«Όλα τα κόμματα πρέπει να αποδεχτούν μια κοστολόγηση των προγραμμάτων τους, από το λογιστήριο του κράτους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Φθιώτιδα Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει τι είναι εφικτό και τι όχι.

Ακόμη σημείωσε πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων και έχει επιβάλει πρόστιμα.

Παράλληλα υπογράμμισε πως λογική της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να κινείται με σύνεση και να μειώσει όσο είναι εφικτό την ακρίβεια.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε ότι όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέφεται στους πολίτες.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά ενώ παραδέχτηκε πως στα τρόφιμα είναι διψήφιος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ , κος Χρήστος Σταϊκούρας,  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και  Θανάση Φουσκίδη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού να καταθέσουν τα κόμματα τα προγράμματα τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει τι είναι εφικτό και τι δεν είναι γιατί πολύ πρόσφατα η ελληνική κοινωνία υπέφερε επί μακρόν από άστοχες πολιτικές που ακολούθησαν κόμματα που σήμερα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που ζητάμε είναι όλα τα κόμματα να αποδεχτούν μια κοινή κοστολόγηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπως γινόταν πάντα έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν την πραγματικότητα. Πραγματικότητα την οποία απέδωσε και χθες ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κόστος των μέτρων  που προτείνει η ΝΔ, 9 δις σε βάθος τετραετίας σε σχέση με τα 83 δις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και  τα οποία μας οδηγούν κατευθείαν σε νέα μνημόνια. 

Αναφορικά με τις δηλώσεις της κας Ζάγκα για τα καύσιμα και  την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα  

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχω ακούσει τι έχει πει η συγκεκριμένη υποψήφια, εγώ ξέρω τις επίσημες θέσεις της ΝΔ, του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει ελέγχους όσο είναι εφικτό στα βενζινάδικα της χώρας,  έχουν ανακοινωθεί πρόστιμα και έχουν κλείσει και βενζινάδικα. Όσον αφορά τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κοστίζει 2,014 δις το έτος, όλοι θα θέλαμε να μειώσουμε περισσότερο φόρους, όλοι θα θέλαμε να αυξήσουμε περισσότερο συντάξεις και μισθούς έχουμε επίγνωση της πραγματικότητα και των αναγκών της κοινωνίας αλλά αυτό είναι ανέφικτο. Αν πηγαίναμε να κάνουμε αυτή την πολιτική τότε σημαίνει ότι θα έπρεπε να αυξήσουμε κάποιους φόρους κατά 2 δις. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να κινείται με ρεαλισμό και σύνεση και να περιορίσει όσο είναι εφικτό τις δυσμενείς συνέπειες της ακρίβειας.       

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουν και σε άλλες έκτακτες εξαγγελίες

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες που θέτει ο Πρωθυπουργός επιστρέφουμε στην κοινωνία μέρος της υπεραπόδοσης αυτής. Όταν συνεπώς δημιουργείται και θα δημιουργείται μελλοντικά δημοσιονομικός χώρος αυτός θα επιστρέφει. Όταν είδατε τον πρωθυπουργό την τελευταία εβδομάδα να  προσθέτει τρία μέτρα ως προς το τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές το ένα εξ αυτών των μέτρων που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και την αύξηση του επιδόματος για κάθε τέκνο κοστίζει περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, είναι μέρος των 500 εκατομμυρίων ευρώ που ούτως ή άλλως θα υπάρχει αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους από 01/01/24. Άρα στο ερώτημα που μου είχατε κάνει τι είναι αυτά τα 500 εκατομμύρια ευρώ και πως θα τα κάνετε ένα κομμάτι το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργούς και αφορά και τους ένστολους. Σε ότι αφορά αυτό για τους νέους είναι μια πολύ ορθή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε και στο παρελθόν, βρήκαμε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνουμε αυτό το μέτρο και την επόμενη περίοδο. Άρα προσθέτουμε λελογισμένα κάποια μέτρα ή αναλύουμε κάποια μέτρα που ούτως ή άλλως είναι στο πρόγραμμα σταθερότητας που αποστείλαμε ως ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα όπως κάναν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σεβόμενοι την ανάγκη να πετυχαίνουμε δημοσιονομικούς στόχους αλλά να είμαστε συνεχώς κοντά στην κοινωνία όσο γίνεται περισσότερο. Απόδειξη αυτού είναι ότι αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ένας χαμηλός πληθωρισμός για τον προηγούμενο  μήνα αυξημένος όμως στα τρόφιμα όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και ανακοινώθηκε και μείωση  της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων χωρίς και αυτό να είναι αντικείμενο πανηγυρισμού γιατί εξακολουθεί η φτώχεια να είναι ψηλά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: 1,49 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή και εκτιμούμε, και έχει αποδειχθεί αυτό και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι αυτή η μείωση του ΦΠΑ δεν θα καταλήξει στον καταναλωτή.

Για τον πληθωρισμό

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι εξωγενές θεωρούσαμε, όλη η Ευρώπη, ότι θα είχε παροδικά χαρακτηριστικά, είχε πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από αυτό που αρχικά εκτιμούσαμε σε όλη την Ευρώπη για αυτό και παραμένει σταθερά επίμονα υψηλός και για αυτο η ΕΚΤ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια όμως έχει πράγματι καθοδική τάση ειδικά στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν το 3% από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη. Στα τρόφιμα παραμένει διψήφιο, από τα χαμηλότερα διψήφια ποσοστά από όλη την Ευρώπη. Η εκτίμησή μου είναι ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα τα μέτρα αντιμετώπισης είναι οι μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε κάνει πολλές και έχουμε πει και άλλες, είναι η ενίσχυση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είναι η αύξηση κατά 8% των αναπηρικών  επιδομάτων, είναι η αύξηση των μισθών κατά 25% όλες αυτές είναι μόνιμες αυξήσεις, η μόνιμη αύξηση των συντάξεων. Και κοντά σε αυτά που είναι μόνιμα χαρακτηριστικά ερχόμαστε να προσθέσουμε μιας σειρά από μέτρα που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά μπορούν να επεκταθούν όπως είναι τα market pass για να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στον πυρήνα του προβλήματος που είναι τα τρόφιμα.  Είμαστε διατεθειμένοι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να βοηθάμε όλο και περισσότερο.