Δεν υπάρχει πλέον κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην έχει κρούσματα από τον κοροναϊό. Δεν υπάρχει κανένα επίσης που να μην πλήττεται η οικονομία του – άλλοι λιγότερο άλλοι πολύ περισσότερο – από τις συνέπειες των μέτρων καραντίνας ή περιορισμού των μετακινήσεων και των επαφών. Τα πλήγματα αυτά αναμένεται να είναι ακόμα πιο σοβαρά με το πέρασμα του χρόνου, εφόσον δεν μετριαστεί στο προσεχές διάστημα η εξάπλωση του ιού.

Άρα έρχονται όλοι από την ίδια αφετηρία να διεκδικήσουν κοινή ευρωπαϊκή λύση για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορανοϊού; Όχι! Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος που έχει την υποχρέωση για τα επόμενα τρία χρόνια να έχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό: Ότι εάν αφαιρέσουμε τους τόκους για το χρέος, τα δημόσια έσοδα πρέπει να ξεπερνούν τις δημόσιες δαπάνες κατά 3.5% του ΑΕΠ.

Την υποχρέωση αυτή την έχει η χώρα μας για όλη την πενταετία 2018-2022. Ήταν αποτέλεσμα της άρνησης των Ευρωπαίων εταίρων μας να συμφωνήσουν σε νέο κούρεμα του χρέους και ως αντιστάθμισμα επέβαλαν αυτό το μέτρο, ώστε να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώνει σταθερά το δημόσιο χρέος της.

Το ΔΝΤ, ήδη πολύ πριν εμφανιστεί καν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Κίνα, τόνιζε πως “η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθώριο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη”.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με μετριοπαθείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία, η επίτευξη του στόχου 3.5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 μοιάζει όχι απλά δύσκολη, αλλά σχεδόν ακατόρθωτη. Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί, θα απαιτηθούν σημαντικές – και αχρείαστες - θυσίες.

Είναι απαραίτητο να βγει ο βραχνάς αυτός από την ελληνική οικονομία άμεσα. Το αποψινό Eurogroup είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και για τις κυβερνήσεις τους να δείξουν ότι αφουγκράζονται τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης και αυτή τη φορά θα πάρουν εγκαίρως τις κατάλληλες γενναίες αποφάσεις.