Σε στάδιο ολοκλήρωσης είναι η «γαλάζια» προεκλογική στρατηγική έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η μητέρα των μαχών είναι η κάλπη της απλής αναλογικής, επισημαίνει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος: «Το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να πείσει τους πολίτες ότι, παρά την πολύ πιθανή προοπτική της δεύτερης κάλπης στις αρχές Ιουλίου, δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρότητας ή, πολύ περισσότερο, η πολυτέλεια ψήφου διαμαρτυρίας».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρηματολογούν ότι τα αποτελέσματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο επανακαθορίζοντας συμπεριφορές και στοχεύσεις. Ως εκ τούτου τα μηνύματα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά και ξεκάθαρα: η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει στους πολίτες μία συγκροτημένη και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης χωρίς να επιφυλάσσει εκπλήξεις, χωρίς αμφίσημα μηνύματα και χωρίς «αγνώστους Χ».

Μόνιμη άλλωστε είναι η επωδός του κ. Μητσοτάκη «εάν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, εάν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της προόδου ή θα θέσουμε εν κινδύνω όσα επιτύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Έχοντας απόλυτη συνείδηση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα μας, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη της σταθερότητας μέσω μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ με την πολιτική ευρυχωρία της τρέχουσας τετραετίας, κατά την οποία αξιοποίησε αρκετά στελέχη από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Αισιοδοξία

Ορατότητα προς μία ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφισβήτησης νίκη στις εκλογές της απλής αναλογικής αφήνουν κατά πληροφορίες να διαφανεί οι μετρήσεις της κοινής γνώμης και τα focus groups που μελετούν πλέον σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσωπα που μετέχουν στις κλειστές συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού μεταδίδουν ότι μετά τον δύσκολο Μάρτιο, στο φόντο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το κυβερνών κόμμα περιορίζει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις απώλειες που κατέγραψε τις περισσότερες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, «γαλάζιοι» επιτελείς μεταδίδουν ότι η ΝΔ εντοπίζεται στην περιοχή του 33%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφεται στην περιοχή του 26%-28%.

«Η διαφορά των πέντε έως έξι ποσοστιαίων μονάδων δείχνει παγιωμένη», συμπεραίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ανάμεσα στο 8% και στο 11% βρίσκουν στο κυβερνών κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας το «φλερτ» της Χαριλάου Τρικούπη με το μονοψήφιο ποσοστό στην ομιχλώδη στρατηγική που ακολουθεί μετά το περιβόητο «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι της ΝΔ αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη απολύτως αποκαλυπτική των σημαντικών αρρυθμιών και της ασυνεννοησίας, που θα επικρατούσε σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.

«Το ΠΑΣΟΚ διαπράττει στρατηγικό λάθος επιχειρώντας να εμφανίσει περίπου ως ακροδεξιό τον κατεξοχήν κεντρογενή Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ούτως ή άλλως στο Μέγαρο Μαξίμου υπερθεματίζουν ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη πιθανώς να προκύψει ο Αλέξης Τσίπρας, ανακινώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ακραία, πλην όμως όχι απίθανη, προοπτική μίας «πολιτικής τερατογένεσης», ήτοι του σχηματισμού μιας κυβέρνησης των ηττημένων, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.

Παροχολογία

Από τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με μπούσουλα την καμπάνια του 2014, ενδίδοντας στον πειρασμό της αλόγιστης και επικίνδυνης παροχολογίας, ενορχηστρώνοντας τη συντονισμένη διασπορά fake news, αλλά και στρεφόμενος εκ νέου στην αντισυστημική ψήφο, όπως κατέδειξε η πεισματική άρνησή του να υπερψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία που επιχειρεί να μπλοκάρει την κάθοδο του μορφώματος του καταδικασμένου ναζί Κασιδιάρη.

Νέο δεδομένο μοιάζει να είναι μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη η ανάκαμψη του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, που φαίνεται να περνά το κοινοβουλευτικό κατώφλι του 3%, ακόμη και στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

«Η εξακομματική Βουλή δεν είναι πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία και εν προκειμένω για τον στόχο της αυτοδυναμίας, η επτακομματική θα ήταν», αντιτείνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η πρόσφατη τροπολογία-προσθήκη στην υφιστάμενη διάταξη για το μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του καταδικασμένου ναζί Κασιδιάρη θα θωρακίσει έτι περαιτέρω την κρίσιμη κρίση του Αρείου Πάγου.

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κυριαρχούν στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το επικοινωνιακό σλόγκαν που θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της «γαλάζιας» καμπάνιας έως την 21η Μαΐου. Ενώ αρχικώς το «πρώιμο» σύνθημα «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά» ήταν προορισμένο να πλαισιώσει την εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος έως την προκήρυξη των εκλογών το επόμενο Σάββατο, εδώ και μέρες διαφαίνεται η βούληση αυτό να μην αλλάξει ενόψει της επίσημης προεκλογικής περιόδου, μιας και κρίνεται απολύτως επιτυχημένο.

«Γαλάζιοι» επιτελείς κρίνουν ότι οι τρεις λέξεις (σταθερά - τολμηρά - μπροστά) εμπερικλείουν τα κεντρικά μηνύματα που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου και μένει να αποσαφηνιστεί εάν στο κεντρικό σποτ της ΝΔ, για το οποίο η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα γυρίσματά του έγιναν εντός της προηγούμενης εβδομάδας, θα υπάρξουν σημειακές αλλαγές.

«Ναι» σε debate με όλους

Τέλος, υπέρ της διεξαγωγής μιας προεκλογικής τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων τάσσεται το Μέγαρο Μαξίμου, που λέει «ναι» στον συντεταγμένο και διαδραστικό διάλογο επί τη βάσει συγκεκριμένων επιχειρημάτων, πεπραγμένων και προγραμματικών εξαγγελιών. Τις λεπτομέρειες του debate, που το κυβερνών κόμμα το τοποθετεί την προτελευταία εβδομάδα από τις εκλογές, θα κληθεί να αποσαφηνίσει η διακομματική επιτροπή στην οποία από την πλευρά της ΝΔ αναμένεται να συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Άκης Σκέρτσος και Δημήτρης Τσιόδρας.

«Κλείδωσαν» οι καλές θέσεις του Επικρατείας

Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, που ούτως ή άλλως αποτελεί παραδοσιακά προνόμιο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του πρωθυπουργού μεταφέρουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή πως οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας έχουν «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθούν είτε μαζί με την παρουσίαση του «γαλάζιου» προγράμματος είτε στα μέσα της εβδομάδας μετά την προκήρυξη των εκλογών. Μένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έφεραν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστο Στυλιανίδη, να βρίσκονται τελικώς σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επιπλέον, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η συμπερίληψη στις εκλόγιμες θέσεις τριών γυναικείων υποψηφιοτήτων.

Περιοδεία στην Κρήτη

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών το Σάββατο 22 Απριλίου και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκινά την επίσημη προεκλογική περίοδο με περιοδεία στην Κρήτη και εν προκειμένω στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, επιβεβαιώνοντας έτσι το «ζεστό» ενδιαφέρον του για τις δύσκολες εκλογικά περιφέρειες για τη ΝΔ.

Νωρίτερα, την Πέμπτη του Πάσχα 20 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Την Τετάρτη 26 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, ενώ έως το τέλος εκείνης της εβδομάδας θα γίνει και μία μεγάλη ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού στην Αθήνα. Στα πρωθυπουργικά σχέδια είναι και η παραχώρηση μίας συνέντευξης Τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κόμμα της ΝΔ.

*Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Απογευματινή» (M. Σάββατο 15/4 - Κυριακή του Πάσχα 16/4 2023)