«Όλα είναι υπό συζήτηση», ανέφερε ο Όθων Ηλιόπουλος για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να μπει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή, δηλώνοντας ουσιαστικά πρόθυμος να αφήσει το έδρανό του αν ο νέος πρόεδρος επιλέξει να είναι σε αυτή - και για τον οποίο εκφράστηκε με πολύ θετικά λόγια: «Βεβαίως έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Τον Στέφανο τον ξέρω από το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, είχαμε κουβεντιάσει πάρα πολλές φορές, είχαμε βρεθεί πολλές φορές σε οργανώσεις του εξωτερικού μαζί. Τον εκτιμώ πάρα πολύ. Όταν εκλέχτηκε πρόεδρος τον πήρα τηλέφωνο να του ευχηθώ συγχαρητήρια και καλή δύναμη».

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε ο ενδοΣΥΡΙΖΑϊκός χορός των δηλώσεων που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι σε μια ενδεχομένη μεγάλη αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από τον νέο πρόεδρο, με νέο όνομα και σήμα, δεν θα έχει θέση σε μια τέτοια παράταξη, ενώ για την εσωστρέφεια τόνισε: «Η ιστορία αυτή θα κρατήσει 15-20 ημέρες, αλλά θα κλείσει αυτός ο κύκλος της εσωστρέφειας». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Φίλης είναι έμπειρο πολιτικό στέλεχος, θα αναλάβει τις ευθύνες όσων λέει και όσων κάνει».

«Όχι αυτομαστίγωμα»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, από την άλλη, σχολίασε πως χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, αυτοκριτικής, όχι με διάθεση αυτομαστιγώματος ή εσωστρέφειας. «Η ενότητα είναι κάτι που σφυρηλατείται πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις. Σε βάσεις ιδεολογικές, δηλαδή, πρέπει να καθορίσουμε το ιδεογεωπολιτικό μας στίγμα, σε βάση προγραμματική, δηλαδή να δούμε πώς επικαιροποιούμε τις θέσεις μας και οργανωτικά, που έχουν να κάνουν κυρίως με το μοντέλο του κόμματος, κυρίως πώς διεισδύουμε στην κοινωνία», είπε, ενώ μιλώντας για την εκλογή Κασσελάκη τόνισε: «Mε τον κ. Κασσελάκη γίνεται μια νέα αρχή, ύστερα από έναν ιστορικό κύκλο που έκλεισε. Ας δώσουμε μια μικρή περίοδο χάριτος. Δικαιούται ένας άνθρωπος να οργανώσει το επιτελείο, τη στρατηγική του».

«Κριτική στο παλαιό καθεστώς»

Τους λόγους για τους οποίους στήριξε και στηρίζει την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο Δημήτρης Μαρδάς: «Η κριτική των ψηφοφόρων στο παλαιό καθεστώς είναι ιδιαίτερα εμφανής και οφείλουν οι πάντες να την αφουγκραστούν. Η πλειοψηφία του 55,9% αποτελεί μια φωνή αντίστασης σε μια πεπαλαιωμένη δομή, αυτή των συνιστωσών, των προσωπικών επιρροών, των τακτικισμών και των εκτός χρόνου αντιλήψεων».

Η βουλευτής Θεανώ Φωτίου, η οποία είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε: «Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα, παραμερίζοντας τέτοιες αντισυντροφικές συμπεριφορές, γιατί η κοινωνία μάς χρειάζεται ενωμένους, σε εγρήγορση. Ας αφήσουμε την τοξικότητα στον κ. Μητσοτάκη που από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης και ψεμάτων κατά του Αλ. Τσίπρα».