Δυναμικά στην εξίσωση των αυτοδιοικητικών εκλογών εισέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη των τοπικών ηγεσιών.

Οι καταστροφές σε Εβρο και Θεσσαλία, οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο με φόντο τα Ελληνοτουρκικά και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, αλλά και η μεταχρονολογημένη παρουσία του στη ΔΕΘ οδήγησαν σε μια αναγκαστική αναπροσαρμογή των σχεδίων σε ό,τι αφορά τη στήριξη των «γαλάζιων» εκλεκτών κυρίως στη μάχη των περιφερειών. Ωστόσο, πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν κύκλο προεκλογικών εξορμήσεων, με στόχο να δώσει ισχυρό στίγμα στην κατεύθυνση της ανάδειξης της πολιτικής σημασίας της επερχόμενης αναμέτρησης, με κεντρική στόχευση την ενίσχυση της εικόνας της σταθερότητας και της κυρι- αρχίας της Ν.Δ. που αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές. Οι αρχικές επιλογές -γιατί πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτουν ανακατατάξεις- καταδεικνύουν και τις κεντρικές προεκλογικές προτεραιότητες του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του χρώματος που θα έχει ο χάρτης της Ελλάδας το βράδυ (ή μάλλον τα βράδια, όπου χρειαστεί και δεύτερος γύρος) της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο

Για το επόμενο τριήμερο έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη αύριο του κ. Μητσοτάκη στην Αττική για να περιοδεύσει στον Βύρωνα με τον υποψήφιο Περιφερειάρη, Νίκο Χαρδαλιά και την Πελοπόννησο (αύριο στην Κορινθία), προκειμένου να περιοδεύσει από κοινού με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό σε περιοχές- κλειδιά για την επικράτηση του τελευταίου. Η συγκεκριμένη μάχη θεωρείται κομβική για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς πρόκειται για μια περιφέρεια που θα παίξει κομβικό ρόλο σε επίπεδο εντυπώσεων, αφού, εκτός των άλλων, «τα ρέστα του» για τη νίκη του Δ. Πτωχού παίζει και ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί εντός των επόμενων ημερών και στη Δυτική Μακεδονία για χάρη της επανεκλογής του Γιώργου Κασαπίδη. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα επιλέξει να περιοδεύσει στη συγκεκριμένη περιφέρεια πριν ή μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών καλπών, αφού αποτελεί κυρίαρχη εκτίμηση ότι η μεγάλη μάχη του νυν περιφερειάρχη με τον «γαλάζιο» αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη θα κρι- θεί τη δεύτερη Κυριακή.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, για τον οποίο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα στις 8 Οκτωβρίου, με τον υπέρ πάντων αγώ- να απέναντι στον σημερινό περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, να διεξάγεται στις 15 του μηνός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμει όσο το δυνατόν περισσότερο τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς είναι πια δεδομένο ότι η κούρσα για τη δημαρχία της συμπρωτεύουσας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Πρόκειται, άλλωστε, για το μοναδικό πεδίο μεταξύ των τριών μεγάλων δήμων της χώρας όπου η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη, καθώς σε Αθήνα και Πειραιά τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης όσο και ο Γιάννης Μώραλης, αντίστοιχα, στον οποίο η Ν.Δ. παρέχει για πρώτη φορά ανοικτή στήριξη, δείχνουν ότι θα επικρατήσουν έναντι των αντιπάλων τους, και μάλιστα εμφατικά.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να δώσει το «παρών» στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά, με τον οποίο θα περιοδεύσει στον Βύρωνα, όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής είχε διατελέσει δήμαρχος.

«Γρίφος» οι «γαλάζιοι» αντάρτες

Στο μεταξύ, Μαξίμου και Πειραιώς παλεύουν να λύσουν τον γρίφο της ανάσχεσης της επιρροής των «γαλάζιων» ανταρτών, οι οποίοι φαίνεται πως θα ανταγωνιστούν στον δεύτερο γύρο τους επίσημους υποψηφίους της Ν.Δ. σε περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά -αν τελικώς η Ρόδη Κράτσα περάσει τον «σκόπελο» της πρώτης Κυριακής-, η Δυτική Μακεδονία (Αμανατίδης) και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (Χριστόδουλος Τοψίδης). Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η επίτευξη της μέγιστης συσπείρωσης, με τη συνεχή παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στις περιφέρειες αυτές, σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί στην πράξη το επιχείρημα που προβάλλουν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι προς τη «γαλάζια» κομματική βάση, ότι η πιθανή επικράτησή τους θα είναι και πάλι νίκη της Ν.Δ., και μάλιστα των «παραπονούμενων» της παράταξης.

Πολύ διαφορετική είναι για το κυβερνών κόμμα η περίπτωση του Κώστα Μουτζούρη, για τον οποίο ο κεντρικός στόχος είναι να καταδειχθεί πως βρίσκεται συλλήβδην απέναντι στην παράταξη, με τη συμπεριφορά του να παραπέμπει στις χειρότερες εποχές του παλαιοκομματισμού, ενώ προσεγγίζει σε πρακτικές την Ακροδεξιά. Για τον λόγο αυτόν, κρίσιμο ερώτημα για τη στρατηγική Στεφανή είναι πώς θα τοπο- θετηθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και αν χάριν του κομματικού συμφέροντος θα δώσουν «συγχωροχάρτι» στον αμφιλεγόμενο περιφερειάρχη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά