Με δεδομένο ότι τα πρώτα θύματα της εκλογικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ΠΑΣΟΚογενείς, δηλαδή αυτοί που στο παρελθόν γοητευμένοι από την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα εγκατέλειψαν το κόμμα τους προσδοκώντας ένα καλύτερο πολιτικό μέλλον στην αξιωματική αντιπολίτευση, η επόμενη μέρα της παραίτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τους βρίσκει διχασμένους, προβληματισμένους και σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένους από το μέλλον που διαγράφεται μπροστά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πολιτική Γραμματεία ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίστηκε να διαφωνεί με τους στενούς του συνεργάτες από την ομάδα των προεδρικών -τον Νίκο Παππά, την Όλγα Γεροβασίλη-, για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και της εκλογής νέου προέδρου. Ο Χρήστος Σπίρτζης επέμενε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν όλα τα όργανα και να εκλεγούν καινούργια, ενώ το συνέδριο και η εκλογή προέδρου να γίνουν τον Νοέμβριο. 

Ο στόχος του 

Από την πλευρά της «Ομπρέλας» -δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- υποστηρίζουν ότι ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε αυτή την πρόταση γιατί θέλει να γίνει ο ίδιος γραμματέας του κόμματος. Υποστηρίζουν ακόμα ότι αυτή την πρόταση, όπως όλα δείχνουν, δεν την κάνουν αποδεκτή ούτε οι σύντροφοί του. Οι ΠΑΣΟΚογενείς, δηλαδή ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκτός του ότι βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας φοβούνται ότι στο συνέδριο ή με την εκλογή του νέου προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει περισσότερο προς τα αριστερά, γεγονός που σημαίνει ότι τα στελέχη αυτά θα βρεθούν να μην έχουν καμία αναφορά μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι πρώτοι που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ψηφοφόροι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που επιβαρύνει την όλη κατάσταση γιατί δείχνει ότι οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην πάρουν μέρος σε καμία εσωκομματική διαδικασία. Αντίθετα, στο παρελθόν οι πολίτες αυτοί είχαν βρεθεί μπροστά στις κάλπες προκειμένου να υπερψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να διαμορφώνεται η άποψη ότι το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ΠΑΣΟΚογενείς.

Με τους προεδρικούς που προέρχονται από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορούν να τα βρουν, γιατί έχουν την ίδια αριστερή αντίληψη στη διαμόρφωση των πραγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, ενώ στην Πολιτική Γραμματεία τα στελέχη της «Ομπρέλας» κατέβασαν και δικές τους προτάσεις, δεν δίστασαν να σπάσουν τις γραμμές όταν είδαν ότι οι προεδρικοί είναι διχασμένοι σε δύο και τρία κομμάτια…

«Πυρά» σε Έφη, Ευκλείδη

Ο Χρήστος Σπίρτζης, όμως, προκάλεσε εκ νέου αίσθηση καρφώνοντας, ουσιαστικά, δύο εκ των φερόμενων ως υποψηφίων για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ: την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όταν ρωτήθηκε (Μega) γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνέχεια τον Μητσοτάκη που «προσπαθούσε να στηρίξει την κοινωνία», σημείωσε: «Ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα».

Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο «Όταν η θέση ενός κόμματος είναι σταθερή φορολογική πολιτική και υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει και το αμφισβητεί, γκριζάρει η εικόνα; Προφανώς», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την προεκλογική δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στην πλειονότητα των στελεχών για το γεγονός ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας εμφανίζεται να κινείται αυτόνομος, βάζοντας τη δική του πινελιά στα γεγονότα. Ο γνωστός εργατολόγος, καταθέτοντας τη δική του πλατφόρμα στα όργανα και αργότερα σε δημόσια διαβούλευση μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, δείχνει ότι είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 4/7