«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα θα υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο, οδηγίες κα αποφάσεις για τον καύσωνα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης. Σε ότι αφορά το αυξημένο κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είπε πως εκείνο που προέχει είναι οι τιμές να είναι λογικές, ενώ είπε πως θα υπάρξει συνεργασία με την ακτοπλοΐα.



Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τον καύσωνα: Μόλις τελειώσαμε μια διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας εκεί υπήρχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, έγινε μια ενημέρωση και από την ΕΜΥ για το τι αναμένουμε. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, προφανώς θα έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες, από ότι φαίνεται Παρασκευή και Σάββατο θα είναι πιο δύσκολες μέρες και θα πρέπει να υπάρχει μια προσοχή.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει σύσταση για τηλεργασία: Η σύσταση για τηλεργασία υπάρχει ούτως ή άλλως γιατί χθες ανακοινώθηκε ένα πλαίσιο από το υπουργείο Εργασίας που σε κάποιες περιοχές που μπορεί να είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες θα μπορούσε να ακολουθηθεί η τηλεργασία.

Σήμερα έγινε μια αξιολόγηση της κατάστασης και με τη παρουσία της ΕΜΥ, ήταν εκεί και οι δήμοι επομένως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν σχετικές οδηγίες και αποφάσεις σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές.

Ερωτηθείς σε ποια λύση προσανατολίζεται η κυβερνηση για τη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: Αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια αυξημένη τουριστική κίνηση ταυτόχρονα να μπορούν οι τιμές να είναι προσιτές και βέβαια να είναι λειτουργική και η ακτοπλοΐα και να εξυπηρετεί και να ικανοποιεί τις επιβατικές ανάγκες. Πράγματι παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα μια άνοδος των τιμών ενώ ταυτόχρονα παράγοντες οι οποίοι επιβαρύνουν το κόστος των εταιρειών όπως είναι οι τιμές των καυσίμων που χρησιμοποιεί η ακτοπλοΐα βαίνουν μειούμενες. Προφανώς στο κόστος των εισιτηρίων ενσωματώνονται και άλλα κόστη αλλά όλα αυτά θα τα δούμε σε συνεργασία με την ακτοπλοΐα. Θα υπάρξει μια συνεργασία ως προς τα θέματα αυτά.

Θα υπάρξει μια συζήτηση το απόγευμα μεταξύ των φορέων και της αγοράς επομένως νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Είναι μια ιδιαίτερη αγορά η αγορά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Όπως ξέρετε μόνο στην Ελλάδα και την Ινδονησία υπάρχει τέτοια πολυμορφία η οποία υπαγορεύει σε ένα βαθμό κάποιες συνθήκες, όντως παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα τα οποία πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν όμως θα το δούμε σε συνεργασία με την αγορά και πιστεύω ότι θα υπάρξουν λύσεις.

Αναφορικά με τις εξειδικεύσεις του κ.Χατζηδάκη ως προς τις διατάξεις του οικονομικού νομοσχεδίου: Προφανώς θα υπάρξει μια εξειδίκευση. Εδώ υπάρχει μια διττή στρατηγική από τη μια αφενός να υπάρχει αυτή η δημοσιονομική ευστάθεια η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να μην επαναληφτούν λάθη του παρελθόντος αλλά ταυτόχρονα εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε και από το περίσσευμα της ανάπτυξης που δημιουργείται και θα δημιουργείται, για αυτό είναι και απαραίτητη η επενδυτική βαθμίδα και οι επενδύσεις στη χώρα, να μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή γίνονται δύο μεγάλες παρεμβάσεις, δύο είναι οι άξονες αυτού του νομοσχεδίου το πρώτο είναι το ενιαίο μισθολόγιο όπου εκεί θα υπάρχουν οριζόντιες αυξήσεις ύστερα από 15 περίπου χρόνια όπου ταυτόχρονα με κάποιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και μαζί με αυτές που θα ανακοινωθούν θα υπάρχει μια μέση αύξηση μισθού περίπου στα 1.500€ μικτά που κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει τα 2.100€ εννοώ αν προσθέσουμε σε αυτά και τα μέτρα τα οποία ίσχυαν από 01/01/23 δηλαδή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι παρεμβάσεις που έχουμε αναφέρει το Youth pass, η επέκταση και του market pass...

ΔΗΜ: Το market pass θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου;

Ο υπουργός θα ανακοινώσει σήμερα ένα πρώτο πλαίσιο παράτασης και μέχρι πότε θα πάμε όπως και όλα τα οικονομικά στοιχεία. Σημασία έχει ότι τα εργαλεία τα οποία λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα και από το δημοσιονομικό περίσσευμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν γιατί όντως ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή επιμένει κυρίως σε σχέση με τα τρόφιμα επομένως κοιτάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα και μετά το καλοκαίρι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο νομοθετικός σχεδιασμός συμπληρώνει σε ένα βαθμό και τη σημερινή παρέμβαση σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο δηλαδή για πχ γίνεται μια συζήτηση πως αμείβουμε καλύτερα αυτούς που έχουν θέσεις ευθύνης μέσα στο δημόσιο. Η παρέμβαση που θα έρθει από την κα Κεραμέως μετά το καλοκαίρι είναι πως επιλέγουμε αυτούς τους ανθρώπους, πως αξιολογούνται ώστε να υπάρχει αυτή η αντιστοίχηση σε σχέση με τις αμοιβές τους επομένως υπάρχει μια συνολική παρέμβαση στα θέματα του μισθολογίου και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Αναφορικά με την κάλυψη των κενών στο ΕΚΑΒ από τις ένοπλες δυνάμεις και την Πυροσβεστική: Το σχέδιο εξελίσσεται σε δύο άξονες, ο πρώτος είναι ο άμεσος δηλαδή αυτά τα 191 άτομα κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα που σιγά-σιγά αρχίζουν να στελεχώνουν τα κλιμάκια του ΕΚΑΒ. Αυτοί θα περάσουν μια εκπαίδευση από το ΕΚΑΒ θα είναι κυρίως οδηγοί και ταυτόχρονα αυτά τα κλιμάκια θα συνοδεύονται πάντοτε από υγειονομικό προσωπικό. Αυτός ο σχεδιασμός προχωράει σε 61 περιοχές της χώρας κυρίως νησιωτικές αλλά και σε κάποιες δυσπρόσιτες της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα προχωράει ο σχεδιασμός και θα τον δούμε να εξελίσσεται τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με τη συνολική αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Δηλαδή και το σκέλος των προσλήψεων αλλά και της αναδιάταξης και του χάρτη προκειμένου να υπάρχει μια έγκαιρη ανταπόκριση από το ΕΚΑΒ.