«Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συγκλονίσει ακόμα και σήμερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολιτική τομή στον τόπο ενώ εκτίμησε ότι θα παραμείνει πολιτικά ενεργός. Τόνισε πως ο Τσίπρας σε επίπεδο πολιτικής ενόρασης εξέφρασε τον προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε το στόχος της προοδευτικής συμμαχίας. Ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει διέξοδο.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια είδηση και μια επιλογή η οποία μας σόκαρε και μας έχει συγκλονίσει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να σβήσει γρήγορα ή να το διαχειριστεί κανείς αρκετά εύκολα. Θεωρώ ότι ο Αλ.Τσίπρας ακόμα και στην αποχώρησή του αποδεικνύει το πολιτικό του κεφάλαιο αλλά και δημιουργεί μια πολιτική τομή. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ γενναία απόφαση, έβαλε τον εαυτό του στην άκρη μπροστά στις ανάγκες και της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι κανει στην άκρη για να υπάρξει αυτό το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θεωρεί αναγκαίο γιατί επισήμανε ότι ασχέτως αν κάποιος χαίρεται ή λυπάται με την αποχώρησή του όλα αυτά που έρχονται θα είναι επικίνδυνα και θα πλήξουν όλη την ελληνική κοινωνία. Αναφέρεται σε δύο σημεία το ένα είναι στους κινδύνους της πολιτικής και το άλλο είναι στην υποχώρηση των αξιών και των ιδεών γιατί οι εκλογές δείξανε δύο πράγματα, την επικράτηση του κ.Μητσοτάκη και τον κίνδυνο να ασκήσει μια ακραία πολιτική νεοφιλελεύθερη κα ξεπουλήματος αλλά από την άλλη μεριά έδειξαν ότι εχουμε αναχρονιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις που πλέον εκφράζονται μες την Βουλή και πιθανή ή αποδεδειγμένη σύνδεση με νεοφασιστικές και καταδικασμένες απόψεις.

Ερωτηθείς ποιος πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος του κ. Τσίπρα: Ο Αλ. Τσίπρας προφανώς θα παραμείνει ενεργός πολιτικά γιατί είναι ενεργός πολίτης δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ο Αλ.Τσίπρας στο επίπεδο της πολιτικής ενόρασης και εξέφρασε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και άρα στο επίπεδο της κοινωνίας τις προοδευτικές δημοκρατικές ανάγκες και απόψεις αλλά ταυτόχρονα έβαλε και το στόχο της προοδευτικής συμμαχίας. Είναι γεγονός ότι αυτός ο στόχος δεν ολοκληρώθηκε δηλαδή δεν υποτιμώ το μερίδιο της ευθύνης που έχει και ο Αλ Τσίπρας στην ήττα απλά εδώ η ευθύνη είναι και συλλογική και το πρόβλημα, οι ελλείψεις δεν είναι μόνο στο πρόσωπο, υπάρχουν ελλείψεις στο επίπεδο της πολιτικής δηλαδή στρατηγική και πρόγραμμα, και στο επίπεδο του κόμματος.

ΔΗΜ: Μήπως δεν το ήθελε το κόμμα το άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο;

Όχι, το κόμμα μας το έχει ψηφίσει με συντριπτικές πλειοψηφίες αυτό στις συνεδριακές διαδικασίες. Η ανησυχία και πολλές φορές οι συζητήσεις που γίνονται σε εμάς έχει να κάνει με το αν είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτή τη διαδικασία, αν δηλαδή ενοποιήθηκε, αν αυτά τα 170.000 μέλη ζουν μέσα στην κομματική ζωή, συμμετέχουν, συναποφασίζουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα αναλάβει και η νέα πολιτική ηγεσία και οφείλω να πω ότι αυτά θα τα συζητήσουμε στα όργανα.

Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα γίνουν και η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πολύ σύντομα θα γίνει Κεντρική Επιτροπή και θα συζητήσουμε μέχρι και την Κεντρική Επιτροπή και τα ζητήματα της ταυτότητας του κόμματος, της λειτουργίας του κόμματος, της σύνδεσης με την κοινωνία και πως τα πρόσωπα θα υπηρετήσουν αυτή την πολιτική. Δεν νομίζω ότι θα επιλέξουμε ένα πρόσωπο για να μας αλλάξει την πολιτική γιατί σε άλλα κόμματα πολλές φορές επιλέγουν πρόσωπο για να πάρουν την κυβέρνηση ή για να αλλάξουν πολιτική.

Αναφορικά με τα ονόματα που ακούγονται: Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ νωρίς, βλέπετε ότι όλοι έχουμε μια σεμνότητα και μια σοβαρότητα γιατί τίποτα δεν ήταν προετοιμασμένο και γιατί πραγματικά είμαστε συγκλονισμένοι από την ανακοίνωση του Αλέξη.

Ερωτηθείς αν τον φοβίσει ότι μπορεί να επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι ανάγκες, τα συμφέροντα και το επίπεδο ζωής της κοινωνίας. Δεν είμαστε καριερίστες πολιτικοί, άρα μας ενδιαφέρει αν εξυπηρετούνται οι ανάγκες της κοινωνίας. Δεύτερον δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ στην μορφή που είναι μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή την αντιπολιτευτική στρατηγική και δεν μπορεί να δώσει διέξοδο κυβερνητική στη χώρα γιατί αν τον κ. Ανδρουλάκη τον ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμας μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες της κοινωνίας. Τρίτον επειδή υπάρχουν οι κίνδυνοι των αναχρονιστικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων εμάς μας ενδιαφέρει να καλέσουμε τον δημοκρατικό κόσμο να δώσουμε τη μάχη για τις ιδέες της δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κράτους δικαίου άρα η συζήτηση ανοίγει έτσι κι αλλιώς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να επανέλθει ο κ. Τσίπρας: Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς και αναντίστοιχο με την χθεσινή ανακοίνωσή του να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο που χρειάζεται η χώρα και η Αριστερά γιατί όχι και η Ευρώπη γιατί έδωσε μάχες στο επίπεδο της Ευρώπης που δεν μπόρεσε άλλος να κερδίσει. Θεωρώ ότι το πολιτικό του μέγεθος φάνηκε χθες και με την απολύτως αναντίστοιχη και μικρόψυχη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Ας κρατήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη και ας κρατήσουμε ότι είπε ότι θα είναι εδώ για να κάνουμε αυτό του χρειάζεται για το ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία. Τον χρειαζόμαστε δίπλα μας αλλά είπε ότι θα το κάνει και χωρίς αξιώματα και χωρίς καρέκλα.