Ανεβαίνει η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άπαντες -μετά τη θερινή ανάπαυλα- παίρνουν θέσεις μάχης στην Κουμουνδούρου, ενόψει κατ’ αρχάς του διαρκούς συνεδρίου της 2ας Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία των εσωκομματικών εκλογών που θα ακολουθήσουν οκτώ μέρες αργότερα.

Και παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση μεταξύ των δελφίνων γίνεται με όρους παρασκηνίου, με ό,τι αυτό σημαίνει και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ενίοτε, και τους τέσσερις υποψήφιους τους λούζει ο ίδιος κρύος ιδρώτας, με κοινή την αγωνία για τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Αν μάλιστα όσα ακούγονται περί χαμηλής συμμετοχής, που δεν θα ξεπερνά τις 50.000, επαληθευθούν, τότε η κούρσα για τη διαδοχή χάνει ολότελα το νόημά της, καθώς θα σημάνει την αρχή της ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς ευτράπελα 

Σε κάθε περίπτωση, η όλη εσωκομματική διαδικασία της 10ης Σεπτεμβρίου, που θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ευτράπελα, συνιστά το μείζον ερώτημα αυτή τη στιγμή, αφού η πρόσφατη διπλή εκλογική συντριβή δεν αφήνει πολλά περιθώρια ούτε για πολλά χαμόγελα ούτε για μεγάλες προσδοκίες. Αντιθέτως, τα μηνύματα που καταφθάνουν στα κεντρικά γραφεία από τις κομματικές οργανώσεις στην περιφέρεια, όσες ακόμη παραμένουν ενεργές μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες, εντείνουν τους προβληματισμούς.

Σε αυτό το διόλου αισιόδοξο κλίμα ξεκίνησε η καμπάνια στη σχετική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στην προμετωπίδα της τη γενική πρόσκληση προς τον κόσμο της Αριστεράς να μη γυρίσει την πλάτη και να πάει να ψηφίσει, με το σύνθημα «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω» και υπόμνηση πως «Το αύριο ξεκινά από εμάς».

Ομφαλοσκόπηση

Η Κουμουνδούρου τις προηγούμενες μέρες θύμιζε ερημικό τοπίο, λόγω και του Δεκαπενταύγουστου φυσικά, αλλά και μιας γενικευμένης ραθυμίας που επικρατεί μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα στην εβδομάδα, όμως, αναμένεται να πάρουν μπροστά οι μηχανές και οι κομματικές συνεδριάσεις, την ώρα που τα βλέμματα όλων στην αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουν -καθώς φαίνεται- να παραμένουν στραμμένα στην επόμενη μέρα της νέας ηγεσίας, σε βάρος της βασικής αντιπολιτευτικής ατζέντας, που για την ώρα περνάει σε δεύτερη μοίρα ελλείψει εκλεγμένου προέδρου.

Με άλλα λόγια, η εσωστρέφεια δεν θα σταματήσει και κανείς δεν ξέρει πότε ο κομματικός μηχανισμός θα βγει από τη δίνη μιας ομφαλοσκόπησης, η οποία λειτουργεί αρνητικά στον πολύ κόσμο. Το βέβαιο είναι ότι η διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει την άσκηση σοβαρής αντιπολίτευσης. Εκεί δηλαδή όπου επισήμως θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες των επίδοξων προέδρων, χωρίς να αποκλείεται την τελευταία στιγμή να κατεβάσουν υποψηφιότητες ο Παύλος Πολάκης και ο εκτελών χρέη μεταβατικού προέδρου Σωκράτης Φάμελλος.

Το μαρτύριο της σταγόνας στην Κουμουνδούρου

► Στις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κανόνες θα είναι αυτοί που ίσχυαν και στη διαδικασία εκλογής του Αλέξη Τσίπρα, που σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής στην κάλπη θα έχουν ακόμη και όσοι προσέλθουν και εγγραφούν ανήμερα της διαδικασίας.

► Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, το Σαββατοκύριακο δηλαδή που παραδοσιακά στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματος. Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, η παρουσίαση μετατίθεται για τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Όσον αφορά τη συνέντευξη Τύπου, θεωρείται πολύ πιθανό να μη γίνει τελικά.

► Ακολουθεί στις 8 Οκτωβρίου η πρώτη αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γνωρίσει μια ακόμη βαριά ήττα, γι’ αυτό άλλωστε την επιλογή των προσώπων χρεώθηκε η Πολιτική Γραμματεία, ώστε να μην πέσει το… ανάθεμα στη νέα ηγεσία.

Τελευταίος σταθμός της ΣΥΡΙΖΑϊκής περιπέτειας θα είναι το έκτακτο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί να μαντέψει από σήμερα πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα κομματικά πράγματα. Υπό αυτό το πρίσμα, στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση εσωκομματικά, τη στιγμή που προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη φυγή του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να γίνει ξανά ελκυστικός πολιτικός χώρος και εντέλει εάν θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να πανηγυρίσει θριάμβους σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας στα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως με την Κουμουνδούρου, η οποία θα αναγκαστεί να κάνει ακόμη μια διαχείριση ήττας με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Δηλαδή, την ενδοΣΥΡΙΖΑϊκή γκρίνια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή