«Δεν θα εµπλακούµε στις εκλογές άλλου κόµµατος. Έχω προσωπική εµπειρία από την εµπλοκή άλλου κόµµατος µε παρακρατικούς τρόπους στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά για την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον α’ γύρο των εκλογών. Επισήµως, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προχωρά µε ένα «σιωπητήριο» απέναντι στο φαινόµενο Κασσελάκη µέχρι και τη ∆ευτέρα το πρωί. Μετά οι τόνοι αναµένεται να ανέβουν και να υπάρξουν και ευθείες βολές κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όποια κι αν είναι αυτή. Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο και πίσω από τις λέξεις, όπου πλέον δεν κρύβεται ο Αλέξης, αλλά το «the new kid in town», που δεν είναι άλλο από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι, με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θέµα χρόνου. Σε αυτήν τη βάση ετοιµάζονται να πατήσουν πάνω στο έδαφος της νέας επικείµενης εσωστρέφειας, για να ανοίξουν τον δρόµο για την κρίσιµη πολιτική µάχη των ευρωεκλογών, όπου θεωρούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες στην «απέναντι» πλευρά της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει το «στοίχηµα» της επικράτησης, καταλαµβάνοντας τη δεύτερη θέση, που θα το οδηγήσει στην αξιωµατική αντιπολίτευση όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Αυτή, ωστόσο, είναι µια πρώτη ανάγνωση, που βλέπει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του «ώριµου φρούτου», που θα πέσει σίγουρα. ∆εν είναι τυχαίο ότι έτσι «διαβάζουν» τα πράγµατα συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, αποφεύγοντας να δείξουν οποιαδήποτε ανησυχία, προκειµένου να µη γίνουν δυσάρεστοι.

Τα στοιχεία

Τα αντανακλαστικά, ωστόσο, που δείχνουν στον πυρήνα του επιτελείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ µόνο αδιαφορία δεν φανερώνουν για όσα συµβαίνουν στην Κουµουνδούρου. Είναι χαρακτηριστική η διαρροή που δόθηκε την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, µε τα στοιχεία για την αντίστοιχη συµµετοχή στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν αναφερόταν το σύνολο των ψηφοφόρων, που στο ΠΑΣΟΚ ήταν 270.706, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ 148.821, και οι ψήφοι που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν 139.492, σε αντιπαράθεση µε τις ψήφους που έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, που ήταν 66.156. Συνοπτικά, µια προσπάθεια υπενθύµισης της υψηλής συµµετοχής στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, για να αναδειχθεί η αυξηµένη δυναµική που χαρακτηρίζει το κόµµα. Υπάρχουν, όµως, και οι πιο προβληµατισµένοι στο ΠΑΣΟΚ, που δεν πείθονται µε γραµµικές αναλύσεις από πίνακες. Ετσι, βουλευτές του κόµµατος, αλλά και µεσαία στελέχη τονίζουν διαρκώς ότι το κόµµα θα πρέπει να µελετήσει σοβαρά το «φαινόµενο» Κασσελάκη, που µπορεί να δώσει νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψει την πορεία ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ. «∆εν υπάρχουν ώριµα φρούτα που πέφτουν για να πάρουµε τη θέση τους, καλό είναι να ψαχνόµαστε», τόνιζε χαρακτηριστικά πριν από τηλεοπτική της εµφάνιση γυναίκα πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Και

Βουλευτές και µεσαία στελέχη τονίζουν διαρκώς ότι το κόµµα τους θα πρέπει να µελετήσει σοβαρά το «φαινόµενο»

αυτή η ανησυχία φαίνεται να επικρατεί και σε όσους έχουν πιο βαθιά αντίληψη της επιρροής της επικοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι το «κοντράστ» της εικόνας και του λόγου Κασσελάκη απέναντι στην εικόνα και τη ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη µπορεί να δώσει προβάδισµα έστω και για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα στον πρώτο. Σε αυτόν τον χρόνο που τα φώτα θα πέφτουν πάνω στον Στέφανο Κασσελάκη εντοπίζουν και τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει δυνάµεις, µε συνέπεια ένα, έστω και προσωρινό, «ξεφούσκωµα» του ΠΑΣΟΚ. Με δεδοµένο, όµως, το σύντοµο χρονικό διάστηµα µέχρι τις ευρωεκλογές, το περίφηµο timing µπορεί να αποβεί καθοριστικό για τους εκλογικούς συσχετισµούς των δύο κοµµάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Τζιώτης

Οι έµπειροι θυµούνται ότι στις παλιότερες εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2017 υπήρξε ένα πρόσωπο που κινήθηκε πολύ έντονα µε την επικοινωνία και τα social media. Αυτός ήταν ο ∆ηµήτρης Τζιώτης, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις τότε εκλογές, το ρεύµα ωστόσο δεν ήταν µαζί του και σε καµία περίπτωση δεν ανέπτυξε τη δυναµική Κασσελάκη. Σήµερα ο ίδιος υποστηρίζει σε άρθρα του ότι ο λόγος για τον οποίο επικράτησε ο Κασσελάκης ήταν ότι είδε τη «µεγάλη εικόνα». Ο συναγερµός πάντως στη Χαρ. Τρικούπη έχει χτυπήσει και η «τράπουλα» στην Κεντροαριστερά ήδη «ανακατεύεται», ενώ το ποιος βλέπει τη µεγάλη εικόνα θα κριθεί στις ευρωεκλογές… σηµειώνουν κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να ρίχνει όλες του τις δυνάµεις στις µεγάλες αναµετρήσεις στις περιφέρειες και ειδικά στον δήµο της Αθήνας. Κύριο στοίχηµα της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί το να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Χάρης ∆ούκας στην Αθήνα και ο Γιάννης Σγουρός στην Περιφέρεια Αττικής. Ειδικά για τον Χάρη ∆ούκα, που έχει µικρότερο µηχανισµό, το κενό αυτό καλύπτεται από το κόµµα, που έχει αναλάβει τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στην επικοινωνία, αλλά και την καµπάνια του. Αισιοδοξία και ανακούφιση προκάλεσε και η εικόνα που δόθηκε από τη συµµετοχή του Παύλου Γερουλάνου στην παρουσίαση του συνδυασµού του, καθώς εκείνος είχε βάλει ψηλά τον πήχη, στο 13%, στον ∆ήµο Αθηναίων, την ώρα που τα ποσοστά του κόµµατος παραµένουν χαµηλά, µονοψήφια, στα αστικά κέντρα. Το µήνυµα της ενότητας και της συνέχειας κρίνεται σηµαντικό στο ΠΑΣΟΚ, όπως και το να υπερισχύσουν της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23/09/2023.