Τέσσερις γενικές κατευθύνσεις για τη διακυβέρνηση αυτής της τετραετίας έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια Υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα.

Έτσι, μετά την πρώτη του επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, έρχεται σήμερα η δεύτερη, στις 10:00 το πρωί, στο υπουργείο Υγείας, που σηματοδοτεί τη βούληση για βαθιές τομές στο ΕΣΥ. Αποτελεί εξάλλου πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από το κατά πόσο θα καταφέρει να βελτιώσει το επίπεδο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και να κάνει καλύτερα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας για όλους

Η μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα στο πλαίσιο αυτό, στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας με ισότιμη πρόσβαση από όλους τους πολίτες και αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής πλέον τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο «μπλε φάκελος» του νέου υπουργού Υγείας μόνο για το εξάμηνο μέχρι το τέλος του 2023 είναι πλούσιος: Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας με έδρα την Αθήνα, δημιουργία Health Portal Δημόσιας Υγείας, σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας Ηλεκτρονικής Υγείας, μείωση του clawback κατά 150.000.000.

Άμεσοι στόχοι

Στους άμεσους στόχους συγκαταλέγονται:

  • H ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του προσωπικού ιατρού με προσέλκυση περισσοτέρων ιατρών ιδιωτών, αλλά και η ένταξη στον θεσμό ιατρών του ΕΣΥ που θα δικαιούνται ιδιωτικού έργου.
  • H έναρξη λειτουργίας 60 νέων ΤΟΜΥ, που θα λειτουργήσουν σε ένα οργανωμένο σύστημα με τα Κέντρα Υγείας.
  • H αναδιοργάνωση των δομών ΠΦΥ με την κτιριακή πλήρη ανακαίνιση και ενίσχυση του εξοπλισμού 157 Κέντρων Υγείας.
  • H παροχή κινήτρων σε υγειονομικούς για τη στελέχωση απομακρυσμένων δομών Υγείας, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης υγειονομικού προσωπικού σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας στις δομές Υγείας.
  • H αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ με ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στο σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ και τις συμβάσεις με τους παρόχους Υγείας. Ήδη έχουν ενταχθεί ποιοτικά κριτήρια στις απεικονιστικές εξετάσεις.
  • H δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη για τα παιδιά (500.000 πληθυσμός).