Από την Αθήνα και όχι από τη Θεσσαλονίκη, ως είθισται στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης την καθιερωμένη κατά τα άλλα συνέντευξη Τύπου.

Σε αυτήν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα έδωσε το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ ως ενός κόμματος εξουσίας με υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι η χθεσινή συνέντευξη έγινε για να απαντηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι δεν δόθηκε στην αντιπολίτευση η δυνατότητα να απαντήσει εντός των τοπικών ορίων της ΔΕΘ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε επί τούτου να είναι το τελευταίο δεκαήμερο στη συμπρωτεύουσα, αποκλείοντας έτσι τα άλλα κόμματα και αποφεύγοντας παράλληλα την κριτική προς το πρόσωπό του.

«Αυτά που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα συνεχές αποτυχιών του επονομαζόμενου επιτελικού κράτους. Αυτό (σ.σ.: το επιτελικό κράτος) αποδεικνύεται περίβλημα ενός κέντρου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου γίνεται έλεγχος όλων των δομών του κράτους με αναξιοκρατικό και πελατειακό τρόπο, κάτι που δεν βοηθάει τη χώρα να μπει σε έναν σωστό ευρωπαϊκό δρόμο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα γεγονότα που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, από τα Τέμπη, τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο, Πάρνηθα, Μαγνησία και τις εκρήξεις στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου έως τη μεγάλη φωτιά στη Δαδιά και τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο και έκανε λόγο για γεγονότα που αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. «Αν υπήρχε ένα κράτος που παρήγαγε ασφάλεια και προστάτευε τον πολίτη, δεν θα είχαμε τη δολοφονία έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου νεοναζί από την Κροατία έφτασαν ανενόχλητοι έξω από το γήπεδο».

Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι πίσω από τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού κρύβεται η πρωθυπουργική ευθύνη. «Με εντολή Μητσοτάκη έγινε το κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα και δεν έχουν καταφέρει ένδεκα μέρες μετά να καθαρίσουν τον τόπο από τα νεκρά ζώα. Η απάντησή τους είναι ότι περιμένουν να φύγουν τα νερά. Δεν καταλαβαίνουν ότι οδηγούν τη χώρα σε μια υγειονομική βόμβα;», διερωτήθηκε και ακολούθως αναφέρθηκε στον ρόλο του κόμματός του: «Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος ως έναν ευέλικτο μηχανισμό. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελεί υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση, όπου το πολιτικό πρόγραμμα θα είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Όπως τόνισε, το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση και έδωσε μεγάλο βάρος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς και στην ευρωκάλπη της άνοιξης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/9