Η ιστορία της πέραν του ΚΚΕ Αριστεράς είναι ποτισµένη µε διασπάσεις, όπως προκύπτει από τα διάφορα σχήµατα που έχουν κατά καιρούς δηµιουργηθεί στον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και που εδώ και χρόνια έχουν ως κεντρικό σηµείο αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδρυτική πράξη της διάσπασης είναι φυσικά η 12η Ολοµέλεια του ΚΚΕ, τον Φεβρουάριο του 1968. Για την ιστορία του κοµµουνιστικού κινήµατος είναι η ηµεροµηνίακλειδί, καθώς από τότε η εγχώρια Αριστερά, µε εξαίρεση την τριετία 1988-1991, οπότε δηµιουργήθηκε ο Ενιαίος Συνασπισµός, είναι συνεχώς διαιρεµένη. Υπάρχει πάντα το κραταιό ΚΚΕ και, από την άλλη, διάφορα σχήµατα που είτε διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή είτε έφτασαν έως και την εξουσία, όπως η περίπτωση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας, λοιπόν, από το 1968, πρέπει να επισηµανθεί πως η διαφωνία τότε ήταν ουσιαστική και είχε να κάνει µε τον ρόλο και την επίδραση της Σοβιετικής Ενωσης στις αποφάσεις του ΚΚΕ. Με την «ορθοδοξία», δηλαδή το ΚΚΕ, παρέµειναν τότε στελέχη όπως ο Κολιγιάννης, ο Φλωράκης, ο Φαράκος, η Γιάννου, ο Τσολάκης, ο Λουλές κ.ά.

Με την πλευρά του ΚΚΕ Εσωτερικού «πέρασαν» ο Ζωγράφος, ο Παρτσαλίδης, ο ∆ηµητρίου, ο ∆ρακόπουλος, ο Κύρκος, ο Μπριλλάκης, ο Τζεφρώνης, ο Μπενάς, ο Φιλίνης κ.ά. Η (επόµενη) διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού γίνεται το 1986, όταν ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, θεωρεί ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το «Κ», δηλαδή, το κοµµουνιστικό, από τον τίτλο του κόµµατος. Ο Κύρκος προχωράει τότε στη δηµιουργία της Ελληνικής Αριστεράς (Ε.ΑΡ.), έχοντας µαζί του στελέχη όπως ο Κώστας Φιλίνης, ο Γρηγόρης Γιάνναρος, ο Πέτρος Κουναλάκης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Αγγελος ∆ιαµαντόπουλος και ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της διατήρησης του «Κ» δεν συµµετέχουν στην Ε.ΑΡ. και προχωρούν στη δηµιουργία του ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτικής Αριστεράς. Επικεφαλής είναι ο Γιάννης Μπανιάς και µαζί του οι Αγγελος Ελεφάντης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Μπίστης, Θεανώ Φωτίου, Κώστας Γαβρόγλου κ.ά.

Η διάχυση του Συνασπισµού στο συµµαχικό σχήµα του ΣΥΡΙΖΑ και η στροφή του προς τα αριστερά και τον λαϊκισµό ήταν η αιτία της επόµενης διάσπασης. Στο Συνέδριο του 2010, ο επικεφαλής της τότε ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισµού, Φώτης Κουβέλης, αποχώρησε και δηµιούργησε τη ∆ηµοκρατική Αριστερά (∆ΗΜ.ΑΡ.). Τον κ. Κουβέλη ακολούθησαν στελέχη όπως ο Νίκος Τσούκαλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, ο Μιχάλης Σαµπατακάκης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Στέφανος Μπαγεώργος, ο Ανδρέας Νεφελούδης κ.ά.

Εξίσου επώδυνη ήταν και η διάσπαση του καλοκαιριού του 2015 µετά την απόφαση του (τότε) πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να «ακυρώσει» την απόφαση του δηµοψηφίσµατος και να προχωρήσει στην υπογραφή του τρίτου µνηµονίου. Ενα µεγάλο τµήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε, µεταξύ αυτών ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο ∆ηµήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής, ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Κώστας Ησυχος.



Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραμονεύει το «φάντασμα»

Το φάντασµα, συνεπώς, της διάσπασης µόνο σπάνιο δεν φαντάζει στον ουρανό της Κουµουνδούρου, πολύ περισσότερο µετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και το συγκρουσιακό κλίµα που έχει δηµιουργηθεί στην πορεία προς την εκλογή της νέας ηγεσίας. Στην περίπτωση που εκλεγεί η Εφη Αχτσιόγλου, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό το «διαζύγιο» µε τον Παύλο Πολάκη, είτε διά της διαγραφής του είτε διά της αποχώρησής του. Ο αψύς Σφακιανός όλο αυτό το διάστηµα «λούζει» την κυρία Αχτσιόγλου µε αρνητικά σχόλια και υπονοούµενα για σχέσεις µε τη διαπλοκή, προκαλώντας τις αντίστοιχες αντιδράσεις από την πλευρά των υποστηρικτών της και την «Οµπρέλα».

∆ύσκολη θα είναι η συνύπαρξη της κυρίας Αχτσιόγλου και µε τον Νίκο Παππά. «Μαντίλι» φαίνεται πως ήδη έχει κουνήσει και ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν θα πάει καν να ψηφίσει, καταγγέλλοντας τη σχετική διαδικασία. Για τους προαναφερθέντες τα πράγµατα θα είναι ακόµα πιο δύσκολα στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεδοµένου ότι, εκτός των πολύ κακών διαπροσωπικών σχέσεων, υπάρχει µεγάλη διαφωνία και ως προς τη γραµµή που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί όπου οι εξελίξεις θα πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας είναι στην περίπτωση που εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο εξ Αµερικής υποψήφιος ήδη έχει εισπράξει τα πυρά κορυφαίων κοµµατικών παραγόντων, όπως ο Φίλης, ο Μπαλτάς, ο Παπαδηµούλης, ο Κούλογλου κ.ά. Συνολικά, η ιστορική ηγεσία και τα περισσότερα κοµµατικά στελέχη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποχωρήσουν και θα δηµιουργήσουν νέο φορέα της «ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/9