Το νήµα των περιοδειών ανά την επικράτεια πιάνει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν έναν µήνα µετά το τραγικό σιδηροδροµικό δυστύχηµα στα Τέµπη.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού ξεκίνησαν από την Πάτρα τον Νοέµβριο, συνεχίστηκαν σε Τρίπολη και Θεσσαλονίκη (µαζί µε την Ηµαθία) τον ∆εκέµβριο, ενώ ακολούθησαν µέσα στον Ιανουάριο κατά σειρά η Θράκη και η Κρήτη και στα µέσα Φεβρουαρίου η ∆υτική Μακεδονία.

Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αν η επικρατούσα αυτή τη στιγµή σκέψη, να διεξαχθούν εκλογές δηλαδή στις 21 Μαΐου, υλοποιηθεί τελικά, τότε ο κύκλος των περιοδειών θα κλείσει λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδοµάδα µε τα Ιωάννινα και θα ξεκινήσουν αµέσως µετά την Κυριακή του Θωµά οι καθαρά προεκλογικές πια συγκεντρώσεις και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, που θα κλείσουν µε την οµιλία στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου και στην Αθήνα στις 19.

Η περιοδεία στη Φθιώτιδα πραγματοποιήθηκε χθες, ∆ευτέρα 27 Μαρτίου, µε επίκεντρο τη Λαµία. Πρόκειται για µια περιφέρεια όπου το 2019 η Νέα ∆ηµοκρατία είχε κερδίσει µε σχετική άνεση, επικρατώντας µε 12 µονάδες διαφορά του δεύτερου, ΣΥΡΙΖΑ.

Στα Ιωάννινα

Θα ακολουθήσει στις αρχές Απριλίου η περιοδεία στα Ιωάννινα και η παρουσίαση και εκεί του αναπτυξιακού σχεδίου, εν προκειµένω για την Περιφέρεια της Ηπείρου µε ορίζοντα το 2030.

Ο χάρτης των περιοδειών που έχει σχεδιάσει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τυχαίος: Η Θράκη, την οποία επισκέφθηκε στην αρχή της χρονιάς, έχει ξεχωριστή συµβολική σηµασία, τόσο σε σχέση µε τα Ελληνοτουρκικά όσο και λόγω των νέων ενεργειακών διαδρόµων που ανοίγει η περιοχή. Η Κρήτη, όπου επικράτησε και στους τέσσερις νοµούς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είναι ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο επίκεντρο η Κοζάνη

Στα Ιωάννινα, το 2019, όταν η Ν.∆. επικράτησε πανελλαδικά του ΣΥΡΙΖΑ µε οκτώ µονάδες, εκεί κέρδισε µόλις µία, ενώ στη γειτονική Αρτα βγήκε δεύτερο κόµµα. Η Κοζάνη βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράµµατος απολιγνιτοποίησης και σε πολλούς κατοίκους υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το τι ξηµερώνει στην περιοχή µετά το τέλος της λιγνιτοπαραγωγής, µε τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών του Σχεδίου ∆ίκαιης Μετάβασης.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Μαρτίου 2023.