Στο επίκεντρο σκληρής σύγκρουσης μπήκε το φορολογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΝΔ κατηγορεί ευθέως τη Χαριλάου Τρικούπη για κρυφή ατζέντα με νέους φόρους, υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους.

Η Πειραιώς, διά στόματος Παύλου Μαρινάκη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι «έκρυψαν» το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα τους μετά τις δηλώσεις στελεχών για αύξηση του ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση μερισμάτων. Ο γραμματέας της ΝΔ με αιχμηρή δήλωση εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι στην πραγματικότητα «παίζει κρυφτό» και πως επανέφεραν άρον άρον το γενικόλογο πρόγραμμα σε άσχετο σημείο του κομματικού site, βαφτίζοντάς το ως «κείμενα και σχόλια ανοιχτής διαβούλευσης» και κρύβοντάς το όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Μαρινάκης ρωτά αν: α) υπήρχε άλλο πρόγραμμα πριν από τις πρώτες εκλογές το οποίο αντικαταστάθηκε και β) αν το κείμενο, το οποίο από το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται ως υλικό «διαβούλευσης», είναι ή όχι το τελικό πρόγραμμα. Ο γραμματέας της ΝΔ κατηγορεί παράλληλα τη Χαριλάου Τρικούπη ότι πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε ανακοινώσει ένα πολυσέλιδο, «αόριστο και γενικόλογο πρόγραμμα», το οποίο βρισκόταν αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά μετά τις «απανωτές παλινωδίες στις οποίες υπέπεσαν τις τελευταίες ημέρες στελέχη του», αναφορικά με την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση υφισταμένων, απέσυρε από την ιστοσελίδα το γενικόλογο, πολυσέλιδο πρόγραμμα, αντικαθιστώντας το με ένα τετρασέλιδο γεμάτο συνθήματα.

«Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει δημοσιοποιημένο ένα αναλυτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε μια αύξηση φόρων, αλλά μόνο μειώσεις και μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών», τονίζει ο κ. Μαρινάκης.

Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του αναφέρεται σε... screenshot που αναρτούν τα στελέχη της Πειραιώς, το οποίο όμως δεν είναι το τελικό πρόγραμμα, αλλά αφορά κείμενο διαβούλευσης. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη να κρύψει τίποτα, καθώς το συγκεκριμένο κείμενο ήταν σε δημόσια διαβούλευση από το φθινόπωρο του 2022 στην πλατφόρμα διαβούλευσης digitalsociety.gr και ανοιχτό στα σχόλια των πολιτών.

«Τον Δεκέμβριο του 2022 οι κεντρικές θεματικές ενότητες του προγράμματος παρουσιάστηκαν στη δημόσια συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και προεκλογικά στις 5 Μαΐου σε δημόσια εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι 12 τελικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ», σημείωναν. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «το κείμενο της διαβούλευσης παραμένει στη διάθεση των χρηστών της ιστοσελίδας του pasok.gr στην ενότητα ‘‘Οι θέσεις μας’’ και στο ειδικό ένθετο ‘‘Προγραμματικό Πλαίσιο: Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια’’». O Δημήτρης Μάντζος απάντησε στην κριτική της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα, τονίζοντας ότι προτάσεις του κόμματος οδηγούν σε δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και ανακούφιση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, με τη μείωση άδικων φόρων.

Καθαρή η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας

Τα στελέχη της ΝΔ, από την πλευρά τους, θέτουν κεντρικά ως επιχείρημα ότι το κόμμα τους, σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κρύψει τίποτα στο προεκλογικό της πρόγραμμα, από το οποίο απουσιάζει κάθε σχεδιασμός για νέα φορολόγηση. «Η ΝΔ έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά της, το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση φόρων», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης (ΣΚΑΪ) προσθέτοντας πως αντιθέτως, περιλαμβάνει λελογισμένες μειώσεις φόρων ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως κοινή αφετηρία πολιτικές αύξησης της φορολογίας. Αυτό το έχουν ομολογήσει. Το έχουν πει. Δεν είναι μια κρυφή ατζέντα. Δεν είναι σαρδάμ. Είναι επιλογή, η οποία είναι καταφανώς αντίθετη με αυτό που πιστεύει η ΝΔ και αυτό που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η οικονομία», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος (ΣΚΑΪ) και επεσήμανε ότι η ΝΔ στο νέο κυβερνητικό της πρόγραμμα, που είναι μετρημένο και κοστολογημένο, δεν περιλαμβάνει κανένα νέο φόρο, θυμίζοντας ότι στην τετραετία ήδη έχει μειώσει ασφαλιστικές εισφορές και 50 φόρους.

Υπενθύμισε επίσης ότι, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να μειώσει 6% την ανεργία, να δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ και να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Με αφορμή το φορολογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ της Άννας Καραμανλή και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. «Γίνεται διαγωνισμός ποιος θα φορολογήσει περισσότερο», είπε η κ. Καραμανλή (MEGA), αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κωνσταντινόπουλου. «Μη λέτε ψέματα, ό,τι σας γράφουν τα λέτε», απάντησε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ με την υποψήφια της ΝΔ να τονίζει: «Εμείς λέμε ψέματα; Βγαίνει στέλεχός σας και λέει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ποιος λέει ψέματα θα το πει ο ελληνικός λαός».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/6