Σε πρωτοφανές μπούμερανγκ εξελίσσεται για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η προεκλογική περίοδος.

Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν θα αυξηθεί κανένας φόρος αλλά, αντίθετα, θα γίνουν ακόμη περισσότερες ελαφρύνσεις, ώστε να ανακουφιστεί ακόμη περισσότερο ο ελληνικός λαός και να αυξηθούν τα εισοδήματά του, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται δημοσίως στην προαναγγελία αυξήσεων φόρων που θα επιβαρύνουν οικογένειες και επιχειρήσεις!

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες (του ΣΚΑΪ) η εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, και ο ομόλογός της από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, έριξαν νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τις επιβαρύνσεις ή τις ελαφρύνσεις στην οικονομία, με τις αποκαλύψεις για τα σχέδια της φορολογικής επιδρομής που ετοιμάζουν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήνουν άναυδες οικογένειες και επιχειρήσεις.

Ομοβροντία

Πιο αναλυτικά για τη… Βαβέλ της φορολογικής «παλινδρόμησης» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: Η Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε μπροστά στις κάμερες ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει έκτακτο «χαράτσι» στις επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία, σχεδιάζει να επιβάλει έκτακτο φόρο στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσα στις πρώτες 50 ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης.

Ο τέως υπουργός Επικρατείας και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, που συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, υπολόγισε την έκτακτη φορολόγηση διά χειρός ΣΥΡΙΖΑ στις επιχειρήσεις σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να τον διαψεύσει η κυρία Τσαπανίδου, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι η έκτακτη φορολόγηση που ευαγγελίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση σημαίνει «φυγή επενδύσεων, φυγή επιχειρηματιών και ανεργία».

Ο αποκαλυπτικός τηλεοπτικός διάλογος

Άκης Παυλόπουλος: Τα λεφτά πού θα τα βρείτε, δεν μας είπατε.

Πόπη Τσαπανίδου: Σας είπαμε ότι υπάρχει μία φορολόγηση στα υπερέσοδα.

Παυλόπουλος: Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

Τσαπανίδου: Θα πραγματοποιηθεί με μία έκτακτη φορολόγηση.

Παυλόπουλος: Τα οικονομικά δεν είναι ένα ασαφές περίγραμμα. Ρωτώ στην πράξη να μου πείτε. Λέτε ότι τις πρώτες 50 μέρες θα κάνετε τρεις κοινωνικές παρεμβάσεις. Πολύ ωραίο είναι αυτό. Με αντίστοιχη πράξη θα πάρετε τα λεφτά και από πού;

Τσαπανίδου: Από τα υπερέσοδα.

Δημήτρης Οικονόμου: Έκτακτο φόρο, είπατε, στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων.

Άκης Σκέρτσος: Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολόγηση στις επιχειρήσεις στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τριάμισι δισ. ευρώ φόρο, χαράτσι. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Φυγή επενδύσεων, φυγή επιχειρήσεων και ανεργία. Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ έκτακτη φορολόγηση, χαράτσι στις επιχειρήσεις.

Τσαπανίδου: Θα φορολογήσουμε τα υπερέσοδα.

Η εμμονή της Πόπης

Παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της, η κυρία Τσαπανίδου επανήλθε με νεότερη παρέμβασή της για να επιβεβαιώσει τον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε «το 2022 οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει τον μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος».

Στην ίδια ανακοίνωση έβαλε στο κάδρο τον τέως πρωθυπουργό, σχολιάζοντας ότι «ενώ σε όλη την Ευρώπη υπήρξε φορολόγηση υπερκερδών, στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ και αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, εξειδίκευσε περαιτέρω τις εταιρείες που έχει βάλει στο μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «επιχειρήσεις ενέργειας, καυσίμων, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και οι τράπεζες που έχουν υπεραποδόσεις είναι πηγές αυξημένων φορολογικών εσόδων».

Στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα επικαλέστηκε περί «ασυλίας των εταιρειών» απάντησε με συγκεκριμένους αριθμούς ο τέως υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε «η Ελλάδα είναι η χώρα που έβαλε τον μεγαλύτερο φόρο υπερκερδών στην Ευρώπη με 90%. Πήραμε 1,5 δισ. ευρώ από τους προμηθευτές, με τη φορολογία 90% των υπερκερδών και τον μηχανισμό παρακράτησης απευθείας στη χονδρική ρεύματος, και επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλο αυτό το πακέτο, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 4,7 δισεκατομμύρια, μεταφέρθηκε στους ευάλωτους ώστε να ενισχυθούν για τους λογαριασμούς ρεύματος. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια μετάπτωση από τα υπερκέρδη των εταιρειών στους καταναλωτές».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 1/6