«Πριν από λίγο καιρό, τα πολιτικά και θεσµικά επιχειρήµατα για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας ήταν πολύ περισσότερα και σοβαρότερα σε σχέση µε την προοπτική πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυµηγορία το προσεχές φθινόπωρο. Πλέον, η επιχειρηµατολογία για το δεύτερο σενάριο είναι πολύ πιο ισχυρή», έλεγε χαρακτηριστικά τακτικός συνοµιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «γαλάζιο» πηγαδάκι, το οποίο σχηµατίστηκε κατά τη διάρκεια σηµαντικής πολιτικής εκδήλωσης, που πραγµατοποιήθηκε στις αρχές της εβδοµάδας.

Με τον τρόπο αυτόν αποτύπωσε ανάγλυφα το... σταυροδρόµι στο οποίο βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίµου αυτό το διάστηµα. Από τη µια, είναι η σαφής επιθυµία του Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει τη δέσµευσή του και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023, επικυρώνοντας το θεσµικό και ηγετικό του προφίλ, και, από την άλλη, η ανεξέλεγκτη συµπεριφορά της Τουρκίας και, φυσικά, η εγχώρια και διεθνής πραγµατικότητα στα µέτωπα της ενέργειας, του πληθωρισµού και της ακρίβειας.

Μια πραγµατικότητα, εξάλλου, που βασικό στοιχείο της είναι οι προεκλογικοί ρυθµοί στους οποίους κινούνται το κοινοβουλευτικό σκηνικό, η αγορά και βεβαίως η ίδια η κοινωνία. Η συγκεκριµένη παράµετρος είναι σαφές ότι εγκλωβίζει την όποια προσπάθεια της ηγεσίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που διαφαίνονται στον ορίζοντα για τους µήνες που ακολουθούν, µε φόντο τα Ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα η ενεργειακή κρίση όχι απλώς να µην εκτονωθεί, αλλά να κλιµακωθεί ακόµα πιο επικίνδυνα, µε δεδοµένο το θολό τοπίο που επικρατεί στο ρωσο-ουκρανικό µέτωπο και τις αλυσιδωτές συνέπειες που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα.

«Δύσκολος χειμώνας»

«Φανταστείτε έναν χειµώνα όσο δύσκολο προβλέπεται και ταυτόχρονα στην Ελλάδα να υπάρχει και η παράµετρος της παραδοσιακής προεκλογικής τοξικότητας, που συνοδεύει κάθε περίοδο πριν από τις κάλπες. Χώρια που, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι βουλευτές και κυρίως οι υπουργοί θα έχουν προ πολλού το µυαλό τους στη µάχη του σταυρού, αφήνοντας µοιραία σε δεύτερη µοίρα τα καθήκοντά τους», σηµείωνε έµπειρος κοινοβουλευτικός του κυβερνώντος κόµµατος στη Βουλή πριν από µερικές ηµέρες. Ως εκ τούτου, πέραν της παραµέτρου των δηµοσκοπήσεων, που φέρνουν τη Ν.Δ. σε τροχιά αυτοδυναµίας (στη δεύτερη διαδοχική αναµέτρηση που έχει προαναγγελθεί µετά το «κάψιµο» της απλής αναλογικής), αν και ταυτόχρονα ουδείς µπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η εικόνα αυτή θα παραµείνειαναλλοίωτη, ανεξαρτήτως των απροσδιόριστων συνθηκών που θα προκύψουν, στην εξίσωση της επιλογής του χρόνου των εκλογών εισέρχονται πλέον και πρακτικά ζητήµατα κυβερνησιµότητας.


Η προοπτική να προκύψουν πρόωρες εκλογές ενισχύεται και από τη στάση του συνόλου των κυβερνητικών βουλευτών όσο και της αντιπολίτευσης


Εξάλλου, η προοπτική των εκλογών είτε τον Σεπτέµβριο είτε στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε η χώρα να έχει τελειώσει από τις διπλές κάλπες και την εύλογη περίοδο αστάθειας πριν µπει ο κρίσιµος επερχόµενος χειµώνας, ενισχύεται και από τη στάση τόσο του συνόλου των κυβερνητικών βουλευτών, που, παρά τις παραινέσεις του Μεγάρου Μαξίµου για αυτοσυγκράτηση, εξακολουθούν να σκέφτονται την κάλπη, όσο και της αντιπολίτευσης. Αφενός, ο Αλέξης Τσίπρας, από φόβο µην τον ξεπεράσουν τα γεγονότα (αν και είναι κοινό µυστικό ότι θα ήθελε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, για να έχει πολιτικό χρόνο για να οργανώσει πιο άρτια τη στρατηγική του, επενδύοντας και σε πιθανή φθορά της κυβέρνησης), έχει σπεύσει να κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά την προφανή διευκόλυνση που θα του παρείχε πολιτικά µια πιθανή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιµείνει στις αρχικές του εξαγγελίες σχετικά µε τον χρόνο των εκλογών, προκειµένου να προετοιµάσει καλύτερα και µε µεγαλύτερη άνεση τον κοµµατικό του µηχανισµό, διαµηνύει ότι το 80% των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η ρητορική λοιπόν και η στρατηγική των δύο άμεσων αντιπάλων του δίνουν, εκτός των άλλων, στον Κυριάκο Μητσοτάκη το πάτημα να «πασάρει σε εκείνους τον... μουντζούρη» για τις πρόωρες κάλπες, αν και άπαντες στο επιτελείο του ξεκαθαρίζουν ότι, όπως συνέβαινε από το 2016 και μετά, οπότε και ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ., οι κινήσεις του δεν θα υπαγορευτούν από το πρόσκαιρο κομματικό κέρδος, αλλά από το αίσθημα ευθύνης που τον χαρακτηρίζει και πάνω από όλα από τις ανάγκες της χώρας.

Οι παραμέτροι

Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ρόλο θα έχουν στις όποιες τελικές αποφάσεις το κλίμα και η συνθήκη που θα έχουν διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διεθνή κατάσταση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οπως γίνεται αντιληπτό, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων και πρωτοβουλιών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο αίτημα για νωπή λαϊκή εντολή, στη βάση της ισχυρής αντιμετώπισης του Ταγίπ Ερντογάν και των γεωστρατηγικών και οικονομικών κρίσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Αν, πάλι, υπάρξει κάποιο «θερμό» επεισόδιο με την Άγκυρα ή μπουν στο κάδρο της ενεργειακής ασφυξίας διαφορετικά δεδομένα, τότε είναι βέβαιο ότι οι όποιοι σχεδιασμοί θα αναπροσαρμοστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, οπότε και θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις και τελικές αποφάσεις.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/7