Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στο Mega, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια μεγάλη στιγμή, που φέρνει συγκίνηση και στην οικογένειά τους, στην παράταξη της ΝΔ και σε όλη την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε η ίδια, η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος, καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει.

«Είναι μία κυβέρνηση που έχει συναίσθηση του μεγέθους των προσδοκιών και της δουλειάς που πρέπει να κάνει. Δεν θα περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι αυτή η κυβέρνηση. Θα στρωθεί με το "καλημέρα σας" και θα αντιμετωπίσει τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το αποτέλεσμα θα την κρίνει», είπε και συνέχισε:

«Δεν έχει περίοδο ανοχής αυτή η κυβέρνηση, αυτό συμβαίνει πάντα στις δεύτερες κυβερνήσεις. Είναι μία κυβέρνηση μεγάλων στόχων, οι οποίοι είναι πολύ υψηλοί, διότι ο κόσμος τώρα περιμένει αποτελέσματα».

Τα θέματα της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση, τα οποία και αποτελούν προτεραιότητές της, είναι η οικονομία και το νέο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα «τρέχουν» τα ζητήματα της Παιδείας, της στέγασης, της ακρίβειας και τα Ελληνοτουρκικά.

Το ζήτημα της Ροδόπης θα θίξει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Ιδιαίτερα, για τα Ελληνοτουρκικά τόνισε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την ανάγκη προσέγγισης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με την Ελλάδα να αποτελεί τη δίοδο γι' αυτό το εγχείρημα.

«Περνάμε μία περίοδο τετράμηνης νηνεμίας στα Ελληνοτουρκικά. Δεν έχουμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις μετά τη διπλωματία των σεισμών. Υπάρχει μία εκπεφρασμένη βούληση να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι», δήλωσε.

«Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το 25% του τουρκικού Κοινοβουλίου είναι δεδηλωμένοι εθνικιστές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν θα αλλάξει. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα;».

«Αλίμονο εάν μία κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε το εθνικά επιβεβλημένο, γιατί είχε κάποιος ενόματι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή. Η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις βεβαίως. Ότι θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, εννοείται και βεβαίως του συνόλου της Βουλής. Όλα αυτά τα θεωρώ αυτονόητα και επιβεβλημένα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει πλέον την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι το κόστος μίας μακρόχρονης έντασης με την Τουρκία είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τη θλίβει το γεγονός ότι σε πολλές ψηφοφορίες δεν ψήφισε τη γραμμή που είχε συμφέρον για τη χώρα.

Ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν είναι εκείνο της Ροδόπης και της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν δέχεται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων η φυλάκιση Μπελέρη

Στη συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, του δημάρχου Χειμάρας, που παραμένει στη φυλακή. Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιώματων και τόνισε πως το έθεσε γραπτώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Είναι αδιανόητο μία χώρα που θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει κάνει αιτήσεις, η οποία στην τελευταία ανάλυση εξαρτάται από τη δική μας ψήφο, να επιτρέπει στον εαυτό της αυτού του είδους καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα πιέσει μονομερώς και μέσω ευρωπαϊκών οργάνων για την απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρας, ενώ παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση της Αλβανίας αδιάσειστα στοιχεία για τη φυλάκιση Μπελέρη.

«Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι οι Σπαρτιάτες»

«Εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τους «Σπαρτιάτες», το ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή και όλα δείχνουν πως έχει στενό δεσμό με τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε δημόσια τον Ηλία Κασιδιάρη για την υποστήριξή του, ενώ ο φυλακισμένος για εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης έκανε λόγο για «ανεπανάληπτο θρίαμβο».

«Όταν θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι, θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση του ελληνικού λαού, όταν δηλαδή τοποθετηθούν στην ελληνική Βουλή», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πολιτικός έθιξε το ζήτημα της Παιδείας στην πάταξη του φασισμού και της Ακροδεξιάς. «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δούμε από την αρχή τα θέματα εκπαίδευσης των παιδιών μας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο στα θέματα της Δημοκρατίας. Η λογική ότι όλα αυτά είναι κεκτημένα και δεν μας χρειάζονται πια δεν είναι έτσι. Οφείλει κανένας να εκπαιδεύει τη νέα γενιά, να μαθαίνει τη σημασία της Δημοκρατίας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θέλει δουλειά αυτό το πράγμα. Με νόμους δεν αντιμετωπίζονται υπαρκτά πολιτικά θέματα, αντιμετωπίζονται πρόσκαιρα, όπως το θέμα Κασιδιάρη», δήλωσε.

Για τα ποσοστά αποχής στην κάλπη της 25ης Ιουνίου υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να μπουν στη Βουλή μικρότερα κόμματα, που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία της και να τη μετατρέψουν σε τσίρκο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Άκουγα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μας είπε με τη μετριοφροσύνη που τη διακρίνει, ότι κάνει για 100 βουλευτές και ότι θα μιλάει με δύο καπέλα. Κάποιος θα πρέπει να πει στην κ. Κωνσταντοπούλου να ανοίξει τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν μιλάς με δύο καπέλα, το καπέλο του πρώην προέδρου και του αρχηγού κόμματος», είπε.

Σε περίπτωση που αποδειχτεί η ταύτιση των «Σπαρτιατών» με τον Ηλία Κασιδιάρη, η πολιτικός ανέφερε ότι η προσωπική της εκτίμηση είναι πως δεν μπορεί να λυθεί δικαστικά το ζήτημα. «Προσωπική μου γνώμη, δεν πιστεύω ότι δικαστικά λύνονται τέτοια θέματα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη, δεν πιστεύω σε δικαστικές προσφυγές. Ηρωοποιείς κάποιους ανθρώπους άνευ λόγου και αιτίας. Ας τους ακούσουμε τι λένε στη Βουλή, ποια είναι η θεωρία τους, πέρα από το ότι θεωρούν ότι πρέπει να βγει ο Κασιδιάρης από τη φυλακή. Τι άλλο έχουν να πουν;».

«Η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε για τις ιδέες και τις αρχές της, αλλά για εγκληματική οργάνωση, γιατί σκότωσε κόσμο. Δεν ποινικοποιούνται στη Δημοκρατία οι ιδέες. Οι ιδέες είναι ελεύθερες».

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε στο Mega πως οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι αναγκαίες και τόνισε πως αυτό το δύσκολο έργο καλείται να φέρει εις πέρας ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομική δραστηριότητα όταν για κάποιο θέμα χρειάζονται 6 με 7 χρόνια για να απαντηθεί θέμα. Δρα εναντίον οποιουδήποτε πολίτη. Ο πολίτης θα κάνει σήμερα μία δίκη και θα πάρει δικάσιμο μετά από 3-4 χρόνια».

«Είναι ανάγκη να υπάρξει μία δραστική αναμόρφωση του τρόπου απονομής δικαιοσύνης στη χώρα κι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο έργο που επωμίζεται ο . Φλωρίδης».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα»

Μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση, με την ίδια να εύχεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να βρουν τον δρόμο τους και να ασκήσουν μία σημαντική αντιπολίτευση.

Όσο για το θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν μπορεί να φανταστεί το κόμμα δίχως να έχει ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν βλέπω πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει χωρίς τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάγκο, δεν έχει έναν άνθρωπο που να είναι ίδιου επιπέδου πολιτικά με τον Τσίπρα. Εάν είχε, θα τον είχατε δει εδώ και πέντε ημέρες, μη σας πω ότι θα τον είχατε δει στις εκλογές του Μαΐου. Κατά τη γνώμη μου, είναι μονόδρομος ο Αλέξης Τσίπρας».

«Εκπληκτικό το TikTok του Μητσοτάκη, είχε πάντα χιούμορ»

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ενασχόλησή της με το TikTok, αποκαλύπτοντας πως τη… μύησαν στην πλατφόρμα τα εγγόνια της. Πάντως, η ίδια απολαμβάνει να παρακολουθεί το TikTok του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το TikTok του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκπληκτικό, γιατί έβγαλε το χιούμορ του. Έχει φοβερό χιούμορ, απλώς δεν το δείχνει. Αυτό το χιούμορ, η δυνατότητα να αυτοτρολάρεται εμφανίζεται έντονα στο TikTok και του βγαίνει και πηγαία», δήλωσε.

Η ίδια δεν στενοχωρήθηκε που δεν έλαβε πρόταση για να αναλάβει κάποιο υπουργείο, τονίζοντας πως πάντα συνεχίζει να μάχεται για τα Χανιά, ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως υπάρχουν άπειροι τρόποι για να βοηθήσει.

«Δεν χρειάζεται να είσαι υπουργός για να βοηθήσεις, μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους. Ξέρω να βοηθώ ποικιλοτρόπως και να στηρίζω μία κυβέρνηση», δήλωσε.