Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στον άξονα Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ - Ραμάλα για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με την Ελλάδα και την Κύπρο να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την αίσια κατάληξη αυτού του σύνθετου εγχειρήματος που αν τελικά ευοδωθεί αναμένεται να σώσει εκατοντάδες ζωές αμάχων.

«Η Ελλάδα διαχωρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και ήδη σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του κι ενώ διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη η κυβέρνηση διαψεύδει ότι ο διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί για να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα.

«Μιλάει η Ελλάδα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με εταίρους στην περιοχή. Εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο. Δεν έχουμε να πού με κάτι περισσότερο, αλλά επειδή μαζί με αυτό συνδέθηκε ότι αυτός ο διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί και για πρόσφυγες για να μπορέσουν να φύγουν. Αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά», ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης (ΕΡΤ).

*Διαβάστε εδώ: Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη στην Λωρίδα της Γάζας - ''Θα είναι μακρύς πόλεμος, αλλά νικηφόρος''


Νίκος Χριστοδουλίδης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι επαφές Ελλήνων και Κυπρίων, με τη γαλλική πλευρά να συνδράμει από την πλευρά της, καθώς το όλο σχέδιο αποτελεί πρόταση του προέδρου Μακρόν, ώστε να καταστεί δυνατή η προσπάθεια.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφορικά με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση, τη Δευτέρα, του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ Μαλκί, και άλλους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα, με τους οποίους συζήτησε την πρωτοβουλία για δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμου θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Σε αυτή τη φάση, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η βοήθεια προς τους Παλαιστινίους να ξεκινήσει τελικά από την Ελλάδα, πιθανότατα από την Κρήτη.

Το θέμα ανέδειξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από πλευράς Αθήνας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Λευκωσία «δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά», σημειώνοντας όμως πως «η Κύπρος προκρίνεται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω γειτνίασης με την περιοχή».

Η επίτευξη συμφωνίας για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.

Ωστόσο, εκείνο που όλοι αντιλαμβάνονται σε Αθήνα και Λευκωσία εί ναι πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ, καθώς για να γίνει δυνατή η όλη επιχείρηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι πλέον τα ακραία όρια μιας ζώνης ειρήνης και παράγοντες σταθερότητας. Πρέπει να το κρατήσουμε με νύχια και με δόντια. Η θέση της Κύπρου μπροστά στη Μέση Ανατολή είναι το μοναδικό καταφύγιο ειρήνης που υπάρχει σε μια ευρύτερη περιοχή. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε. Δεν είναι τυχαία η πρόταση Μακρόν για ανθρωπιστικό διάδρομο μεταξύ Ελλάδος -Κύπρου προς τη Μέση Ανατολή», επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στην ΕΡΤ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την 1η/11/2023