Μαίνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Παράλληλα, νέο πεδίο αντιπαράθεσης ξέσπασε για τους δύο υποψηφίους του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του κόμμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου.

Οι δηλώσεις που έκανε ο πρώτος το βράδυ της Πέμπτης σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσής του στο Αιγάλεω, ήταν αυτές που «φούντωσαν» το σκηνικό των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Η δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «κρατίδιο», «δικό τους» (σ.σ.: της Τουρκίας) και «βόρειο τμήμα» τα Κατεχόμενα, προκάλεσε, όπως ήταν λογικό, θύελλα αντιδράσεων.

Ο ίδιος έσπευσε να διορθώσει το ολίσθημά του τα ξημερώματα της Παρασκευής με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με νέα του δήλωση είπε πως το ότι αποκάλεσε το ψευδοκράτος στην Κύπρο «κρατίδιο» ήταν ένα λάθος λόγω της κούρασης και εξήγησε πως δεν βρήκε τη «σωστή λέξη».

«Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού», είπε και επιτέθηκε ξανά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που «δεν βρήκε μια λέξη να πει -ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους».

Τι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο βίντεο

Συγκεκριμένα, με ένα βίντεο στα social media o Στέφανος Κασσελάκης απάντησε για την Κύπρο: «Δεν θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και την αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα».

Και συνεχίζει: «Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δεν βρήκε μια λέξη να πει -ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους».

«Δεν θα με δείτε να κρύβομαι ποτέ. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου, μόνιμα, μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και την αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συμφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωσή μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν, ήταν όλα ξεκάθαρα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Για εμένα οι ελληνικές λέξεις έχουν και ελληνικό νόημα μέσα τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δεν βρήκε μια λέξη να πει -ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εκείνος ζητεί αναγνώριση και ο Μητσοτάκης συναντιέται μαζί του και χαμογελά. Τη Δεξιά και την Ακροδεξιά την έχει πληρώσει οδυνηρά η Κύπρος το 1974. Η πατριωτική Σύγχρονη Αριστερά θα είναι εδώ για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πονηρού συμβιβασμού ή συμψηφισμού στα νησιά του Αιγαίου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και βεβαίως στην Κύπρο».

Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Τι είχε δηλώσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας χθες μπροστά στις κάμερες στο Αιγάλεω, θέλοντας να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το «να μην απαντάει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόκληση του Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, του βόρειου, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, της βόρειας, στην Κύπρο».

Μάλιστα δευτερόλεπτα μετά έσπευσε να διορθώσει τα λεγόμενά του ύστερα από παρατήρηση δημοσιογράφου λέγοντας «…του ψευδοκράτους». «Ένας ηγέτης απαντάει ξεκάθαρα, δεν αφήνει να περνάνε υπονοούμενα. Η Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα προστατεύσει πλήρως και στο ακέραιο και την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, είναι ξεκάθαρο», συνέχισε.

Δείτε το βίντεο με τις χθεσινές του δηλώσεις:

Σφοδρή επίθεση από την Έφη Αχτσιόγλου

Λίγη ώρα αργότερα, σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη για το ατόπημά του να αποκαλέσει τα Κατεχόμενα στην Κύπρο «κρατίδιο δικό τους» εξεπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για άγνοια, καλώντας τον συνυποψήφιό της για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

«Χθες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος ειναι «κρατίδιό τους» (δηλ. των Τούρκων).
Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική. Φαντάζομαι ο κύριος Κασσελάκης θα ανακαλέσει τη δήλωσή του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για το καλό όλων μας», υπογράμμισε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στα «χαρακώματα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα «μπαρούτι» μυρίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται στα «χαρακώματα».

Ειδικότερα, οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έσπευσαν να καλύψουν το ολίσθημά του, κάνοντας λόγο για σαρδάμ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως ήταν γλωσσικό λάθος η αναφορά «κρατίδιο» για τα Κατεχόμενα και τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης αμέσως έσπευσε να διορθώσει και να αναφέρει τον όρο ψευδοκράτος.

Στον αντίποδα, ο Νάσος Ηλιόπουλος που αποτελεί ένα από τα επιφανή στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για άγνοια του Στέφανου Κασσελάκη. «Η δήλωση Κασσελάκη για τα Κατεχόμενα δεν ήταν λεκτικό λάθος, αλλά άγνοια», είπε χαρακτηριστικά.