Μάχη ψήφο προς ψήφο διεξάγουν αυτές τις τελευταίες ώρες του προεκλογικού αγώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ώστε να μεγιστοποιήσουν την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, τόσο από τις έρευνες της κοινής γνώμης, ποσοτικές και ποιοτικές, όσο και από το κλίμα που διαμορφώνεται στο Λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια, είναι άκρως ενθαρρυντικά, σύμφωνα με στοιχεία και ευρήματα που έχουν περιέλθει σε γνώση της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ».

Μιλώντας εξάλλου χθες στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πόρτα πόρτα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Θα αξιοποιήσουμε και την τελευταία ώρα που έχουμε διαθέσιμη. Θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες, δεν θα ζητάμε από αυτούς να έρχονται κατ’ ανάγκη σ' εμάς, σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Θα τους μιλάμε και για τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Εξαλείφθηκε η φθορά

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται ικανοποιημένο, εξηγώντας ότι στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της προεκλογικής περιόδου: Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσαν σε χρόνο-ρεκόρ να περιορίσουν και εντέλει να εξαλείψουν τη φθορά που υπέστησαν τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, να κερδίζει με τρόπο καθαρό και αδιαμφισβήτητο τη μάχη του Κέντρου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αυστηρή προσήλωση στο θετικό αφήγημα και στην ανάδειξη των προγραμματικών προτεραιοτήτων φαίνεται ότι πείθει την πλειοψηφία των μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι οι ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές, αλλά και ο κίνδυνος να εξαφανιστεί το κεκτημένο της τρέχουσας τετραετίας, στρέφουν προς τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που δείχνουν να ανησυχούν για την πιθανότητα να επικρατήσει αστάθεια την επομένη των εκλογών. Στην Πειραιώς στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει ενόψει των δύο τελευταίων προεκλογικών ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα και αύριο, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντιστοίχως. Κομματικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία ότι ο κόσμος και ο παλμός τόσο απόψε στο κλειστό «Νίκος Γκάλης» στη συμπρωτεύουσα όσο και αύριο στο Θησείο, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, θα θυμίζουν άλλες εποχές και σε κάθε περίπτωση θα αντικατοπτρίζουν την πολιτική δυναμική που έχει αναπτύξει το κυβερνών κόμμα.

Πάντως, στο… παραπέντε των εκλογών της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός επικαιροποίησε από τη χθεσινή περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία τους κύριους άξονες της προεκλογικής στρατηγικής του. Αφού επέμεινε ότι εν μέσω γενικευμένης πολιτικής αστάθειας και ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία η ανάγκη της σταθερότητας εξυπηρετεί την προάσπιση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής θέσης της χώρας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «έχουμε φέρει στην κυβέρνησή μας στελέχη που δεν ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία», για να συμπεράνει ότι «δεν θέλουμε ντε και καλά μία κυβέρνηση ενός χρώματος, όμως θέλουμε μία σταθερή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και που δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών». Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η αύξηση μισθών παραμένει η κεντρική προεκλογική δέσμευση για την επόμενη τετραετία, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό ενδιαφέρον για τους συνταξιούχους, την ώρα που η προηγούμενη διακυβέρνηση σημαδεύτηκε από απανωτές μειώσεις στις συντάξεις αλλά και από τη θεσμοθέτηση της προσωπικής διαφοράς.

Επιχειρώντας δε να πλαγιοκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για θέσπιση της υποχρεωτικής κοστολόγησης των προεκλογικών κομματικών προγραμμάτων, χαρακτηρίζοντας την αντίδρασή του ως «σιωπή ασυρμάτου, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι τη στιγμή που θα το κάνουν θα αναδειχθεί το μέγεθος του ψέματος και της υποκρισίας τους».

Εξωθεσμικές προσπάθειες απελπισμένων τα περί «ειδικού σκοπού»

Σε πανικό του Αλέξη Τσίπρα αποδίδουν, σε μια σπάνια προεκλογική ταύτιση, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το «παράθυρο» που άνοιξε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκρουσαν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε μοιάζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Η αναφορά Τσίπρα στη διακαναλική της Τετάρτης «αξιοποιήθηκε» στο έπακρο από τη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για εξωθεσμικές προσπάθειες απελπισμένων πολιτικών. Μιλώντας χθες το πρωί στο ραδιόφωνο των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, έκανε λόγο για κοινό μένος Τσίπρα - Ανδρουλάκη απέναντί του και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, «διότι τίποτε άλλο δεν τους κρατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή της σύμπλευσης από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

«Απόλυτη σύγχυση»

Σχολιάζοντας την αναφορά του Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τόνισε ότι τα 40 χρόνια που ασχολείται με την πολιτική «είναι η πρώτη φορά, που τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς. Ξεκινήσαμε από την “κυβέρνηση των ηττημένων”, περάσαμε στην “κυβέρνηση της ανοχής”, τώρα έχουμε το νέο ευφυολόγημα μιας “κυβέρνησης ειδικού σκοπού” με μόνο στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Αυτά τα οποία ακούγονται μόνο εκεί μπορεί τελικά να παραπέμπουν: στην απόλυτη σύγχυση των αντιπάλων μας. Βλέποντας ότι χάνουν, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν οι ίδιοι στην καρέκλα τους ή να διεκδικήσουν με κάποιον τρόπο, ο οποίος είναι βαθιά εξωθεσμικός, την επιστροφή τους στην εξουσία».

Μάλιστα, εξέφρασε την απορία του με ποιο τρόπο θα σταθεί μία τέτοιου τύπου κυβέρνηση, όπως και με τι θα ασχοληθεί αφού η υπόθεση των υποκλοπών είναι στη Δικαιοσύνη. «Ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης;», αναρωτήθηκε.

Στο ερώτημα αν Τσίπρας και Ανδρουλάκης θέλουν να τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο Ανδρουλάκης ήταν αυτός ο οποίος είπε ότι “πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή”. Θέλω να θυμίσω στον κ. Ανδρουλάκη και στον κ. Τσίπρα ότι η Δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και όχι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Όλα αυτά θα ακυρωθούν στην πράξη, από την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός το βράδυ της 21ης Μαΐου στη Νέα Δημοκρατία».

Ανδρουλάκης: Αυτά που θα μάθουμε θα τα αξιοποιήσει και η Δικαιοσύνη και η Βουλή

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον Real fm ανέφερε: «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Όχι, κανονική κυβέρνηση, που θα έχει ρήτρα την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου. Αυτά που θα μάθουμε θα τα αξιοποιήσει και η Δικαιοσύνη και η Βουλή με Προανακριτική μετά». Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να κάνουμε την Προανακριτική χωρίς να έχει προηγηθεί η έρευνα στα πρόσωπα που δεν ήρθαν στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή. Αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας, για κάποιο λόγο, δείχνουν μια αγωνία. Ό,τι λέει το τελευταίο διάστημα δεν έχει σταθερότητα. Τη μία λέει για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, την άλλη ανοχή. Εκτιμώ ότι νομίζει πως θα σωθεί συμπιέζοντας το ΠΑΣΟΚ. Άρα, μάλλον, το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα δεν είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η εξόντωση του ΠΑΣΟΚ».

«Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις»

Από τη Νάουσα Ημαθίας, ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα της κυβέρνησης ειδικού σκοπού: «Μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/5