Παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας του Σίντνεϊ Πόλακ «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν», τα έως τώρα γεγονότα δείχνουν ότι μια παρεμφερής μεθοδολογία ακολουθείται και στον χώρο της Αριστεράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ το μοντέλο της πολιτικής εξόντωσης των διαφωνούντων ή των παραστρατημένων συντρόφων, το οποίο εφαρμόζεται συστηματικά εδώ και χρόνια από τους «εκκαθαριστές» του περιβάλλοντος του Αλ. Τσίπρα, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, περιλαμβάνει άλλου τύπου «ικριώματα» στην πλατεία της Κουμουνδούρου.

Δολοφονία χαρακτήρων, χλεύη και λοιδορία, επιθετική αμφισβήτηση, ανάπτυξη και προβολή συνωμοτικών θεωριών για εσωτερικούς εχθρούς, κατηγορίες για οπορτουνισμό, ακόμα και διαγραφές.

Επί αρχηγίας του Αλ. Τσίπρα, ιστορικές προσωπικότητες του χώρου και σημαντικά στελέχη της Αριστεράς που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο διαφώνησαν μαζί του, διαφοροποιήθηκαν από αυτόν, ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα ηγετικά του κελεύσματα ή προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες βρέθηκαν στο «εκτελεστικό απόσπασμα» της Κουμουνδούρου και πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της απευθείας αντιπαράθεσής τους. Από αυτόν τον κανόνα, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν εξαιρέθηκε ούτε ο πάλαι ποτέ ένδοξος συνομιλητής του Αλ. Τσίπρα, ο καπετάνιος Χρήστος Καλογρίτσας.

5311053
Ο Χρήστος Καλογρίτσας

Αλλωστε, από το ρεβανσιστικό ικρίωμα της Κουμουνδούρου πέρασαν διαδοχικά τα προηγούμενα χρόνια οι Μ. Γλέζος, Μ. Θεοδωράκης, Αλ. Αλαβάνος, Ν. Κωνσταντόπουλος, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης, Γ. Σακελλαρίδης, Γ. Βαρουφάκης, Γ. Πανούσης, Ν. Κοτζιάς και Στ. Κοντονής, ενώ και εν ενεργεία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης και Ευκλ. Τσακαλώτος, τέθηκαν στο περιθώριο με κομψό ή άγαρμπο τρόπο όσες φορές αποπειράθηκαν να κινηθούν ενάντια της βουλής του κυρίου Τσίπρα ή των πιο έμπιστων συνεργατών του, όπως ο Ν. Παππάς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που ήταν χρήσιμος για τον Αλ. Τσίπρα την εποχή του «αντιμνημονιακού αγώνα», μόλις εναντιώθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, στοχοποιήθηκε από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Κουμουνδούρου ως «ακροδεξιός».

4834109
Ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μανώλης Γλέζος, από την αίγλη του οποίου επωφελήθηκε τα μέγιστα ο Αλ. Τσίπρας, αγνοήθηκε και περιφρονήθηκε μόλις τους κατήγγειλε πως πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο περίφημο δημοψήφισμα του 2015.

5064811
Ο Μανώλης Γλέζος

Τον Αλέκο Αλαβάνο, δηλαδή τον άνθρωπο που έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Αλ. Τσίπρα, τον εξώθησαν σε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατέστησαν περιθωριακή φυσιογνωμία στο πολιτικό σκηνικό μέσα από τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς που απέκτησαν την περίοδο της εκλογικής ενδυνάμωσής τους.

4480445
Ο Αλέκος Αλαβάνος

Εκτός κάδρου Τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έδωσε μάχες για την πολιτική κυριαρχία του κόμματος και την εκτόξευση της ηγετικής δημοφιλίας του Αλ. Τσίπρα, στο τέλος τον απομάκρυναν και τον έθεσαν εκτός κάδρου. Την κόρη του, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αντιστάθηκε στο μνημόνιο της Αριστεράς και πάλευε στη Βουλή να μην ψηφιστεί, την έστησαν στον τοίχο και την κρέμασαν στα μανταλάκια με συκοφαντικές διαρροές για την ψυχολογία της.

2338909
Η Ζωή και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

Τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έναν σεμνό άνθρωπο, μόλις τον είδαν να διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες τον Δήμο Αθηναίων, συγκεντρώνοντας υψηλότερα ποσοστά από αυτά που είχε πάρει ο Αλ. Τσίπρας στον ίδιο εκλογικό στίβο, τον διέσυραν μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, που ήλεγχαν «βαρόνοι» που διατηρούσαν προνομιακή σχέση με τον πολιτικό συνέταιρό τους, Π. Καμμένο.

4937429
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τον Π. Λαφαζάνη τον παρουσίασαν ως «γραφικό» και «παλαβό», διαδίδοντας πως το 2015 τον απέτρεψαν από το να κάνει ριφιφί στο Νομισματοκοπείο.

4937901
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
4056640
Ο Γιάννης Πανούσης

Τον Νίκο Κοτζιά τον πέταξαν σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Τον Γιάννη Πανούση, που είχε καταγγείλει σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με οργανώσεις τρομοκρατών για να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στον Νόμο Παρασκευόπουλου, τον έστειλαν μια ώρα αρχύτερα σπίτι του.

4932329
Ο Νίκος Κοτζιάς












Τον Σταύρο Κοντονή, που αποκάλυψε σημεία και τέρατα με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, τον έθεσαν εκτός κόμματος και τον κατηγόρησαν πως παίζει το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας.
4821995
Ο Σταύρος Κοντονής

Τον Ν. Φίλη, που υποτίθεται ο Τσίπρας του έδινε άριστα δέκα για τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, μόλις ο πρώτος επέμεινε στον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας και τσακώθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, τον «καθάρισαν» όταν έγινε ανασχηματισμός, κάτι που εσχάτως κατήγγειλε και ο ίδιος.

5239504
Ο Νίκος Φίλης

Τον Ευκλ. Τσακαλώτο, μόλις διαφώνησε με τη γραμμή του κόμματος και τους χαρακτηρισμούς του Αλ. Τσίπρα εναντίον του κ. Μητσοτάκη περί «πολιτικού απατεώνα», αφού τον απείλησαν οικογενειακώς να «πάει σπίτι του» αν διαφωνεί με τη θέση του αρχηγού (σχετική ανάρτηση είχε κάνει στο Facebook και η αδελφή του Αλ. Τσίπρα, Ζανέτ), στο τέλος του πήραν το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και τον έριξαν να κάνει τη λάντζα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

5305482
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την ίδια τύχη είχε και ο Π. Σκουρλέτης, που από νούμερο δύο του κόμματος, δηλαδή γραμματέας, κατάντησε να κάνει τις βάρδιες του Ραγκούση στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ
5239719
Ο Πάνος Σκουρλέτης