Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το φως της στροφής προς τον ρεαλισμό που επιχειρεί εδώ και λίγους μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας».

Συζητήσεις στην Άγκυρα

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας βρίσκεται στην Τουρκία για να έχει πολιτικές συζητήσεις με τον ομόλογό του. Όμως, απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», σημείωσε στη συνέχεια.

Στον ΟΗΕ Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έδειχναν, εξάλλου, προς το σημερινό ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα, το οποίο εν πολλοίς θα θέσει και τον τόνο των επόμενων βημάτων στα ελληνοτουρκικά και για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας της νέας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Συνεργασίες

Απόδειξη της ισχυρής βούλησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, να εντείνουν τη συνεργασία τους αλλά και τις επιμέρους συνέργειές τους σε μία σειρά από τομείς με αιχμές την Ενέργεια, την Άμυνα, αλλά και την Πολιτική Προστασία, αποτέλεσε η χθεσινή τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πάντως, η 9η κατά σειρά τριμερής και η πρώτη μετά τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκρυβε σημαντικές ειδήσεις, ιδίως στο ενεργειακό πεδίο.

Η κοινή δήλωση

Στην κοινή δήλωση μετά το πέρας των εργασιών της τριμερούς συνόδου κορυφής και αφού οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα και εν προκειμένω στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επέμειναν μεταξύ άλλων ότι «επαναβεβαιώσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον να προωθήσουμε τις προοπτικές για έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίσαμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα με χώρες που μοιράζονται κοινή προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων του East Med Gas Forum και περιφερειακών σχεδίων, όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, σαν τον EuroAsia Interconnector, αλλά και πιθανών αγωγών φυσικού αερίου και υδρογόνου». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός θέτοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα σημαντικών οροσήμων στο πεδίο της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών: «Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, συζητήσαμε την προοπτική. Πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το φυσικό του αέριο, ανάλογες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και από την πλευρά της Κύπρου και διερευνούμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε σε αυτό. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν νομίζω τους επόμενους 3 με 6 μήνες, πιθανότατα εντός του επόμενου τριμήνου».

Κομβικός ρόλος

Μητσοτάκης και Νετανιάχου είχαν, εξάλλου, τετ α τετ στο περιθώριο της τριμερούς, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου - Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη».

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη βούληση για επέκταση της συνεργασίας σε Άμυνα, Οικονομία, Τουρισμό και Αγροτοδιατροφικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 5 Σεπτεμβρίου.