Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την κοινή δήλωση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, τόνισε:

«Από την ίδρυση αυτής της εταιρικής σχέσης της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας, οι σχέσεις μας έχουν ανθήσει διμερώς και τριμερώς με τρόπους που οι άνθρωποι ήταν δύσκολο να φανταστούν. Δυσκολεύτηκα να φανταστώ ότι δεν ήταν έτσι, όταν έχουμε τρεις πολύ... κατά κάποιον τρόπο, πολύ παρόμοιες χώρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες, μέχρι τώρα εκατομμύρια, Ισραηλινοί έχουν έρθει εδώ, τόσο ως επιχειρηματίες, ως επενδυτές, ως τεχνολόγοι, ως τουρίστες, ως διπλωμάτες. Αυτό είναι πολύ φυσικό. Ο λόγος που είναι φυσικό είναι ότι νιώθουμε πολύ άνετα με τον πολιτισμό.

Είδα ότι χθες το βράδυ όταν δειπνήσαμε οι τρεις μας, εδώ, στη Λεμεσό, στην παραλία, περνούσαν Ισραηλινοί και χαιρετούσαν. Και έβλεπες τους Κύπριους να κάνουν το ίδιο. Είναι μια πολύ άνετη, ανεπίσημη μεσογειακή δημοκρατική κουλτούρα που έχουμε, η οποία έχει ιστορικές ρίζες και σύγχρονες εκφάνσεις.

Αυτή η διαπροσωπική βάση τώρα προφανώς παίρνει διαφορετική ιδιότητα σε τρεις βασικούς τομείς που συζητήσαμε. Όλοι έχουν να κάνουν με την ενέργεια. Το πρώτο είναι το αέριο. Το δεύτερο είναι ο ηλεκτρισμός. Το τρίτο είναι η φωτιά.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, συζητάμε τις πιθανότητες που θα πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα, για το πώς το Ισραήλ εξάγει το αέριό του. Και τις ίδιες αποφάσεις πρέπει να πάρει και η Κύπρος. Και εξετάζουμε την πιθανότητα συνεργασίας σε αυτό. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν νομίζω μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. Μάλλον πιο κοντά στους τρεις μήνες.

Το δεύτερο, στην ηλεκτρική διασύνδεση. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος είναι νησιά. Η Κρήτη, μέρος της Ελλάδας, είναι νησί. Υπάρχει σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας που οργανώνεται αυτή τη στιγμή από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη και στην Κύπρο. Θα θέλαμε να το έχουμε προφανώς συνδεδεμένο με το Ισραήλ, και πιθανώς με το ανατολικό Ισραήλ, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Συζητήσαμε τώρα τον μηχανισμό για το πώς να το προωθήσουμε αυτό.

Το τρίτο είναι η φωτιά. Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο θερμός, όχι μόνο λόγω της ζεστασιάς της σχέσης μας. Αυτή είναι η καλή πλευρά, αλλά επειδή το κλίμα γίνεται πιο τιμωρητικό, με την έκρηξη των πυρκαγιών που θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο τις χώρες μας.

Έχουμε επικοινωνήσει, έχουμε συνεργαστεί με πυροσβεστικά αεροπλάνα. Επικοινωνούμε για να προχωρήσουμε πολύ πέρα από αυτό σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για έγκαιρη ανίχνευση και άλλα πράγματα που αναπτύσσουμε ξεχωριστά. Θα το κάνουμε καλύτερα μαζί με διάφορους τρόπους που συμφωνήσαμε επίσης.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, είχαμε τώρα περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και Ισραήλ και Ελλάδας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μας συνεργάστηκαν για να σταματήσουν την τρομοκρατία, την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Πρέπει να πω πως νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και το συζητάμε εκτενώς. Υπάρχει πλέον η πιθανότητα να έχουμε την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ σε ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία. Και οι τρεις χώρες θεωρούν ότι είναι μια μεγάλη πιθανότητα, αλλά βλέπουν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύνδεση μεταξύ της Ινδίας, της Αραβικής Χερσονήσου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υπάρχει μια φυσική, γεωγραφική σύνδεση, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι που θα οδηγούσε σε πολλά, πολλά οφέλη για τους λαούς μας και για τις χώρες μας. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουμε από κοντά.

Πρέπει να πω ότι είναι χαρά να έχω, να δέχομαι τη φιλοξενία σου και να βλέπω τον παλιό μου φίλο, τον Κυριάκο, εδώ, καθώς και εσένα, Νίκο. Έχουμε μια υπέροχη φιλία και ανυπομονούμε να σας δούμε, όπως λέμε, τον επόμενο χρόνο στην Ιερουσαλήμ».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πρόσθεσε:

«Λατρεύουμε το φαγητό σας, αγαπάμε τα γαλακτοκομικά σας, αγαπάμε το γιαούρτι σας.

Όπως είπα στους ηγέτες, και σας το λέω τώρα: σύντομα θα ανοίξουμε την αγορά των γαλακτοκομικών μας. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα είναι ευχαριστημένοι και οι κατασκευαστές σας θα χαρούν. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη των αγορών μας, με την πιο άμεση έννοια. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε σύντομα την αγορά γάλατος για εισαγωγές από Ελλάδα και Κύπρο και άλλες χώρες. Ας κερδίσει το καλύτερο γιαούρτι. Έχετε μια καλή ευκαιρία να κερδίσετε».