Με εκπροσώπους της κοινωνικής, συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας συναντήθηκε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Χανιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Γιώργος Καλλιτεράκης εκπροσωπώντας τον συνεταιρισμό των βιοκαλλιεργητών ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι η βιολογική γεωργία δεν θα καταστεί βιώσιμη στη χώρα μας αν δεν γίνουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Κατέδειξε ως δομικό πρόβλημα τον κατατεμαχισμό της γης που καθιστά απαγορευτική την εκβιομηχάνιση. Ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του νερού και τον σχεδιασμό για τις χρήσεις γης.

Η Παυλίνα Παραδομενάκη εκ μέρους του συνεταιρισμού καταναλωτών Γαία τόνισε τον δεσμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τα ζητήματα διατροφής. Διαπίστωσε την εγκατάλειψη της γης από νέους παραγωγούς και τη στρεβλή ενημέρωση των καταναλωτών γύρω από τα βιολογικά προϊόντα.

Συνεταιριστική κουλτούρα

Ο Διομήδης Μπατάκης εκπροσώπησε την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Terra Verde που προωθεί το αλληλέγγυο και δίκαιο εμπόριο. Θεωρεί αναγκαία την καλλιέργεια της συνεταιριστικής κουλτούρας και παιδείας από το δημόσιο σχολείο. Ενώ στηλίτευσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ που υποτιμούν αλλά και υπονομεύουν τις συνεταιριστικές προσπάθειες. Θεώρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-19 ως θετικά βήματα που δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο Χρήστος Σαριδάκης είναι επιχειρηματίας στην εστίαση και διατηρεί εστιατόριο που χρησιμοποιεί προϊόντα που παράγονται στο νησί (farm to table movement) με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος από την αλόγιστη μεταφορά προϊόντων. Περιέγραψε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει μια προσπάθεια περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη διατροφή μας. Οι δυσχέρειες συνδέονται τόσο με τα προβλήματα στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων όσο και με την καλλιέργεια μιας καταναλωτικής και διατροφικής συνήθειας.

Πράσινη μετάβαση

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση που εστιάστηκε στο ελλιπές ή εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την παρούσα κυβέρνηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι θεωρεί εφικτή αλλά και αναγκαία την πράσινη μετάβαση με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν ταυτόχρονα δεν είναι και κόκκινη, δηλαδή κοινωνικά δίκαιη». Τη συζήτηση συντόνισε ο βιολόγος Πέτρος Λυμπεράκης. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνόδευσε ο π. υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Στη συνέχεια ο Ευ. Τσακαλώτος βρέθηκε στο νέο πάρκο Χαλέπας, όπου συνομίλησε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε εμφατικά ότι πρέπει «να σηκώσουμε το ιδεολογικό γάντι. Το κόμμα μας χρειάζεται ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική συζήτηση». Ενώ απευθυνόμενος στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την αριστερή μας ταυτότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά ως κυβέρνηση για την κοινωνία».

Στο Ρέθυμνο

Σήμερα ο Ευ. Τσακαλώτος θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο όπου, στις 12 μμ, θα συζητήσει με εκπροσώπους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο καφέ «Το καφενείο στη Νομαρχία». Στη συνέχεια, θα συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο: Υγεία: Νεοφιλελευθερισμός - Αριστερά που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης (Εμμανουήλ Πορτάλιου 23) στις 20:00. Στη συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο Ανδρέας Ξανθός, γιατρός ΕΣΥ και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα μιλήσουν ο Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, «Ευαγγελισμός» και η Κατερίνα Μανιμανάκη, Ορθοπεδικός, νοσοκομείο Χανίων.