Νέα αλλαγή στην προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ «εξέπεμψε» χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open φωτογράφισε την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και αυτή είναι σχεδόν αποκλειστική: ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συνολικές αρνήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία των εκλογών δείχνει να αλλάζει τους στόχους του κόμματός του. Δεν είναι μόνο η αλλαγή στάσης της προεκλογικής περιόδου: από την κυβέρνηση συνεργασίας και ανοχής στην ισχυρή εντολή διακυβέρνησης. Είναι και οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς το πρώτο κόμμα δύναται να συγκροτήσει κυβέρνηση με την ενίσχυση του τρίτου. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης θα μπορεί να είναι εφικτή σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένη ήττα

Πολιτικοί κύκλοι ερμηνεύοντας τις εκτιμήσεις του και τις αλλαγές των στόχων, θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να εισέλθει σε μια δεύτερη αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου, καθώς τότε η ήττα θα είναι σχεδόν δεδομένη. «Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, πιστεύουμε ότι θα έχουμε κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να πει ότι με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν συνεργάζεται. Αυτό είναι το παράδοξο. Διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου και αφήνει ανοικτό να συνεργαστεί με τη Δεξιά του Μητσοτάκη», τόνισε.

Είναι σαφές πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις πιέσεις προς τη Χαριλάου Τρικούπη με δύο στόχους:

  • Να αυξήσει τη δική του κάλπη, με ψήφους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
  • Να στριμώξει τον Νίκο Ανδρουλάκη με το προεκλογικό και μετεκλογικό δίλημμα «προοδευτική κυβέρνηση ή Δεξιά».

«Απλής λογικής»

«Τα ψέματα τελειώνουν. Οι εκλογές είναι απλής αναλογικής αλλά και απλής λογικής. Αυτός που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μην προεξοφλείτε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι άγονες. Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης τα μπερδεύει. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα πρώτος δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε επαναληπτικές. Θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης ζητήσει να σχηματίσουμε κυβέρνηση, αλλά χωρίς εμένα πρωθυπουργό, τότε θα πάρει και την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη θρυλούμενη τηλεοπτική διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών πρωταγωνιστών και μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για debate πριν από τη δεύτερη κάλπη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός λόγος για να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Δεν πιστεύω ότι πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, να το έχει στο μυαλό του αυτό ο κόσμος. Οι προσεχείς εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όποιος είναι πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις κινήσεις εκείνες που θα δρομολογήσουν μια κυβέρνηση».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η Κουμουνδούρου παίζει τα τελευταία της χαρτιά ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν δραματικές αλλαγές. Αντιθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μεγαλώνει.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 9/5