Μια μικρογραφία της ελληνικής επικράτειας αποτελεί ο Νότιος Τομέας της Αθήνας, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας με 607.802 εγγεγραμμένους, και ένα σημαντικό βαρόμετρο για το εκλογικό αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης.

Στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε την παγκυριαρχία της στο «κάστρο» του Νότου, καθώς επικράτησε με ποσοστό της τάξεως του 41,57%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 20,54%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με ποσοστό 9,69%.

Τέταρτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,43%. Να σημειωθεί ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ είχε τεθεί ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σε περίπτωση που ο Ν.Ανδρουλάκης δεν κρατήσει την έδρα, στη Βουλή θα μπει ο Παύλος Χρηστίδης. Να σημειωθεί ότι ο Παύλος Χρηστίδης συγκέντρωσε 9.382 ψήφους και η Τόνια Αντωνίου, αμέσως επόμενη στην κατάταξη, 7.889.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ο Νίκος Δένδιας πέτυχε ρεκόρ ψήφων (93.912 στο 94% της ενσωμάτωσης), επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί το ισχυρό χαρτί της ΝΔ σε μια περιφέρεια «κλειδί» για το λεκανοπέδιο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Μάλιστα, το νούμερο που καταγράφει ο υπουργός Εξωτερικών θυμίζει εποχές παλαιάς Β’ Αθηνών, με τους σταυρούς προτίμησης στην υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια να αυξάνονται σχεδόν κατά 34 χιλιάδες σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2019.

Τον ανταγωνισμό στην εν λόγω περιφέρεια αύξησε η είσοδος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44.478, και ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης με 39.567. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που σημείωσε ο Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος από 9ος το 2019, εκλέγεται στην τέταρτη θέση με 31.651 ψήφους.

Την 11άδα της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνουν οι: Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Γιάννης Καλλιάνος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη.

Εκτός μένουν μεταξύ άλλων από τη ΝΔ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Ανεπανόρθωτες είναι οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 11,49 ποσοστιαίες μονάδες. Οι 4 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν στους Νίκο Παππά, Ραλλία Χρηστίδου, Θεανώ Φωτίου και Γιάννη Μουζάλα. Εκτός Βουλής μένουν ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας.


Οι δύο έδρες του ΚΚΕ πηγαίνουν στους Σεμίνα Διγενή και Χρήστο Κατσώτη και η μία της Ελληνικής Λύσης στην Νίκη Αγιοστρατίδου.