Αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης. Ειδικότερα ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι εκτός από αυτά που έχουν ανακοινωθεί», μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα για επιδότηση της βενζίνης στην αντλία.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη τόσο σε γενικό επίπεδο τιμών, όσο και στα τρόφιμα. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία έχει βάλει ποσοστό. Ταβάνι δηλαδή στο ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων που πωλούν ένα προϊόν. Προφανώς εμείς δεν ζούμε σε έναν άλλο πλανήτη. Στην Ευρώπη ζούμε,» τόνισε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες μεταφέρεται στη παραγωγή στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαθανάσης συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να μπει διατίμηση γιατί μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σ’ ένα προϊόν σ’ αυτή την περίπτωση.

 «Ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (υπήρξαν ελλείψεις) που αν θυμάστε σε κάποιες χώρες υπήρξαν κάποιες ελλείψεις στα ράφια. Εμείς δεν το βιώσαμε ποτέ αυτό και δεν το βιώσαμε γιατί ακολουθήσαμε μία πολιτική ελέγχων και έχουμε επιβάλει εκατομμύρια προστίμων και ταυτόχρονα του περιορισμού του ποσοστού του κέρδους. Αυτό λοιπόν λειτούργησε. Έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα στην Ευρώπη.»

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα γιατί ροκανίζει το εισόδημα και γι’ αυτό η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, υλοποιώντας το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών ως προς το οικονομικό πρόγραμμα άμεσα.

 «Επομένως, ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι αυτό που λέμε το εννοούμε και το κάνουμε πράξη και θα έρθουν οι αυξήσεις στις συντάξεις, στις συντάξεις, όπως έχει προγραμματιστεί βεβαίως από 1η Ιανουαρίου του 2024 και οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια,» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα οποία θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλία δεν είναι φρέσκα κονδύλια, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ότι η απορροφητικότητα ήταν χαμηλή όταν παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

Όμως, απορρόφησαμε όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και πήραμε παραπάνω. «…330 εκ. ευρώ δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα και τώρα θα τα πάρουμε,» τόνισε, προσθέτοντας ότι μπαίνουν επίσης 680 εκ. ευρώ σε νέα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 ‘Οσον αφορά την απουσία αισθητής ανοδικής αντίδρασης των τιμών των μετοχών και των ελληνικών ομολόγων μετά την σχετικά πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφληθεί. Ομως, οι αναβαθμίσεις βοηθούν την οικονομία γιατί «δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας και γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει.»