Τετραετία μισθολογικής αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα του ενεργού πληθυσμού, καθώς και περαιτέρω ενίσχυσης των πιο αδύναμων ομάδων υπόσχεται ο πρωθυπουργός με το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Έτσι, για την περίοδο 2023-27 στο κομμάτι των μισθών η πολιτική της ΝΔ προβλέπει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% (στα 1.500 € από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 € εντός της τετραετίας από 780 που είναι σήμερα. Επίσης προβλέπει:

- Νέα αύξηση 3%-4% στις συντάξεις από την 1/1/2024.

- Αύξηση μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από την 1/1/2024.

- Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω Επιθεώρησης Εργασίας παντού.

- Επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο το Δημόσιο.

- Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημόσιων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.

- Αύξηση επιπλέον 1% στο εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα από τη μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.


Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική

- Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ).

- Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου».

- Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών έως τις 17.30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.


Ισότητα και συνοχή

- Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.

- Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία –
«Προσωπικός βοηθός».

- Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, συμβουλευτικά κέντρα κακοποιημένων γυναικών).

- Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender-pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

- Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/04/2023