Να αυξήσει το «αποτύπωμα» της Ελλάδας και τον στρατηγικό της ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια και να δώσει νέα πνοή στην πορεία τους προς τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι σχέσεις με την Αλβανία βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, ιδίως μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όλες οι χώρες της περιοχής θα εκπροσωπηθούν, πλην της Αλβανίας, που αν και εστάλη επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο της χώρας, εκείνος επέλεξε να μην παρευρεθεί.

Μάλιστα, από χθες το βράδυ υπάρχει έντονη φημολογία - χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η είδηση ούτε από την Αθήνα ούτε από το Κίεβο - ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει σήμερα στην Ελλάδα και θα δώσει κι εκείνος το «παρών» στη συνάντηση, προσδίδοντας βέβαια διαφορετικό περιεχόμενο στις συνομιλίες και επαφές. 

Η ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η χώρα μας στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι και η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, βοηθώντας παράλληλα στην ενεργειακή απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι επενδύσεις υποδομών εξάλλου που δρομολογούνται ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν και αυτή τη στόχευση, το υγροποιημένο φυσικό αέριο να μην καλύπτει δηλαδή μόνο τις εσωτερικές ανάγκες, αλλά να διοχετεύεται και προς τα βόρεια, ώστε να καλύψει ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Διπλωματικοί σύμβουλοι

Η έμφαση που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων έχει αποτυπωθεί και στην επιλογή των διπλωματικών του συμβούλων. Η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Αννα-Μαρία Μπούρα βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια και έχει ασχοληθεί μάλιστα έντονα με το Κόσοβο, έχοντας διατελέσει και σύμβουλος για τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου. Μέχρι πρόπερσι ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας της EEAS για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η προκάτοχός της Ελένη Σουρανή είχε διατελέσει επί σειράν ετών πρέσβης της χώρας μας στην Αλβανία, ενώ η δική της προκάτοχος και νυν υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας τόσο στο Κόσοβο όσο και στα Σκόπια.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,

13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,

15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,

20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,

10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,

10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Παρών ο Β. Ζελένσκι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα στην Αθήνα θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις του Ουκρανού προέδρου δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους ασφαλείας.