Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου είχε αναµφίβολα σηµαντική συµβολή, σύµφωνα µε τους πολιτικούς παρατηρητές και αναλυτές, στον διπλό εκλογικό θρίαµβο της Ν.Δ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, που οδήγησαν στην επάνοδο του Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίµου και την εξασφάλιση του στόχου της ασφαλούς αυτοδυναµίας.

Πέρα από την ολοκληρωµένη κυβερνητική πρόταση που παρουσίασε η Ν.Δ προεκλογικά, µε σηµείο αναφοράς τις γενναίες µεταρρυθµίσεις σε βασικούς τοµείς της καθηµερινότητας των πολιτών, στο γεγονός ότι η Ν.∆. πήρε ψήφο εµπιστοσύνης από τους κεντρώους ψηφοφόρους συνηγόρησε το µεγάλο «άνοιγµα» του Κ. Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά, µε την αξιοποίηση στελεχών και προσώπων στην πρώτη θητεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ως εξωκοινοβουλευτικών, µε πολλούς από αυτούς να εκλέγονται στις τελευταίες εκλογές µε τα ψηφοδέλτια της Ν.∆.

Σηµαντικό ρόλο στις επιλογές του πρωθυπουργού για την είσοδο στελεχών φαίνεται να είχε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος ∆οξιάδης, ο οποίος αποτελεί έναν εκ των τακτικότερων συνοµιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας αναλάβει έναν ρόλο «θεωρητικού» στον κοινωνικό περίγυρο του πρωθυπουργού, µε προτάσεις για πρόσωπα που συµµετέχουν στη µονοκοµµατική, αλλά όχι «µονοχρωµατική» κυβέρνηση, που είχε εξαγγείλει ήδη από την προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός.

Παράδειγμα

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ίσως ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνδέεται µε στενές φιλικές σχέσεις µε τον Απόστολο ∆οξιάδη και µετείχε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, ενώ στις εκλογές της 21ης Μαΐου εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίµησης βουλευτής στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας. Στον κύκλο συνοµιλητών του κ. ∆οξιάδη ανήκει και ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος κατέλαβε την κορυφή στην εξαιρετικά ανταγωνιστική Περιφέρεια της Α’ Αθηνών, έχοντας επιδείξει σπουδαίο έργο στον κρίσιµο τοµέα της ψηφιοποίησης του κράτους.

Πρόταση, ωστόσο, του κ. ∆οξιάδη προς τον κ. Μητσοτάκη για αξιοποίηση στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης ήταν ο νέος υπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, µε ρίζες από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία ο πρωθυπουργός είδε έναν εκσυγχρονιστή που µπορεί να θέσει σε εφαρµογή το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα για τον τοµέα της Δικαιοσύνης, ενώ πρόταση του Απ. ∆οξιάδη φέρεται να είναι και η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μάλιστα, θα µπορούσε εύκολα να παρατηρήσει κανείς πως, παρότι το νέο Υπουργικό Συµβούλιο αποτελείται κατά κύριο λόγο από µέλη της Κ.Ο. της Ν.∆., στους κρίσιµους τοµείς που χρήζουν καίριων µεταρρυθµίσεων και εκ βάθρων αλλαγών, προκειµένου να προχωρήσει η προαναγγελθείσα σύγκρουση µε το «βαθύ κράτος» (Υγεία, Παιδεία, ∆ικαιοσύνη), τοποθετήθηκαν στελέχη προερχόµενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που φέρουν τη σφραγίδα της διεύρυνσης του κόµµατος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο και επιφορτίζονται µε δύσκολα στοιχήµατα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για τη νέα του θητεία.

«Γέφυρες»

Επειτα από οκτώ χρόνια απουσίας από την ενεργό πολιτική, ο Γιώργος Φλωρίδης βρήκε τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλαµβάνοντας υπουργός ∆ικαιοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήµα. Εµβληµατική µορφή του εκσυγχρονιστικού Κέντρου, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2011 και επέστρεψε το 2015, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόµµατος, όπου δεν εξελέγη.

Αντίστοιχα, οι «γέφυρες» µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και Κυριάκου Πιερρακάκη οικοδοµήθηκαν το 2016, µετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία στο τιµόνι της κεντροδεξιάς παράταξης. Στο πρόσωπο του οικονοµολόγου και πολιτικού επιστήµονα µε σπουδές στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο MIT και στο Harvard Kennedy School, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάρτιση του σχεδίου για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της Ελλάδας. Εξάλλου, το ψηφιακό άλµα που συντελέστηκε στην πρώτη κυβερνητική περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστώθηκε σε µεγάλο βαθµό στον τότε υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ο οποίος σήµερα καλείται να κερδίσει ένα νέο, πολύπλοκο στοίχηµα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού, µε τον ίδιο να εξαγγέλλει ότι «αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο, µε απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Οσο για τον κ. Χρυσοχοΐδη, η αποφασιστικότητα, η µεθοδικότητα και η εργατικότητα του πάλαι ποτέ στελέχους πρώτης γραµµής της «εκσυγχρονιστικής πτέρυγας» του ΠΑΣΟΚ ήταν τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στο «άνοιγµα» Μητσοτάκη στον παλιό υπουργό του Κώστα Σηµίτη και γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στην πρώτη κυβέρνηση της Ν.Δ. ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη δεύτερη κυβερνητική θητεία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στην επονοµαζόµενη και «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Υγείας, µε την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη βελτίωση της δηµόσιας Υγείας να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

Στο ίδιο υπουργείο, το οποίο θα κληθεί να οδηγήσει σε ριζική ανασυγκρότηση, διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός η επικεφαλής του «γαλάζιου» Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επίσης προερχόµενη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ψυχολόγος, µε διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τον Νοέµβριο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ στην πορεία ορίστηκε γενική γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας, συµβάλλοντας στον σχεδιασµό και στην υλοποίηση, µεταξύ άλλων, του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσηµάτων, των προγραµµάτων προστασίας και προαγωγής της υγείας «Σπύρος ∆οξιάδης» και «Φώφη Γεννηµατά», καθώς και άλλων προγραµµάτων µαζικών προληπτικών ελέγχων.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7