«Έχουμε θέμα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή για τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στην Μαγνησία

Είπε πως για την αποκατάσταση των ζημιών στην Μαγνησία θα χρειαστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανέφερε πως τα νοσοκομεία της περιοχής λειτουργούν και τα χειρουργεία γίνονται κανονικά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Με αφορμή τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια στην περιοχή της Μαγνησίας: Δεν έχω ίδια αντίληψη αλλά καταγγέλθηκε αυτό δημόσια από το δήμαρχο είναι προφανές ότι αυτά είναι θέματα της δικαστικής αρχής.

Αναφορικά με τις καταστροφές στο Πήλιο από την κακοκαιρία Daniel: Οι καταστροφές στις υποδομές στο Πήλιο είναι τόσο μεγάλες που φοβόμαστε ότι όταν θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της ζημιάς θα ξεπεράσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στο Βόλο.

Αναφορικά με την κατάσταση των σχολείων της περιοχής: Πήγα στο ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας, στα μέρη στα οποία μπόρεσα να πάω γιατί δεν ήταν όλα τα σχολεία προσβάσιμα, και είδα ότι καταστράφηκε όλος ο εξοπλισμός και αυτός ο εξοπλισμός είναι ένας πανάκριβος απαραίτητος εξοπλισμός για την εκπαίδευση των παιδιών.

Αυτή τη στιγμή δεν έχω εικόνα όλων των σχολείων, έχω εικόνα εκείνων των σχολείων που επισκέφτηκα σε συνεννόηση με τους δημάρχους για τα άλλα έχω μόνο τηλεφωνική επικοινωνία.

Ερωτηθείσα για την έναρξη των σχολείων στις πληγείσες περιοχές: Στις 12 η ώρα έχουμε τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές εισήγηση η δική τους όπως και των δημάρχων είναι να αναβληθεί για μια εβδομάδα ο αγιασμός, το πιθανότερο είναι ότι εκεί θα καταλήξουμε αλλά μην το παίρνετε ως απόφαση.

Αν αποφασιστεί τελικώς η αναβολή του αγιασμού της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα είναι για τις περιοχές για τις οποίες υπάρχει θέμα. Θα ανακοινωθεί σήμερα.

Αναφορικά με την διακοπή του νερού: Δεν υπάρχει νερό, χθες ήρθε για λίγες ώρες σε ορισμένες συνοικίες και φοβούμαστε ότι οι υποδομές έχουν καταστραφεί τελείως. Είναι στη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Λιβάνιος, για να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για την καλύτερη δυνατή υδροδότηση, πάντως έχουμε θέμα με την ύδρευση και με το ρεύμα. Έχουμε μικρότερο πρόβλημα με το ρεύμα, είναι το ίδιο σημαντικό για αυτούς που δεν έχουν ρεύμα αλλά είναι λιγότεροι εκείνοι που δεν έχουν.

Ερωτηθείσα ποιο πιστεύει ότι θα είναι ο κόστος των ζημιών: Η εκτίμηση του δημάρχου του Βόλου είναι ότι μπορεί να αγγίζουν και το δισεκατομμύριο στη Μαγνησία. Δεν ξερω τι ζημιές γίνανε στην Καρδίτσα αλλά και εκεί οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και εκεί έχουμε και ανθρώπους που αγνοούνται. Είναι πολλά τα μέτωπα, μεγάλη η αγωνία.

Αναφορικά με τις καταγγελίες των κατοίκων ότι δεν έχουν φτάσει οι αρχές σε κάποια αποκλεισμένα μέρη: Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν είναι ευθύνη των αρχών ή αν είναι η δυσκολία της προσβασιμότητας. Αυτή τη στιγμή προέχει να γίνει ότι καλύτερο γίνεται και μετά θα έρθει η ώρα και της αποτίμησης και των ευθυνών.

Στην εικόνα που έχω για το δήμο Βόλου η προσφορά των ιδιωτών ήταν τόσο σημαντική που νομίζω ότι κάλυψε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη και αυτή η προσφορά για νερό, δωρεάν εννοώ, δεν περιορίστηκε μόνο στη δωρεάν διανομή με νταλίκες επεκτάθηκε και στο νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία λειτουργούν σε όλη τη Θεσσαλία, υδροδοτήθηκαν, γίνανε όλα τα χειρουργεία και οι εξετάσεις. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν δυσκολίες.