Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑΔιονύσης Καλαματιανός, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Πάρ' το αλλιώς» με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Χρειάζονται περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια, γιατί προκύπτει ότι δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στις 7 Ιουλίου, όταν επισκέφτηκε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Ήδη έχουμε πέντε νεκρούς από τις πυρκαγιές, έχουμε πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα καμένα, φωτιές παντού και βεβαίως ζήσαμε και το ανεπανάληπτο να φτάνει η φωτιά μέσα σε στρατιωτική εγκατάσταση και να ανατινάζονται βόμβες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και αυτή η κατάσταση ήταν μια πληγή στο κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αναδειχθούν.

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Ακούσαμε χθες τον κ. Κικίλια να δηλώνει ότι δεν υπάρχει οργανόγραμμα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να προσλάβει 500 μόνιμους πυροσβέστες. Το ερώτημα είναι 4 χρόνια γιατί δεν υπήρχε καμία πρόσληψη μόνιμου πυροσβέστη και επέλεξε η κυβέρνηση να προσλάβει για παράδειγμα 3.500 ειδικούς φρουρούς. Είναι θέμα προτεραιοτήτων λοιπόν και εδώ και διαβάσαμε ότι από τα 187 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προορίζονται για την πολιτική προστασία έχουν αξιοποιηθεί από την κυβερνηση μόλις 938 χιλιάδες. Χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα, περισσότερα έργα, λιγότερα λόγια.

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Δεν έχει ενισχυθεί όσο θα έπρεπε το Πυροσβεστικό Σώμα, υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν πολλά προβλήματα και σύγχρονων μέσων, στελέχωσης και κυρίως πόρων αλλά και προετοιμασίας ενός σωστού σχεδίου, γιατί το σχέδιο πολιτικής προστασίας που έχει εκπονήσει και έχει ψηφίσει η κυβερνητική παράταξη από το 2020 δυστυχώς βρίσκεται σε αναστολή και εφαρμόζονται νόμοι παλιότεροι. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια συνεννόηση, μια κοινή πορεία, να συζητήσουμε με την κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει. Έχουμε καταθέσει από το 2019 την πρόταση και το πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή Γκολντάμερ, έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δασικής προστασίας αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και πολιτικής προστασίας που ενσωματώνει τις προτάσεις των επιστημόνων, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα αυτές οι προτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες στο συρτάρι.

Για τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε ένα στάδιο ανασυγκρότησης, ανασύνθεσης και ανανέωσης. Ήδη έχει αποφασιστεί το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχαμε μια κοινοβουλευτική παρουσία σημαντική και αποτελεσματική αυτό το διάστημα και εκτός Βουλής αναλήφθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα ο οδικός χάρτης για το πώς θα πάμε στην ψηφοφορία και στη διαδικασία της εκλογής της νέας ηγεσίας έχει καταρτιστεί. Υπάρχουν οι τέσσερις υποψηφιότητες, θα πάμε έως το συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου μπορούν μέχρι τότε να κατατεθούν και να εγκριθούν οι υποψηφιότητες από το συνέδριο, μέχρι τότε δεν ξέρουμε ποιος άλλος ή ποια άλλη θα θελήσει να θέσει υποψηφιότητα. Το ορόσημο είναι το διαρκές συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου εκεί κατατίθενται και επικυρώνονται οι υποψηφιότητες και μετά τις 10 Σεπτεμβρίου προχωράμε στην ψηφοφορία των μελών απ’ ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα, όπως έγινε και με τον Αλ. Τσίπρα, για να αποφασιστεί ποιος ή ποια θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Άρα προχωράμε ομαλά, προχωράμε συντεταγμένα στις συγκεκριμένες διαδικασίες, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Οι υποψήφιοι θέτουν σε δημόσιο διάλογο την πρότασή τους, το πλάνο τους, την κατεύθυνση την πολιτική που θέλει ο καθένας να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα που θα γυρίζει στην κοινωνία, επαφή με τους φορείς, με τα συνδικάτα, με τα επιμελητήρια, με τη νεολαία, με την κοινωνία γενικά και βεβαίως θέλουμε νέο κόμμα, νέα ηγεσία και νέο πολιτικό μήνυμα.

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Εμείς θέλουμε να συνθέσουμε το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η διακήρυξή μας βέβαια περιλαμβάνει τη θέση ότι απευθυνόμαστε στους πολίτες από την Αριστερά έως το Προοδευτικό κέντρο. Πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί αυτή η κατεύθυνση και με την επιλογή του ή της προέδρου αλλά και το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει μάλλον τον Νοέμβριο. Ο στόχος μας είναι να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ξανά, να ανασυγκροτήσουμε την πολιτική μας πρόταση για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένα κόμμα εξουσίας, εκφράζοντας την κοινωνική πλειοψηφία, τις προσδοκίες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Σε αυτά τα βήματα της ανασύνταξης προχωράμε με αλλαγές, με συνθέσεις, με συγκρούσεις κάποιες φορές αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο δυνατός για να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον.

Για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Είναι τιμή για μένα και ευθύνη βεβαίως γιατί μαζί με τον Σ. Φάμελλο και το υπόλοιπο προεδρείο δίνουμε έναν αγώνα να έχουμε μια αποτελεσματική και ωφέλιμη παρουσία, τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εκτός κοινοβουλίου, για να ασκούμε το θεσμικό μας καθήκον ως αξιωματική αντιπολίτευση και πιστεύω ότι τα έχουμε πάει καλά, είναι μια συλλογική προσπάθεια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.