«Ήξεις, αφήξεις» και τελικά στροφή 180 μοιρών τόσο από την ηγεσία των «Σπαρτιατών» όσο και από τους βουλευτές του κόμματος, μετά την εσωκομματική θύελλα που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα καταγγελίες του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που καθοδηγούν με συμπεριφορές... «Greek Μafia» και «Δον Κορλεόνε» βουλευτές του.

Μάλιστα, στη συνέχεια των πρώτων καταγγελιών ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» προέβη σε νέα τοποθέτηση, μιλώντας για «καθοδηγούμενους και ποδηγετούμενους βουλευτές», που πήγαιναν στον Δομοκό «για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες», ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για τις σχέσεις του κοινοβουλευτικού κόμματος με τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Το παρασκήνιο της επανόδου

Οι τρεις βουλευτές των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης, Ιωάννης Δημητροκάλλης και Χάρης Κατσιβαρδάς αποπέμφθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με απόφαση του επικεφαλής του κόμματος, για να επιστρέψουν τέσσερις ημέρες αργότερα, έπειτα από κάλεσμα του ίδιου του Βασίλη Στίγκα, που ακολούθησε τη «δήλωση μετάνοιας» που υπέγραψαν 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών», μεταξύ των οποίων και οι τρεις διαγραφέντες, με την οποία παρέχουν την αμέριστη στήριξή τους στον πρόεδρο του κόμματός τους.

Να σημειωθεί ότι ανεξάρτητος βουλευτής παραμένει ο βουλευτής Λάρισας, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος, ωστόσο, συνυπέγραψε την επιστολή με τους λοιπούς βουλευτές των «Σπαρτιατών», καίτοι προς το παρόν έχει επιλέξει να µην επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Η στήριξη στον Κασιδιάρη για τον ∆ήµο Αθηναίων και η επιµονή στις καταγγελίες για «Greek Mafi a» και «∆ον Κορλεόνε» από διάφορους εξωκοινοβουλευτικούς


Ο παράγοντας που οδήγησε στην αµοιβαία υποχώρηση των αντικρουόµενων πλευρών και την κυβίστηση του προέδρου των «Σπαρτιατών», ο οποίος εν µία νυκτί ανασκεύασε τις βαρύτατες καταγγελίες και δέχθηκε πίσω µε ανοιχτές αγκάλες τους διαγραµµένους βουλευτές του -έπειτα από τη µεταµέλειά τους για την απουσία τους από την Ολοµέλεια στη συζήτηση για τις πυρκαγιές-, φαίνεται πως ήταν η κλήση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειµένου να αποδείξει όσα ο ίδιος δηµοσίως δήλωσε περί «Greek Mafia» και «οµάδας εκβιαστών» και να φέρει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του.

Εξάλλου, λίγες ώρες πριν από την κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο και εν µέσω πρωτοφανών παρασκηνιακών διεργασιών, ήρθε η αναδίπλωση του προέδρου των «Σπαρτιατών», ο οποίος κάλεσε σε επάνοδο τους βουλευτές στην Κ.Ο. του κόµµατος, ενώ τα προηγούµενα 24ωρα περιέγραφε σε τηλεοπτική συνέντευξη διαπλεκόµενες σχέσεις επιρροής µε παράκεντρα.

Στον Άρειο Πάγο

«Επειτα από τις αµοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν... Σας καλώ να επανενταχθείτε ως µέλη της Κ.Ο. σύµφωνα µε τους όρους που υπήρχαν πριν από τη διαγραφή σας... Ως εκ τούτου, οι χαρακτηρισµοί “Greek Mafi a” και “οµάδα εκβιαστών” δεν έχουν καµία σχέση µε κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Οµάδα µας», ανέφερε µεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή του ο Βασίλης Στίγκας, µε τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόµµατος να παίρνουν διαστάσεις πολιτικής ιλαροτραγωδίας και να εγείρονται σοβαρά ζητήµατα για την πολιτική υπόσταση και χρηµατοδότηση του κόµµατος, εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες.

Ο κ. Στίγκας πέρασε το πρωί της περασµένης Τρίτης το κατώφλι της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, όπου κατέθεσε ενώπιον της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού επί σχεδόν τρεις ώρες, µε την κατάθεσή του ωστόσο να µην έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναµένεται να επανέλθει εκ νέου στο ανώτατο δικαστήριο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η ίδια, η πρώτη τη τάξει εισαγγελική λειτουργός.

Επανέλαβε τις καταγγελίες για «µεθοδεύσεις»

Εξερχόµενος από τον Αρειο Πάγο, ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» εξέφρασε τη δηµόσια στήριξή του στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον ∆ήµο Αθηναίων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες για «µεθοδεύσεις οι οποίες παραπέµπουν µε πάρα πολλούς τρόπους σε “Greek Mafia” και “∆ον Κορλεόνε” από διάφορους εξωκοινοβουλευτικούς». Αναφορικά µε τον Ηλία Κασιδιάρη, ο Βασίλης Στίγκας υποστήριξε ότι δεν είπε ποτέ πως ο έγκλειστος Κασιδιάρης έδινε οδηγίες από τον ∆οµοκό και δεν αναίρεσε καµία από τις προηγούµενες τοποθετήσεις του. Προς επίρρωση των λεγοµένων του, ο αρχηγός των «Σπαρτατιών» έδωσε στους δηµοσιογράφους κοινή δήλωση βουλευτών του κόµµατός του, µε την οποία επιβεβαιώνουν την ενότητα του κόµµατός τους και την εµπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9