Σε ένα δοκιμασμένο κεντρώο στέλεχος «πρώτης γραμμής» με αυθεντική πολιτικοποίηση, τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να «επενδύσει» για το μεγάλο «στοίχημα» της δεύτερης τετραετίας των κυβερνήσεων της Ν.Δ. για την Υγεία. Πρόκειται για ένα στέλεχος εγνωσμένης εκσυγχρονιστικής, κοινωνικής και πολιτικής αντίληψης και πρακτικής, με πλούσια πολιτική εμπειρία, αλλά και με ιδιαίτερη ικανότητα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, τυχόν αντιπαραθέσεων και κρίσεων.

Χρονικό περιθώριο 6 μηνών

Χωρίς τη λεγόμενη «περίοδο χάριτος», ασφαλώς, παρά μόνον με τις λίγες ημέρες τις οποίες θα χρειαστεί προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για τις τρέχουσες πολιτικές στον χώρο της Υγείας, ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδης, έχει ήδη λάβει την πρώτη βασική εντολή από τον κ. Μητσοτάκη: Δεδομένου ότι η άμεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα είναι η αναδόμηση και η ανασυγκρότηση της καθημερινότητας, την οποία βιώνουν οι πολίτες στην επαφή τους με το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χρονικό περιθώριο μόνον έξι μηνών, προκειμένου να εκδώσει το σύνολο των κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου υπουργικών αποφάσεων και να δημιουργήσει, κατά προτεραιότητα, έξι νέες βάσεις διάσωσης και αεροδιακομιδών σε όλη τη χώρα, με ενοικιαζόμενα από το εξωτερικό ελικόπτερα, υπό την ευθύνη και την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Προσλήψεις

Μάλιστα, εντός των έξι αυτών πρώτων μηνών της θητείας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να οργανώσει μόνιμες συνέργειες μεταξύ του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων για τις διακομιδές και τις αεροδιακομιδές ασθενών, ενώ άμεσα φαίνεται ότι θα θέσει επίσης σε εφαρμογή τη διενέργεια των προσλήψεων ικανού μέρους από τους συνολικά 1.000 πρόσθετους υγειονομικούς, οι οποίοι θα πυκνώσουν τη στελέχωση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα μέσα στη νέα τετραετία.

Στόχος, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει ότι θα έχει ο ίδιος προσωπική εποπτεία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας, είναι το ΕΚΑΒ να μειώσει δραστικά και άμεσα τους χρόνους της ανταπόκρισης των ασθενοφόρων, των μοτοσυκλετών και των κινητών ιατρικών μονάδων του στα περιστατικά σε όλη τη χώρα, καθώς το ΕΚΑΒ αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες της εισόδου των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, αλλά και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, για την πρόσληψη συνολικά 10.000 πρόσθετων υγειονομικών για ένα ενισχυμένο και δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς και για τη δραστική μείωση στις λίστες αναμονής για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Οι αρμοδιότητες των υφυπουργών

Την πολιτική αρμοδιότητα, μάλιστα, για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης ανέλαβε ο ιδιαιτέρως ικανός και εργατικός νέος υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αμεσες προτεραιότητες, όμως, έχει στην αναβαθμισμένη αποστολή της και η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία θα κληθεί να «τρέξει» ακόμα πιο ενορχηστρωμένα και δομημένα τα είκοσι προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, μέρος των οποίων βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Τέλος, ο εξορθολογισμός του συστήματος των εισαγγελικών εντολών για αναγκαστική νοσηλεία σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των δεκάδων νέων δομών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα θα είναι μερικές από τις προτεραιότητες του έτερου νέου υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» την 1η/7/2023