Υπό το βάρος αποχωρήσεων στελεχών και με τα συντροφικά μαχαιρώματα να μη λείπουν από τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο εισέρχεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, οδεύοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 10ης ΣεπτεμβρίουΤο άγνωστο και μαζί κρίσιμο της ενδοΣΥΡΙΖΑϊκής πραγματικότητας συνίσταται στον βαθμό συμμετοχής των περίπου 150.000 εκλογέων που προσήλθαν τον Μάιο του 2022, για να αναδείξουν πανηγυρικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη μετά Τσίπρα εποχή κανείς στον κομματικό μηχανισμό δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι, εντέλει, από τους 150.000 πολίτες θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες, με δεδομένη και τη γενική απογοήτευση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γκρίνιες

Όπως και να ’χει, το βέβαιο είναι ότι η δραστηριότητα και ο πολιτικός λόγος που εκφέρουν οι δελφίνοι δεν έλκουν τον πολύ κόσμο.

Αντιθέτως, μάλιστα, γίνονται αφορμή για νέες γκρίνιες και μουρμούρες, καθώς πληθώρα στελεχών διαπιστώνουν απουσία καθαρής πολιτικής πρότασης και αυτοκριτικής για τα αίτια που οδήγησαν το κόμμα σε δύο συντριπτικές εκλογικές ήττες. Κι ενώ το ηθικό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα τάρταρα, αναδύονται φαινόμενα εσωκομματικής τοξικότητας με εκατέρωθεν βολές μέσω σάιτ, μπλογκ και λογαριασμών στα social media, συνδεδεμένα με κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Παραιτήσεις

Ο Δημήτρης Δουρής, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος παραιτήθηκε, στη μακροσκελή ανάρτησή του, στην οποία περιγράφει τους λόγους της αποχώρησής του αναφέρθηκε σε όσα, με διαγκωνισμούς και χτυπήματα κάτω από τη μέση, συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ντρέπομαι για την ανταλλαγή προσβολών και ύβρεων μεταξύ επώνυμων στελεχών. Δεν σέβονται τη λύπη, την απογοήτευση και το πένθος των χιλιάδων μελών και ψηφοφόρων. Αλήθεια γιατί είναι ακόμα στη θέση τους δημοσιογραφικά στελέχη των κομματικών εντύπων, που παριστάνουν τους κλακαδόρους υποψηφίων περιφέροντας στο δημόσιο διάλογο ντενεκέδες με φέτα;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το παραιτηθέν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι ο μόνος όμως, καθώς εκτός του Δημήτρη Δουρή και της Ελένης Λαφτσή, η οποία παραιτήθηκε καθώς κλήθηκε σε απολογία επειδή κατήγγελλε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Φερχάτ Οζγκιούρ, τον εκλεκτό του τουρκικού προξενείου, έρχονται και άλλες παραιτήσεις στελεχών, κυρίως από την περιφέρεια και από ΠΑΣΟΚογενή στελέχη που αντιμετωπίζονται περίπου ως ξένο σώμα από τα παραδοσιακά κομματικά στελέχη. Πράγμα οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 διογκώθηκε εκλογικά με την είσοδο χιλιάδων πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή