Με φρενήρεις ρυθμούς εξελίσσονται οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων ενώ βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς την αναμέτρηση της απλής αναλογικής. Κοινή παραδοχή των πολιτικών αναλυτών είναι πως το λεκανοπέδιο θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης, με τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς να ρίχνουν το βάρος στην Αττική. Ο Νότιος Τομέας της Αθήνας αποτελεί σημαντικό «βαρόμετρο» για τις προσεχείς εκλογές, ενώ η μία επιπλέον έδρα που κέρδισε από την απογραφή αυξάνει το ενδιαφέρον για τους υποψήφιους βουλευτές και εντείνει τον ανταγωνισμό στην κάλπη, όπου ούτως ή άλλως «κονταροχτυπιούνται» ορισμένοι από τους κορυφαίους των κομμάτων.

Στις εκλογές του 2019, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με ποσοστό 39,4% προηγήθηκε κατά 7,4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32,03%). Τρίτο ήταν το ΚΚΕ και ακολούθησε το ΚΙΝ.ΑΛ. με 5,72%. Στο «γαλάζιο στρατόπεδο» ο νότος του λεκανοπεδίου θεωρείται ευνοϊκό πεδίο και στόχος είναι να κρατήσει σαφή διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο πεδίο του χάρτη των υποψηφιοτήτων τον ανταγωνισμό αυξάνει η είσοδος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκου. Οι βουλευτές που εξελέγησαν το 2019 (Ν. Δένδιας, Κ. Κυρανάκης, Δ. Χατζηδάκης, Χ. Θεοχάρης, Α. Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη, Μπ. Παπαδημητρίου, Γ. Καλλιάνος, Β. Σπανάκης) διεκδικούν εκ νέου την επανεκλογή τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι Ν. Παππάς, Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλας, Γ. Μπαλάφας και Ρ. Χρηστίδου κυνηγούν τον σταυρό για μια θέση στην επόμενη Βουλή, ενώ στην εν λόγω περιφέρεια νέες είσοδοι είναι ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης, ο πρωην υπουργός Στ. Τζουμάκας και ο ράπερ Μιθριδάτης. Υποψήφιος στα νότια και ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Η Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη, στοχεύει σε ενίσχυση των ποσοστών της και στο να εκλέξει δεύτερο βουλευτή, με τη μάχη να δίνεται ανάμεσα στην βουλευτή και εκ νέου υποψήφια Τόνια Αντωνίου, τον στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανο Ξεκαλάκη, και τον πρώην εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ. Π. Χρηστίδη.

Στο ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, η οποία είχε εκλεγεί βουλευτής στην Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών στις εκλογές του 2019, θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.