Μετά από έναν κύκλο περιοδειών, στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Πάτρα, Αμφιλοχία και Φιλιππιάδα, αλλά και την ομιλία του στα Ιωάννινα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέντε ημέρες πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου περιοδεύει στα βόρεια, καθώς σήμερα Τρίτη θα επισκεφθεί τη Χαλκιδική (Πολύγυρο, Νικήτη, Νέα Μουδανιά), ενώ την Τετάρτη αναμένεται η προεκλογική του ομιλία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.  

Δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή στα κομματικά επιτελεία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την εκλογική αναμέτρηση μελετώνται με μεγάλη προσοχή, η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να αφουγκραστούν τους ψηφοφόρους, λίγο πριν κληθούν στις κάλπες. 

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι παγιώνεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη, με τον διακηρυγμένο στόχο της ασφαλούς αυτοδυναμίας να φαίνεται εφικτός.  

Συγκεκριμένα στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά 24,1 μονάδων, καθώς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει το 41,9%, αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8%.  

Aντίστοιχη είναι η εικόνα και στη μέτρηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», όπου στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6% και το ΠΑΣΟΚ 11,5%. 

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταλαμβάνει το 39%, με την ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει στις 21 ποσοστιαίες μονάδες. 

Προβάδισμα 23,4 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει και η δημοσκόπηση της RASS, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ACTION24, το βράδυ της Δευτέρας. 

Πρωτιά

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται, ωστόσο αυτό που αναμένεται να ορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις εκλογές για τον χώρο της κεντροαριστεράς. 

Οι αναποφάσιστοι «κοιτούν» προς τη ΝΔ

Ένας σημαντικός δείκτης τον οποίο μελετούν τα κομματικά επιτελεία είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος. Οι αναποφάσιστοι της κάλπης ανέρχονται στις διάφορες δημοσκοπήσεις από 5,4-8%, και αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, στην οποία θα απευθυνθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Η μέτρηση της ALCO για τον ALPHA δείχνει ότι από το ποσοστό των αναποφάσιστων (που καταγράφονται την τρέχουσα περίοδο), το 14% είχε ψηφίσει τον Μάιο Ν.Δ., το 6% ΣΥΡΙΖΑ και το 7% ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ευνοεί το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στην κάλπη της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής όταν έφτασαν τελικά στο παραβάν, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9,6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% εμπιστεύτηκε την Ελληνική Λύση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούμε από το exit poll. 

Η ψήφος των αναποφάσιστων θα έδινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το «κλειδί» της αυτοδυναμίας και η συγκεκριμένη στόχευση του πρώην πρωθυπουργού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη, αν μελετήσει κανείς με προσοχή τις κινήσεις του κατά την προεκλογική περίοδο. 

«Δεν εκλέγουμε αντιπολίτευση, αλλά κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της ΝΔ φροντίζει να μένει μακριά από την πόλωση και το τοξικό κλίμα, ενώ στις ομιλίες του προτάσσει την αναγκαιότητα για σταθερότητα που θα εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, απευθυνόμενος στους εκλογείς που δεν έχουν λάβει την οριστική τους απόφαση για το τι θα ρίξουν στην κάλπη την Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι στις 25 Ιουνίου δεν εκλέγουμε αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση, και ζητώντας την εμπιστοσύνη τους προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. 

«Οι πολίτες μάς επιβράβευσαν λέγοντας ναι στην αλήθεια, στην προκοπή και τιμώρησαν όσους επένδυσαν στον διχασμό, στο ψέμα, στην τοξικότητα. Αυτό που ουσιαστικά λένε οι πολίτες είναι “μην ασχολείστε με τους αντιπάλους”» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του χθες στα Ιωάννινα και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι «ο ελληνικός λαός θα μας δώσει ισχυρή αυτοδυναμία», τονίζοντας όμως ότι δεν χωρούν περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης.