Δύο εβδοµάδες πριν από την αναµέτρηση της 21ης Μαΐου, το σύνολο των ερευνητικών καταγραφών αποτυπώνει παρόµοιες τάσεις και συσχετισµούς.

Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει περιορίσει τις απώλειες που της προκάλεσε η τραγωδία των Τεµπών και διατηρεί ένα καθαρό δηµοσκοπικό προβάδισµα, ενώ µε τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τη συσπείρωσή του, αδυνατεί, ωστόσο, να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλες εκλογικές δεξαµενές, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον στόχο της πρώτης θέσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να διατηρεί µια καθαρή υπεροχή στο ερώτηµα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, έχοντας ως βασικά σηµεία υπεροχής τη διαχείριση των οικονοµικών και εθνικών θεµάτων, απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, που έχει ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ, µε µεγαλύτερη εγγύτητα µε τους εργαζοµένους και τη νεολαία, µε τη διαχειριστική του επάρκεια, ωστόσο, να τίθεται υπό αµφισβήτηση από σηµαντικό ποσοστό της κοινής γνώµης. Αυτό που µένει να φανεί είναι αν µπορεί µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες να ανατραπεί µια τάση που δείχνει δηµοσκοπικά παγιωµένη εδώ και περίπου έξι χρόνια και διατηρήθηκε ακόµα και σε εξαιρετικά δύσκολες στιγµές για τη σηµερινή κυβέρνηση (Βαρδουλάκης 2023).

Αδυναμία

Η µεγαλύτερη δυσκολία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έγκειται στην αδυναµία της να επιβάλει ως κεντρικά στον δηµόσιο διάλογο τα δικά της διλήµµατα ενόψει της εκλογικής αναµέτρησης. Η ρητορική του κ. Βαρουφάκη απενεργοποίησε σε µεγάλο βαθµό το αφήγηµα της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει παρουσιάσει εδώ και αρκετούς µήνες ο κ. Τσίπρας και τον αναγκάζει, δύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογές, να κρατάει αποστάσεις από έναν εν δυνάµει κυβερνητικό του εταίρο.

Αυτή η εξέλιξη αποδυναµώνει το ενδεχόµενο συνεργατικής κυβέρνησης του προοδευτικού χώρου, ενώ και η δηλωµένη απροθυµία του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει κυβέρνηση µε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα ενισχύει το κυβερνητικό αφήγηµα της αυτοδυναµίας, η οποία στα µάτια της πλειοψηφίας των πολιτών φαντάζει ως το µόνο ρεαλιστικό και εφαρµόσιµο κυβερνητικό σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ εµφανίζεται σταθερά σε ποσοστά περί το 9% και µπορεί να προσδοκά ένα καθαρό διψήφιο νούµερο, που θα του επιτρέψει να έχει έναν ρυθµιστικό ρόλο την εποµένη της πρώτης κάλπης. Το ΚΚΕ δείχνει ανεβασµένο σε σχέση µε τα εκλογικά ποσοστά του 2019, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης ενδέχεται να προκαλέσουν πλήγµα στην εκλογική της επιρροή.



Αχαρτογράφητη παραµένει προσώρας η συµπεριφορά των ψηφοφόρων του κόµµατος Κασιδιάρη, καθώς δεν µπορούµε ακόµη να προβλέψουµε αν θα κινηθούν µαζικά προς το κόµµα του κυρίου Κανελλόπουλου ή θα υπάρξει διασπορά προς πολλά κόµµατα της εθνικιστικής ∆εξιάς.

Αυτοδυναμία

Με βάση, λοιπόν, τα έως τώρα δηµοσκοπικά δεδοµένα, το µόνο αριθµητικό σενάριο που συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι η σύµπραξη της Νέας ∆ηµοκρατίας µε το ΠΑΣΟΚ, ένα σενάριο ωστόσο που συναντά εκατέρωθεν πολιτικούς περιορισµούς, καθώς, από τη µία, έχουµε τον διακηρυγµένο στόχο της Νέας ∆ηµοκρατίας περί ισχυρής αυτοδύναµης κυβέρνησης, ενώ, από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει µια κυβέρνηση µε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το άθροισµα του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 δεν συγκεντρώνει τον απαιτούµενο αριθµό εδρών, ενώ η συζήτηση περί κυβέρνησης ανοχής αποσύρθηκε πολύ γρήγορα, καθώς κανένα από τα µικρότερα κόµµατα δεν ήταν διατεθειµένο να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Στον χρόνο που αποµένει, είναι αναµενόµενο τα κόµµατα να απευθυνθούν στοχευµένα στη λεγόµενη «αδιευκρίνιστη ζώνη», τη δεξαµενή των αναποφάσιστων.

Στοίχημα

Για τον Κ. Μητσοτάκη το στοίχηµα είναι να επανασυσπειρώσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που του έδωσαν την καθαρή νίκη το 2019 και παράλληλα να συγκρατήσει φυγόκεντρες δυνάµεις που αναπτύσσονται στα δεξιά του κόµµατός του, δυνάµεις που ευνοούνται και από το περιβάλλον της απλής αναλογικής, το οποίο ίσως ευνοήσει µια πιο χαλαρή εκλογική συµπεριφορά. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και απογοητευµένους από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να γίνεται επιθετικός προς τα άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν τα συγκεκριµένα κοινά.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Μαΐου 2023.