Ενώπιον της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στάθηκε την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, η Εύα Καϊλή, για την υπόθεση της πιθανής απάτης σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις της και την αμοιβή των βοηθών της.

Η ακρόαση της ανεξάρτητης ευρωβουλευτή στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων αφορά στην υπόθεση που κίνησε η ευρωπαϊκή Εισαγγελία τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

Όπως προβλέπει η διαδικασία της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η ακρόαση της κ. Καϊλή έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε περίπου μισή ώρα.

Σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων, περί τα τέλη Οκτώβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση, ή μη, της ασυλίας της Εύας Καϊλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ψηφοφορία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση ουδεμία σχέση έχει με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος της κ. Καϊλή που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, ήταν παρών στην ακρόαση της Τρίτης και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήθηκε το αίτημα της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της κ. Καϊλή, όσον αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το Qatargate». Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι τέτοιου είδους θέματα, αφορούν θέματα διοικητικής φύσεως και όχι θέματα ποινικού δικαίου.