Προβάδισμα 24,4 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πανελλαδική έρευνα της GPO, που παρουσιάζουν σήμερα Παρασκευή 23 Ιουνίου, τα parapolitika.gr, σχεδόν ένα 24ωρο πριν τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει ανοδική τάση στο τελευταίο γκάλοπ πριν την τελική μάχη της κάλπης, ενώ αποσυσπειρωμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με περεταίρω πτώση από το εκλογικό ποσοστό της 21ης Μαΐου, όπου το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκέντρωσε το 20,07% του εκλογικού σώματος.

Άνοδο μίας μονάδας καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ σταθερότητα παρουσιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Απώλεια δυνάμεων καταγράφει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλο, την στιγμή που θρίλερ εξελίσσεται στα μικρά κόμματα, με τον αριθμό ωστόσο των πολιτικών σχηματισμών που θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή να είναι κρίσιμος για το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 17,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελλ.Λύση 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%.

Στο «νήμα» του κοινοβουλετικού ορίου για την είσοδο στη Βουλή μετριέται το κόμμα ΝΙΚΗ (2,8%), το ΜέΡΑ25(2,4%) και το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που υποστηρίζεται από τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη (2,7%).

Να σημειωθεί ότι στη μέτρηση της GPO η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 4,2%.


Στο σενάριο κατανομής εδρών όπου η ΝΔ καταγράψει ποσοστό 43%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, το ΠΑΣΟΚ 12,5%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελλ.Λύση 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,3% και το ΝΙΚΗ 3%, δηλαδή από την κάλπη της Κυριακής προκύψει επτακομματική Βουλή, με το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου να είναι στο 9,2%, η Νέα Δημοκρατία επιτυγχάνει ισχυρή αυτοδυναμία με τις έδρες να κατανέμονται ωε εξής:

  • ΝΔ: 163
  • ΣΥΡΙΖΑ: 50
  • ΠΑΣΟΚ:36
  • ΚΚΕ:22
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:11
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 9
  • ΝΙΚΗ: 9

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία αγγίζει ακόμη και το 45%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό που μπορεί να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα δεδομένα της GPO είναι το 19,5%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ΝΔ εκτιμάται κατ’ ελάχιστο στο 41% και μέγιστο 45%, του ΣΥΡΙΖΑ από 15,5% έως 19,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 13,5%, το ΚΚΕ από 6,5% έως 8,5% και η Ελληνική Λύση από 3,5 έως 4,5%.


Για τα κόμματα που ανιχνεύονται πλησίον του ορίου του 3%, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής: Πλεύση Ελευθερίας από 2,8 έως 3,8%, ΝΙΚΗ από 2,5 έως 3,5%, Σπαρτιάτες από 2,4 έως 3,4% και ΜέΡΑ25 από 1,8 έως 2,8%.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία του διενεργήσαντος την έρευνα: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ευρυδάμαντος 11 & Γαλαξία 7, Αθήνα
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-9374190
Email: gpo-ae@otenet.gr

Εντολέας: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκοπός της έρευνας :ΕΡΕΥΝΑ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: σύνολο πληθυσμού 17 ετών και άνω.

Το μέγεθος του δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.

Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 22 – 23 Ιουνίου 2023

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές & on-line συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με το αποτέλεσμα της έρευνας: Το μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι 2,9%.

Παράμετροι της στατιστικής στάθμισης του δείγματος: Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση.

Σχόλια διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση: Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.