«Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία -μέσω νομοθετικής ρύθμισης- να αφήσει εκτός Βουλής κόμματα με ακραίες συμπεριφορές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως η κυβέρνηση λειτούργησε θεσμικά στο θέμα του «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και επανέλαβε πως έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επικαιροποιήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στα λεγόμενα σεξουαλικά εγκλήματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να μπει μπλόκο στις δυνάμεις τύπου Κασιδιάρη

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία μέσα από νομοθετική ρύθμιση να αφήσει εκτός Βουλής κόμματα-μορφώματα τα οποία δεν προασπίζονται το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά αντίθετα λειτουργούν με απολύτως ακραίες συμπεριφορές που σε μεγάλο βαθμό δημιουργούν ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία της όποιας δημοκρατικής πολιτείας. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ποια ήταν η στάση των υπολοίπων κομμάτων, πόσο υποκριτική ήταν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι δυστυχώς αντί να προσπαθεί κανείς να αποτρέψει κανείς την είσοδο τέτοιων μορφωμάτων στη Βουλή να προσπαθούν μέσα από διάφορες προσεγγίσεις να δημιουργούν και το λόγο της δημοσιότητας και πολύ περισσότερο κλείνοντας το μάτι σε έναν αριθμό ψηφοφόρων που για τους δικούς τους λόγους μπορεί να βλέπουν θετικά τέτοιου είδους επιλογές

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση λειτούργησε απολύτως θεσμικά, πολλές φορές χρειάζεται και η συζήτηση με τους ανωτάτους δικαστές προκειμένου να στοιχειοθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια διάταξη στο ελληνικό κοινοβούλιο η οποία δεν θα δημιουργεί ζητήματα ούτε στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων το έχουμε δει, το έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλές φορές σε πολλά και διαφορετικά γεγονότα. Εγώ προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η βελτίωση την οποία κάναμε με τον νόμο που ήδη είχε ψηφιστεί νομίζω ότι δίνει μεγαλύτερα εχέγγυα προκειμένου η απόφαση να ληφθεί από την ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση σε σχέση με τη δικαστική κρίση ή με αυτό που θα επιλεγεί.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιταχύνει τις διαδικασίες όσον αφορά το δυστύχημα των Τεμπών

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Πρέπει να δει κανείς ότι μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει την μαρτυρία δεκάδων ίσως και εκατοντάδων ατόμων, τη διαδικασία που προβλέπει η δικονομία σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση δεν είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια μέρα ή σε μια εβδομάδα αλλά ενδεχομένως χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα. Εδώ αυτό που υπάρχει ως μήνυμα, και το λεω χωρίς προφανώς να υπάρχει υπόνοια για παρέμβασή μας στο έργο της Δικαιοσύνης, είναι ότι υπάρχει ένα μήνυμα προκειμένου μια διαδικασία η οποία αφορά στη δικαιοσύνη και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 57 ζωών να κινηθεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ρόλο και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Εγώ πιστεύω ότι ήδη από την αρχή φαίνεται και με την ανάθεση της συγκεκριμένης υπόθεσης στον πλέον έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Εφετείου Λάρισας αλά και με την ανάθεση σε δύο Εφέτες ανακριτές ότι τα πράγματα θα κινηθούν και με τον τρόπο που πρέπει και με τη σωστή διαδικασία και θα φτάσουμε εκεί που πρέπει πραγματικά.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι παρεμβάσεις στο νομικό μας δίκαιο που έγιναν για ανάλογες περιπτώσεις με την υπόθεση Γεωργούλη

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Έχουμε επικαιροποιήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τα λεγόμενα σεξουαλικά εγκλήματα, στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και βεβαίως όλα τα θέματα που είχαν αναδειχτεί με το φαινόμενο metoo. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το ποινικό μας δίκαιο είναι απολύτως θωρακισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση βάζοντας πραγματικά φραγμό και τιμωρώντας παραδειγματικά όλους αυτούς οι οποίοι δεν σέβονται τους συνανθρώπους τους και δημιουργούν τέτοιου είδους ζητήματα που προσβάλουν την ανθρωπινή αξιοπρέπεια. Είναι καιρός να τελειώσουμε με όλα αυτά. Η ελληνική Δικαιοσύνη πλέον είναι θωρακισμένη, η κυβέρνηση με τον 4855 φρόντισε να δημιουργήσει ένα σαφές νομικό πλαίσιο το οποίο πραγματικά τιμωρεί παραδειγματικά αλλά και προστατεύει από την άλλη πλευρά όλα τα θύματα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων.