Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δείχνει τουλάχιστον αδύναμη. Η «κυβέρνηση ανοχής» κάηκε και τώρα βρέθηκε η λύση της τετρακομματικής κυβέρνησης, με συμμετοχή ή με ανοχή, «για να φύγει ο Μητσοτάκης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, εγκλωβισμένος ανάμεσα στις δικές του προτάσεις περί προοδευτικής διακυβέρνησης και των καθολικών αρνήσεων των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, πελαγοδρομεί προσπαθώντας να βρει νέες λύσεις στο πολιτικό του αφήγημα για την επόμενη ημέρα.

Αφού δεν κατάφερε να πείσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να τον στηρίξουν ακόμη και με ψήφο ανοχής, χθες από το ετήσιο «Οικονομικό Forum» των Δελφών κατέθεσε νέα πρόταση για τετρακομματική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και εκφράζοντας και τις εκτιμήσεις του, για το τελικό αποτέλεσμα το βράδυ της 21ης Μαΐου, δήλωσε: «Από εκεί και πέρα η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και το ΠΑΣΟΚ, που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή».

Πίσω από τις λέξεις

Πολιτικοί κύκλοι, ερμηνεύοντας τις νέες προτάσεις Τσίπρα, κάνουν λόγο για «διαχείριση της επόμενης ημέρας» και σημειώνουν: «Βλέποντας πως δεν βγαίνουν οι αριθμοί και αντιλαμβανόμενος πως θα ηττηθεί και στις κάλπες, επιδιώκει να πετάξει το μπαλάκι στην ευρύτερη κοινοβουλευτική Αριστερά και να τους κάνει υπεύθυνους για τη δική του ήττα».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας την πρότασή του για ευρύτερη κυβέρνηση, σημείωσε: «Θα είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος... αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα τέσσερα αυτά χρόνια».

Οι αντιδράσεις

Άμεσες, σχεδόν αυτόματες ήταν οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, τα οποία κατηγορηματικά αρνήθηκαν την όποια μορφή συνεργασίας. Και τα τρία κόμματα αντιλαμβάνονται ότι ο Τσίπρας ασκεί πίεση σε όσους ψηφοφόρους κινούνται προς όμορους χώρους, επισείοντας την «επιστροφή Μητσοτάκη» προκειμένου να τον στηρίξουν. Επίσης, επιχειρεί να τους δώσει τον μουντζούρη της δεύτερης κάλπης. Με όσα λέει, παρότι γνωρίζει ότι είναι αδιέξοδα, επιχειρεί να συντηρήσει - κόντρα στις δημοσκοπήσεις- ότι είναι πιο μπροστά από τη ΝΔ και επιχειρεί να συσπειρώσει ψήφους διαμαρτυρίας.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ο εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί ψήφου ανοχής», προσθέτοντας, «ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματική συμφωνία, πρόσωπα κοινής αποδοχής από την πρώτη κάλπη». Μιλώντας στο Star ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, είπε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, πολλές φορές, ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φτιάξει κάποιο σενάριο συνεργασίας. Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και δεν θα δώσουμε ψήφο ανοχής ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συζητήσουμε σχηματισμό κυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που ακόμη και σήμερα μιλάει για άλλα νομίσματα.

Το ΜέΡΑ25, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, «δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, για παράδειγμα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/4