Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φανεί κατά πόσον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εννοούν ότι θέλουν να προχωρήσουν ήρεμα και συντεταγμένα στην επόμενη μέρα του κόμματός τους.

Εντός της εβδομάδας πρόκειται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει πότε θα συγκληθεί η ΚΕ του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποφασίσει πότε θα συγκληθεί και το συνέδριο, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε με τη δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ άνοιξε το θέμα, λέγοντας ότι θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματός του και αναμένεται να καταθέσει και τον σχετικό οδικό χάρτη των κομματικών διαδικασιών.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιπαρατεθεί τουλάχιστον με ακόμη μία υποψηφιότητα, όπως αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ακόμα ότι εάν δεν αποδεχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών την πρόταση, τότε δεν αποκλείεται να προταθεί στην Έφη Αχτσιόγλου.

Εσωκομματική γκρίνια και τριγμοί

Πάντως, ήδη στην εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει η γκρίνια, καθώς κάποια στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν ότι με τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής είναι σαν να μην κατάλαβε το μέγεθος της ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν δηλαδή ότι θα έπρεπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει κάνει μία πιο τολμηρή κριτική για τα αίτια της ήττας, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το περίφημο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική και στο αφήγημα που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει τη συγκεκριμένη στιγμή έχει να κάνει με το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντέξει τους εσωκομματικούς τριγμούς και -αν αντέξει- τι κόμμα θα είναι την επόμενη μέρα.

Εάν δηλαδή θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντροαριστερή στροφή του κόμματός του ή εάν θα κάνει μια μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά, όπως θέλουν τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Όμως τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της ήττας δείχνουν ότι μία τέτοια στροφή πολύ δύσκολα θα γίνει. «Έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και από κάποιους η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε ως το τέλος του κόμματος έτσι όπως το ξέρουν όλοι μέχρι σήμερα.

Δεν ήταν πάντως λίγοι και εκείνοι που έψαχναν να βρουν εάν ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή τη φράση εννοούσε ίσως τη δημιουργία και ενός νέου κόμματος.

Η δεύτερη φράση στην οποία απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία υψηλόβαθμοι παράγοντες της Κουμουνδούρου είναι αυτή που είπε απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι σε αυτή την αναφορά του υπήρχαν και στοιχεία αυτοκριτικής, καθώς άφηνε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις μέσα στο κόμμα ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις διάφορες τάσεις.

Χθες πάντως ο άλλοτε προεδρικός Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής ήδη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίστηκε να κάνει κριτική στην Κουμουνδούρου λέγοντας: «Θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε πιθανότητα ανάκαμψης, αυτό το λέει η επιστήμη, δεν το λέω εγώ. Ένα κόμμα το οποίο υπέστη αυτή την έκταση ήττας τον Μάιο ήταν αδύνατο να ανακάμψει και ήταν αδύνατο να ανακάμψει και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί είχε απολέσει τον κεντρικό εκλογικό κοινωνικό του κορμό που ήταν οι λαϊκές περιοχές, οι εργαζόμενες τάξεις, άρα είχε ρευστοποιηθεί σαν εκλογικό σώμα. Υπήρχε περίπτωση η ήττα να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, δηλαδή η πορεία προς την κάθοδο, γιατί κατά κάποιον τρόπο ζούσαμε μια αντιστροφή του 2012».

Πολλοί εκτιμούν ότι η πανσπερμία εκτιμήσεων και προσεγγίσεων, πριν ακόμη ανοίξει ο εσωκομματικός διάλογος και η αποτίμηση της πορείας του κόμματος, μόνο περαιτέρω ζημιά προκαλεί.

Χθες εν τω μεταξύ ένας από τους άλλοτε προεδρικούς του ΠΑΣΟΚ, με έντονο «πατριωτικό» χρώμα, ο Άγης Τάτσης, που είχε συμπαραταχθεί το 2019, αποχώρησε με επιστολή που είχε στείλει από τις αρχές Ιουνίου, διαφωνώντας με θέσεις στελεχών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αντιμετώπιση της μειονότητας. Η αποχώρηση, χωρίς μεγάλη πολιτική εμβέλεια στην παρούσα φάση, δείχνει και σοβαρές ιδεολογικές αντιθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ…

Η μεγαλύτερη μάχη στην Κρήτη είχε θύμα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που έβαλε υποψηφιότητα στο Ρέθυμνο για να προστατεύσει τον Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος υπολειπόταν 300 ψήφων του Μανώλη Χνάρη από το ΠΑΣΟΚ. Το σκεπτικό ήταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε την έδρα. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε την έδρα…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/6