Συνέντευξη παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μία συμφωνία όλων των κρατών - μελών για το μεταναστευτικό, με τη μοναδική «παραφωνία» να αποτελεί η περίπτωση Ουγγαρίας - Πολωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «αγωνίστηκε πολύ για μία συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Όπως ανέφερε, υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία, με Ουγγαρία και Πολωνία να μεταφέρουν τη διαφωνία τους για το σύμφωνο μετανάστευσης. Όπως ανέφερε, «η εξωτερική διάσταση προχωρά με πρωτοβουλίες της Κομισιόν αλλά και συμφωνίες με κράτη - μέλη»,.

«Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών»

«Ήθελα να καταδείξω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στο να τσακίσουμε τα δίκτα των διακινητών», ανέφερε ο πρωθυπουργός με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα. «Η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής φύλαξης συνόρων είναι ότι δεν φεύγουν πολλές βάρκες από την Τουρκία για να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι, λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο γιατί ήξεραν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό ήταν μειωμένη».

Επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους προκεμένου να μην βάζουν οι διακινητές τους ανθρώπους στις βάρκες, κάτι που αναγνωρίστηκε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κινήθηκε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Δεν κάνουμε πίσω στις κόκκινες γραμμές μας»

Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά καθώς και την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «να χαραχτεί μονοπάτι επαναπροσέγγισης» χωρίς όμως «να κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ελπίζει να επανατοποθετηθεί το πλαίσιο ων ευρωτουρκικών σχέσεων σε μία βάση αλλά και το Κυπριακό ζήτημα.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό και την Τουρκία, υπογράμμισε ότι: «Υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην αποτροπή του να ξεκινάνε βάρκες από τις τουρκικές αρχές. Πρέπει η Τουρκία να είναι σύμμαχός μας στο προσφυγικό ζήτημα. Θα υπάρξει μία πιο στρατηγική συζήτηση για το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ίσως να γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Είχαμε καλή συνεργασία με την Frontex και μία κοινή αποστολή για την προστασία των συνόρων».

Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για την συνέχιση της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατέστησε σαφές ότι είναι απογοητευμένος και αγανακτισμένος με το γεγονός ότι ο Μπελέρης «συλλαμβάνεται και βρίσκεται ακόμη στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις», περιγράφοντάς το ως ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου, με τον ίδιο να παράσχει ενημερωση στο Ευρ. Συμβούλιο για το εν λόγω ζήτημα. «Στα συμπεράσματα του Ευρ. Συμβουλίου υπάρχει αναφορά για τα 20 χρόνια από την Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Έτσι, η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια αυτή και θέλουμε να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια. Όμως, με αυτό το ζήτημα ενημέρωσα τους ομολόγους μου για το τι συμβαίνει στην Αλβανία και να εκφράσω την απογήτευση και την αγανάκτησή μου για το ότι εκλεγμένος δήμαρχος συλλαμβάνεται και βρίσκεται ακόμη στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις, είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου, ελπίζω να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα. Η επίλυση η μη - εύχομαι για το πρώτο-, θα αποτελέσει στοχιείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση η συμμόρφωση με τους κανόνες του κράτους δικαίου. Δεν είναι ένα ζήτημα που πρόκειται να το αφήσω να περάσει χωρίς αντίδραση της Ελλάδος, όπως και έγινε με την ενημέρωση των ομολόγων μου».

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα χρόνου»

Σε σχέση με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά μία πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κατέστηε σαφές ότι ο ίδιος θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας, τονίζοντας πως θέλει να μιλήσει μόνο για την ΝΔ, την διεύρυνσή της αλλά και η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. «Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο για την παραίτηση Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού από άλλους,θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Εγώ μπορώ να μιλήσω για την ΝΔ, την διεύρυνση που πετύχαμε, την συνένωση προοδευτικών δυνάμεων που μπορεί να μην την είχανε επιλέξει. Τα υπόλοιπα της αντιπολίτευσης θα τα δούμε εν καιρώ, πρώτο μου μέλημα να υλοποιήσω το κυβερνητικό έργο με μεγάλη ταχύτητα».

Αναφορικά με το πόσο κοντά είναι η χώρα στο να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάκτησή της είναι θέμα χρόνου, καθώς μοναδικό εμπόδιο στην απόκτησή της ήταν «η πολιτική αβεβαιότητα που συνόδευε τον διπλό εκλογικό κύκλο, ενώ πλέον δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος».

Απαντώντας και για τα στοιχεία της έκθεσης της ΤτΕ, τις σχολίασε ως ενθαρρυντικές καθ'ότι η Ελλάδα μπήκε σε μία «διατηρήσιμη πορεία υγιών ρυθμών ανάπτυξης». Επ'αυτού σχολίασε ότι δεν θα είναι έκπληξη αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καλύτεροι από αυτούς που έδωσε η ΤτΕ, καθώς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αύξηση μισθών, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, είναι μία ανάπτυξη που προέχεται πιο πολύ από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση, μία ανάπτυξη που πρέπει να έχει ''πράσινα'' χαρακτηριστικά, ψηφιακά, να προτάσσει την κοινωνική συνοχή και την μείωση των ανισοτήτων».

Ακόμη, αναφορικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, έκανε σαφές ότι παραμένει επίμονος στα τρόφιμα παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πάει καλύτερα από τον ευρωπαΪκό μέσο όρο. Επισήμανε ότι χρειάζετια μία «συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι», τονίζοντας ότι το «καλάθι του Νοικοκυριού», ενώ αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στη Βουλή κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις. Όπως ανέφερε «Η απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα, είναι χρήσιμα και δίνουν ''ανάσα'' στα νοικοκυριά, αλλά φυσικά η συμπίεση των τιμών και η βελτίωση του εισοδήματος μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μόνιμες μειώσεις στη φορολογία, αυτό θα ξεδιπλωθείστην ανάλυση των προγραμματικών δηλώσεων».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι πλέον θα νομοθετηθεί η συζήτηση για την κοστολόγησ των προεκλογικών προγραμμάτων, με σκοπό την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου. «Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένο πρόγραμμα για την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου αλλά και το πως γεφυρώνουμε τις προβλέψεις μας  σε σχέση με τη νπραγματικότητα που θέλουμε να υπηρετήσουμε την επόμενη ημέρα».