«Δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για επανεξέταση των φοροαπαλλαγών», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Διαβάστε ακόμα: Παύλος Μαρινάκης για δηλώσεις Στουρνάρα: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των φοροαπαλλαγών

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της φορολογικής δικαιοσύνης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε πως η βασική ουσία του νομοσχεδίου θα παραμείνει.

Όσον αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές, ο Θανάσης Κοντογεώργης απάντησε «πως αυτά δεν θα καταπέσουν», ενώ για την ακρίβεια είπε πως έχουν μπει περισσότεροι κωδικοί προϊόντων στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής.

Ακόμα, ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θανάση Κοντογεώργη στα Παραπολιτικά 90,1

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών

Θ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Προφανώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και εκ του θεσμικού του ρόλου έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο και να κάνει τις προτάσεις, δεν υπάρχει όμως τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση, άλλωστε έχουμε χρησιμοποιήσει το εργαλείο των φοροαπαλλαγών και πρόσφατα γιατί θεωρούμε ότι χρειάζονται και στοχευμένες επιλογές.

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο

Θ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Από το 2019 είχαμε μια συγκεκριμένη πολιτική, θέλαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε συνθήκες και ένα περιβάλλον ανάπτυξης γιατί μετά μπορείς να διανείμεις δικαιότερα το μέρισμα ανάπτυξης αλλά και ταυτόχρονα να ενισχύσεις τομείς που διαρθρωτικά έχουν πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό τώρα που υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σταθερότητας, σταθεροποίησης, κανονικότητας και ανάπτυξης θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της φορολογικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό είπαμε ότι εμείς έχουμε κάποιους κεντρικούς πολιτικούς στόχους σε σχέση με την ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων και θα πρέπει τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του παρελθόντος, ταυτόχρονα με τα ψηφιακά εργαλεία και έχοντας διαγνώσει πού υπάρχουν οι περισσότερες στρεβλώσεις να κάνουμε μια συγκεκριμένη παρέμβαση. Αυτή η παρέμβαση προφανώς έχει να κάνει με την αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, στον περιορισμό των μετρητών, στους στοχευμένους ελέγχους, στη διασύνδεση των POS, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και βέβαια για να φτάσουμε σε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης ήταν και το κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών στη λογική ότι σήμερα περίπου το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν εισόδημα κάτω από €10.000. Επομένως βάζοντας όλες αυτές τις παραμέτρους θέλαμε να δούμε πώς επιτυγχάνοντας φορολογική δικαιοσύνη μπορούμε να ενισχύσουμε τους τομείς αυτούς. Επομένως, έχοντας αυτό ως βασική παράμετρο, ότι αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της παρέμβασης και αυτή θα παραμείνει, ολοκληρώνεται τώρα η επεξεργασία, θα βγει στη διαβούλευση, θα υπάρχουν παρατηρήσεις το έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών ότι ίσως να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, αλλά η φιλοσοφία είναι αυτή. Από εκεί και πέρα θα το δείτε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προφανώς θα ενισχυθούν τομείς όπου όλοι αναγνωρίζουμε και αυτή είναι η προσπάθειά μας να επενδύσουμε περισσότερο, όπως είναι βέβαια η υγεία, γιατί οι ανάγκες είναι αυξημένες. Η ίδια η πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο τομείς που θα πρέπει και με τη φορολογική δικαιοσύνη να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε.

Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές

Θ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Ούτε ένα από αυτά τα πρόστιμα δεν έχουν καταπέσει και βέβαια έχουν πληρωθεί. Σημασία έχει ότι και διά του ελέγχου στην αγορά βλέπουμε ότι σταδιακά και μόνο η εισαγωγή περισσότερων κωδικών στο σταθερό μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής στα super market δείχνει ότι λειτουργεί και έτσι ο έλεγχος.

Ερωτηθείς αν θα γίνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2024

Θ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Τον Απρίλη του ’24 θα υπάρξει μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.