«Σταδιακή η αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ακόμη, είπε πως τα σχολεία από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός από λίγα σχολικά συγκροτήματα.

Παράλληλα τόνισε πως έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ακόμη, σημείωσε πως αργότερα το μεσημέρι θα γίνει σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται από τη Δευτέρα στη χώρα.

Όπως είπε, θα συζητηθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.



Αναλυτικά η συνέντευξη του Θ. Κοντογεώργη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς σε τι επίπεδο βρίσκονται οι αποκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας:

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Κινούμαστε σε δύο μέτωπα, το ένα η στήριξη των κατοίκων και η αποκατάσταση της περιοχής και ταυτόχρονα η διαμόρφωση της πρότασης της κυβέρνησης σε σχέση με τα έργα υποδομής και τη χρηματοδότηση που πρέπει να υπάρχει και από τους ενωσιακούς χώρους. Στο πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αποκατάσταση, οι αιτήσεις προχωράνε σε σχέση με τις αποζημιώσεις, οι αυτοψίες προχωράνε. Τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν κανονικά στο σύνολο της περιοχής, λιγότερο από το 3% αντιμετωπίζουν ακόμα κάποια προβλήματα. Τα θέματα δημόσιας υγείας φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται γιατί η περισυλλογή των νεκρών ζώων έχει ολοκληρωθεί και γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις. Επομένως υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια ταυτόχρονα με όλη τη δουλειά που γίνεται στο μέτωπο της στεγαστικής συνδρομής.

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Η άμεση αποκατάσταση, πληρωμές, αποζημιώσεις, επαναφορά της κανονικότητας όσο αυτό είναι δυνατόν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, εκεί είναι προτεραιότητα και ταυτόχρονα αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η δική μας δουλειά σε κυβερνητικό επίπεδο σε σχέση με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να διαβλέψουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων. Έχει γίνει συστηματική δουλειά, γίνεται η καταγραφή των ζημιών, αυτή τη στιγμή έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι έχει συμβεί στην κάθε περιοχή αυτά, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή που έχει ήδη ξεκινήσει σε εντατικό επίπεδο, το επόμενο διάστημα μας ενδιαφέρει να προχωρήσουνε γιατί θέλουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η περιοχή.

Με αφορμή τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται και στη Θεσσαλία

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Έχει συγκληθεί για τις 4 η ώρα μία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα με βάση και τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων και βέβαια για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Επομένως θα δούμε εκεί τις εκτιμήσεις, τι πρέπει να γίνει και προφανώς θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Στις περισσότερες περιοχές έχουν υποχωρήσει τα νερά, όντως όμως υπάρχουν κάποιες περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα, εκεί πέρα προφανώς θα ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα, με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Για το 112 σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Η διαδικασία του 112 είναι τελείως διαφορετική σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου από αυτή όταν υπάρχει πυρκαγιά, υπάρχουν όμως ειδικά σχέδια όπως είναι ο Δάρδανος και άλλα τα οποία ανάλογα με το φυσικό φαινόμενο κινητοποιούν διαδικασίες, αυτό που έχει σημασία ειναι να κινητοποιούνται γρήγορα, να βλέπουμε πού πρέπει να υπάρχουν διορθώσεις ή προληπτικά να λειτουργούν και άλλα μέτρα προκειμένου να μπορούμε να απομειώσουμε όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις ενός φυσικού φαινομένου.