«Οι δύο εβδοµάδες που θα κρίνουν το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ» θα µπορούσε να είναι ο ιδανικός τίτλος για την κατάσταση που επικρατεί στην αξιωµατική αντιπολίτευση.

Στις επόµενες µέρες θα πρέπει να κλείσει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων, να πραγµατοποιηθεί το διαρκές συνέδριο, να γίνει η (διπλή;) εκλογική διαδικασία και, τέλος, ο/η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα να πάρει το βάπτισµα του πυρός στη ∆ιεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Με βάση το χρονοδιάγραµµα που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα πρέπει στις 2 Σεπτεµβρίου, ηµέρα που θα πραγµατοποιηθεί το διαρκές συνέδριο, να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες. Αυτές των Εφης Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουµάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή. Οι όποιες άλλες υποψηφιότητες θα πρέπει να συγκεντρώσουν 30 υπογραφές µελών της Κεντρικής Επιτροπής, προκειµένου να επικυρωθούν από το συνέδριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο παρασκήνιο κυκλοφορούν και τα ονόµατα των ∆ιονύση Τεµπονέρα και Σωκράτη Φάµελλου ως πιθανών υποψηφίων. Εκ των πραγµάτων, όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος.

Ο πρώτος γύρος είναι προγραµµατισµένος για την Κυριακή 10 Σεπτεµβρίου και, αν δεν συγκεντρωθεί το 50%, θα γίνει και επαναληπτική εκλογή µεταξύ των δύο πρώτων το Σάββατο 16 Σεπτεµβρίου. Κι αυτό για να µπορεί ο/η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα την επόµενη µέρα, την Κυριακή 17 Σεπτεµβρίου, να πάει στη ∆ΕΘ προκειµένου να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άγχος

Το µεγάλο στοίχηµα για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ και, βεβαίως, τους υποψηφίους είναι αυτό της συµµετοχής.

Ο αριθµός των 152.000 που είχαν ψηφίσει τον κ. Τσίπρα µοιάζει άπιαστος, µε τα κοµµατικά στελέχη να βάζουν τον πήχη περίπου στις 50.000. Προκειµένου να «απλοποιηθεί» η διαδικασία, η εκλογή θα γίνει χωρίς µητρώο, που σηµαίνει πως όποιος/α θέλει θα µπορεί να προσέρχεται στις κάλπες που θα στηθούν για να ψηφίζει το πρόσωπο που προτιµά για διάδοχο του Αλ. Τσίπρα.

Η εξέλιξη αυτή για όσους γνωρίζουν την κοµµατική ιστορία θεωρείται ως σηµαντική υπέρβαση, δεδοµένου ότι παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε τη Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ όταν ακολουθούσαν αυτή τη λογική. Πάντως, έως τώρα δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των εκλογών ούτε έχει τοποθετηθεί κάποιος επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας. Στις εκκρεµότητες παραµένει και το ενδεχόµενο διεξαγωγής ενός debate των υποψηφίων την εβδοµάδα µεταξύ του διαρκούς συνεδρίου και της πρώτης Κυριακής των εσωκοµµατικών εκλογών.

Συζητήσεις

Κατά γενική οµολογία, που ενισχύει την ανησυχία των στελεχών του κόµµατος, η εκλογική διαδικασία δεν έχει προσελκύσει (ακόµη) το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για τις εσωκοµµατικές συγκρούσεις, ιδίως τα φίλια πυρά που έχει δεχτεί η κ. Αχτσιόγλου, παρά για τις πολιτικές πλατφόρµες των τεσσάρων υποψηφίων. Στην Κουµουνδούρου ευελπιστούν πως από αυτή την εβδοµάδα θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, οι τέσσερις υποψήφιοι µετά την «κοιλιά» λόγω του θέρους ενισχύουν τις τελευταίες ηµέρες την παρουσία τους µέσω περιοδειών σε όλη την Ελλάδα.

Η λογική που έχουν επιλέξει και οι τέσσερις είναι οι συγκεντρώσεις σε καφέ ανά την επικράτεια, προκειµένου έτσι να µην υπάρχει ο κίνδυνος της περιορισµένης παρουσίας των πολιτών. Ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ενδεχοµένως να γίνουν την τελευταία εβδοµάδα, παρότι όλοι αναγνωρίζουν το ρίσκο που έχει µια τέτοια κίνηση. Στην παρούσα φάση οι υποψήφιοι εστιάζουν και στη στήριξη που µπορεί να έχουν από βουλευτές, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, κοµµατικούς παράγοντες και πρόσωπα µε αυξηµένη επιρροή (π.χ. αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστές κ.λπ.).

Με βάση τις έως τώρα δηµόσιες τοποθετήσεις, η κ. Αχτσιόγλου είναι αυτή που έχει µαζί της ένα σηµαντικό τµήµα των βουλευτών και των κοµµατικών στελεχών. Αξιοσηµείωτη είναι και η υποστήριξη -ιστορικών στελεχών και όχι µόνοστο πρόσωπο του κ. Τσακαλώτου, ενώ πλήγµα λογίζεται για τον κ. Παππά το γεγονός ότι στελέχη της πρώην προεδρικής φρουράς έχουν ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου. Περισσότερο µε «µοναχικό καβαλάρη» µοιάζει, τέλος, η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουµάκα, ο οποίος εστιάζει στα προγραµµατικά ζητήµατα, χωρίς να αποφεύγει και τις µπηχτές κατά συνυποψηφίων του.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8