Στις μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία που προκύπτουν από τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χαρακτηρίζει ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη χώρα, αλλά και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία και στην αύξηση των επενδύσεων.

Ο ίδιος δηλώνει ότι έως το τέλος Αυγούστου θα κατατεθεί στις κοινοτικές Αρχές η οριστική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αύξηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας κατά 5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Κύριε Παπαθανάση, το προσεχές διάστημα θα προχωρήσετε στην αναθεώρηση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιες είναι οι νέες δράσεις που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πλάνο; 

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή ευρωπαϊκών πόρων που έχει υπάρξει στη χώρα μας, ουσιαστικά ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», διπλάσιο σε όρους ΑΕΠ της χώρας. Κύριος στόχος μας είναι η ορθή κατανομή και αξιοποίηση αυών των πόρων, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και δράσεις, που σχετίζονται με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ουσιαστικά προάγει έναν θεμελιώδη παραγωγικό μετασχηματισμό με άξονες την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Εχουν ήδη εισρεύσει 11,08 δισ. ευρώ στα ταμεία της χώρας μας, ενώ ήδη υποβάλαμε προς αξιολόγηση το τρίτο αίτημα πληρωμής, ύψους 1,72 δισ. ευρώ, ως μη επιστρεπτέα στήριξη. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προχωρήσαμε σε αίτημα επιπλέον δανειακών πόρων, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο, όπου για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι 1%, ενώ για τις μικρές 0,35%. Μέχρι το τέλος Αυγούστου καταθέτουμε την οριστική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου με προσθήκη νέων σημαντικών έργων, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιούμε κάποιες ημερομηνίες οροσήμων, όπου απαιτείται. Η συμφωνία για την αναθεώρηση είναι προαπαιτούμενο βήμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην υποβολή του τέταρτου αιτήματος πληρωμής, ύψους 1,72 δισ. ευρώ. 

Σχεδιάζετε παρεμβάσεις προκειμένου η χώρα να αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και να αξιοποιήσει καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης;

Για την Ελλάδα, οι κοινοτικοί πόροι διαχρονικά αποτελούν σηµαντικό µέσο για τη στήριξη της οικονοµίας, καθώς και την ενίσχυση των δηµόσιων επενδύσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο 2000-2020 εισέρευσαν στην ελληνική οικονοµία σηµαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι, που χρηµατοδότησαν κρίσιµες δηµόσιες υποδοµές, ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, πλήθος επιχειρηµατικών σχεδίων και δράσεις αναβάθµισης του ανθρώπινου δυναµικού. Η κυβέρνησή µας αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα αυτών των πόρων και γι’ αυτό καταφέραµε για την προγραµµατική περίοδο 2014-2020, που ολοκληρώνεται, από ουραγοί να φτάσουµε στο 85% της απορρόφησης των πόρων και να πάρουµε πρώτοι µεταξύ των κρατών-µελών έγκριση για το ελληνικό πρόγραµµα ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Αντίστοιχα, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα µεταξύ των κρατών-µελών που κατέθεσε Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και η τρίτη που έλαβε τη σχετική έγκριση. Η ταχεία απορρόφηση των πόρων είναι µονόδροµος για εµάς, συνδυάζοντας πάντα την ταχύτητα µε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, αλλά και της εγχώριας επιχειρηµατικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τα νέα προγράµµατα του ΕΣΠΑ, εστιάζοντας στον ψηφιακό και πράσινο µετασχηµατισµό των επιχειρήσεων, στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναµικού και τη στήριξη της νεανικής και µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας. Παράλληλα, διευρύνουµε τα χρηµατοδοτικά εργαλεία µέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Από τη λειτουργία της πλατφόρµας «Know Your Customer» για τη διεύρυνση της περιµέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισµό µέχρι την πρόσφατη ανακατανοµή των πόρων του Ταµείου Χαρτοφυλακίου Συγχρηµατοδοτήσεων Business Growth Fund για την επανεκκίνηση του Ταµείου Ρευστότητας Επιχειρήσεων. Αµεσα θέλουµε έµπρακτα να αποδείξουµε την πρόθεσή µας για τη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

∆εν υπάρχει χρόνος για χάσιµο, κάθε ευρώ είναι σηµαντικό να αξιοποιείται σωστά προς όφελος όλων. 

Η ακρίβεια, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί µείζον πρόβληµα για τους πολίτες. Ο πληθωρισµός πέφτει, αλλά οι τιµές στα τρόφιµα παραµένουν στα ύψη. Πότε περιµένετε να υπάρξει αποκλιµάκωση; 

Αναµφισβήτητα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν όλες οι οικονοµίες των κρατών-µελών της Ε.Ε. είναι η εξωγενής κρίση ακρίβειας. Με στοχευµένα µέτρα, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «Market Pass», καταφέραµε να δηµιουργήσουµε αναχώµατα στις αυξήσεις στα τρόφιµα, που σίγουρα ροκανίζουν το εισόδηµα των συµπολιτών µας, και µε τους ελέγχους και το επιτρεπόµενο ποσοστό κέρδους να περιορίσουµε τον πληθωρισµό κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» πετύχαµε να συγκρατήσουµε τις τιµές στα βασικά είδη διατροφής, ενώ µε το «Market Pass» να στηρίξουµε τους συµπολίτες µας που το έχουν περισσότερο ανάγκη µε την επιστροφή του 10% των αγορών που πραγµατοποιούν στα σούπερ µάρκετ κάθε µήνα.

Ηδη ανακοινώθηκε η παράταση του «Market Pass» µέχρι τον Οκτώβριο και θα ανοίξει εντός του Σεπτεµβρίου για να υποδεχθεί και αιτήσεις συµπολιτών µας που δεν είχαν στο παρελθόν αιτηθεί λόγω εισοδηµατικών κριτηρίων. ∆εν υπάρχει κράτος που να µπορεί να καλύψει 100% τις επιπτώσεις της ακρίβειας και κανείς δεν µπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει αποκλιµάκωση, εφόσον µαίνεται ο δας για να περιορίσουµε µε κάθε τρόπο την όποια διάθεση αισχροκέρδειας, που προσθέτει βάρος στους συµπολίτες µας.

Οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας είναι θετικές. Εφόσον προκύψει ο απαραίτητος δηµοσιονοµικός χώρος, θα µπορούσαν οι πολίτες να περιµένουν νέα µέτρα στήριξης για την αντιµετώπιση των ανατιµήσεων; 

 Η πολιτική της κυβέρνησής µας είναι να στηρίζουµε µε κάθε τρόπο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς παράλληλα να κάνουµε «εκπτώσεις» στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Με το πρώτο νοµοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών κάναµε πράξη το 50% των προεκλογικών οικονοµικών µας εξαγγελιών, αποτυπώνοντας τις βασικές κατευθύνσεις της οικονοµικής µας πολιτικής. Με ρυθµίσεις για την αύξηση των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων έπειτα από 14 χρόνια και την ενίσχυση των οικονοµικά αδύναµων, των συνταξιούχων, της οικογένειας και της νεολαίας. Θα συνεχίσουµε µε κάθε τρόπο, πάντα όµως εντός των δηµοσιονοµικών µας ορίων, να στηρίζουµε το διαθέσιµο εισόδηµα των συµπολιτών µας, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούµε µε κίνητρα το επιχειρηµατικό περιβάλλον της χώρας, µε απώτερο στόχο την αύξηση των επενδύσεων και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας για όλους.

Πώς θα φτάσουµε στην επενδυτική βαθµίδα, τι σηµαίνει για την οικονοµία και ποια τα οφέλη της;

Αναµφισβήτητα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας θα δώσει σηµαντική ώθηση στην καταστροφικός πόλεµος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συνεχίζουµε µε ελέγχους σε όλο το σύστηµα της εφοδιαστικής αλυσίελληνική οικονοµία και στην αύξηση των επενδύσεων, ώστε ο κύκλος της ανάπτυξης να είναι βιώσιµος και διαρκής. Τόσο µε την είσοδο ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά όσο και µε τη µείωση του κόστους δανεισµού για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Μέσα σε διάστηµα µίας εβδοµάδας, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I και ο γερµανικός Scope Ratings αναβάθµισαν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθµίδα.

Η πολιτική σταθερότητα που έχουµε εξασφαλίσει σε συνδυασµό µε µεταρρυθµίσεις και τη στήριξη από το Ταµείο Ανάκαµψης, αλλά και η σταθερή πορεία µείωσης του δηµόσιου χρέους και των µη εξυπηρετούµενων δανείων αυξάνουν σηµαντικά τη δυναµική της Ελλάδας. Η αναβάθµιση της χώρας µας από τους δύο αυτούς οίκους ενισχύει τις προβλέψεις για αναβάθµιση και από τους αναγνωρισµένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης έως το τέλος του έτους και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας.

Με συµµάχους µας τους ευρωπαϊκούς πόρους µέσω του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης, η οικονοµία µας µπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο, ώστε να συνεχίσουµε να χτίζουµε πάνω στα στέρεα θεµέλια που έχουµε ήδη θέσει ένα αισιόδοξο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/8