«Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε μετά τις 23 Αυγούστου να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως αυστηροπιοιούνται οι ποινές για αδικήματα όπως ο φόνος και ο βιασμός.

Ακόμη ανέφερε πως οι βασικοί άξονες έχουν παρουσιαστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και απομένουν λεπτομέρειες στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ισχύει ο ευμενέστερος νόμος σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν τα συμβούλια που αποφασίζουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Ήδη έχουν παρουσιαστεί οι άξονες του προτεινόμενου νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και έτυχαν της έγκρισης του υπουργικού συμβουλίου, από εκεί και πέρα τελειώνουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν και στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας. Θέλω να πιστεύω ότι ως την άλλη εβδομάδα θα μπορεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ευελπιστώ να είναι ένα από τα πρώτα τα οποία θα μπούνε στο ελληνικό κοινοβούλιο για τη γνωστή διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ολομέλεια μόλις επανέλθουμε με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις 23 Αυγούστου. Θέλω να πιστεύω ότι αρχές Σεπτεμβρίου ουσιαστικά θα έχουμε ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία που αφορά στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

Ερωτηθείς ποιος θα ήταν ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Ο τίτλος θα ήταν μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων και το πώς θα εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους έλληνες πολίτες. Βεβαίως σε αυτό γενικά σαν φιλοσοφία και στην ουσία στην πραγματικότητα προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών. Το νομοσχέδιο βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένους άξονες, υπάρχει μια γενικότερη αυστηροποίηση των ποινών για τα μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα δηλαδή για την εσχάτη προδοσία, για το φόνο, για τον ομαδικό βιασμό, για την κλοπή μετά φόνου, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία δεν μπορούν να τιμωρούνται με χαμηλές ποινές ούτε να εκπέμπουν ένα μήνυμα το οποίο πολλές φορές οδηγεί με ευκολία τους ανθρώπους να διαπράξουν τέτοιου είδους εγκλήματα».

«Και από την άλλη πλευρά οι υφ’ όρων απολύσεις αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά, υπάρχει αύξηση των ποινών και βεβαίως μια εντελώς αντιμετώπιση για αυτά τα αδικήματα. Υπάρχει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η ένταξη της ποινικοποίησης κάποιων αδικημάτων που είχαν υποβαθμιστεί από τον ποινικό κώδικα της προηγούμενης κυβέρνησης και βεβαίως υπάρχει πλέον ενεργός ρόλος του συμβουλίου αποφυλάκισης που μπορεί να βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα κρίνοντας όχι μόνο τη συμπεριφορά αλλά και πολλά άλλα θέματα που αφορούν και στην ίδια τη φύση του αδικήματος. Υπάρχουν θέματα τα οποία τα είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα. Δεν είναι θέματα στα οποία οδηγηθήκαμε να πατήσουμε με βάση τα γεγονότα τα οποία είδαμε στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

«Δεν αφορούσε σε αυτή την πραγματικότητα αλλά σε ζητήματα τα οποία ειχαμε δει σε πρότερο χρόνο και τα οποία επεξεργαζόταν η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το γεγονός ότι συνέπεσε με κάποια συγκεκριμένα εγκλήματα τα οποία και σόκαραν και δημιουργήσανε ένα πολύ μεγάλο θέμα στην κοινή γνώμη προφανώς αφορά περισσότερο σε μια στατιστική η οποία ούτως ή άλλως θα μας οδηγούσε στην εμφάνιση τέτοιου είδους εγκλημάτων και όχι στο ότι πήγαμε να θεραπεύσουμε τον ποινικό κώδικα με βάση αυτά τα εγκλήματα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν έχει στοιχεία για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός απάντησε: «Πραγματικά στοιχεία δεν ξέρω αν μπορούμε να έχουμε ωστόσο βλέπουμε καθημερινά και στο δελτίο ειδήσεων αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας τα οποία έρχονται στις δικαστικές αρχές ότι υπάρχει μια έξαρση αυτού του είδους των συμπεριφορών, των φαινομένων, των αδικημάτων, των εγκλημάτων».

Αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, επισήμανε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι πάντα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος και όποιος στοιχειοθετεί το δικαίωμα για αίτηση προκειμένου να τύχει του ευεργετήματος της υφ’ όρον αποφυλάκισης προφανώς αυτό αναφέρεται σε μια πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πραγματικότητα η οποία αφορούσε σε ένα προηγούμενο χρόνο, από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα συμβούλια τα οποία εξετάζουν αυτές τις αιτήσεις και οι δικαστές κρίνουν αν και κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια. Είναι θέματα και ζητήματα τα οποία η ίδια η Δικαιοσύνη θα τα απαντήσει, εγώ έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο, στην προσπάθεια, στο ρόλο των Ελλήνων δικαστών και στη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Εμείς αυστηροποιούμε ουσιαστικά το πλαίσιο των ποινών και τον πραγματικό χρόνο έκτισης στις φυλακές και για αυτούς οι οποίοι δικάζονται ισόβια και για αυτούς που έχουν μικρότερη ποινή. Με άλλα λόγια το μια φορά ισόβια είναι τουλάχιστον 18 χρόνια με βάση το τι συμβαίνει μέχρι τώρα σε σχέση με αυτό που προτείνουμε. Η έκτιση της ποινής από τα 3/5 πάει στα 4/5 δηλαδή για να τύχει κανείς την υφ’ όρον αποφυλάκιση ειδικά για αυτά τα μείζονος απαξίας ποινικά αδικήματα θα πρέπει να εκτίσει τα 4/5 της ποινής, αντιλαμβάνεστε όμως ότι όλα αυτά θα ισχύσουν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει μια δική του άποψη σε σχέση και με τον σωφρονισμό και με την τιμωρία ενδεχομένως όλων αυτών των ανθρώπων που διαπράττουν ένα έγκλημα αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να μείνει μακριά από μια γενικότερη φιλοσοφία που διέπει το ευρωπαϊκό δικαιϊκό σύστημα που μιλάει για απομειώσεις ποινών, μιλάει για γρήγορη επανακοινωνικοποίηση όλων αυτών που έχουν διαπράξει ένα έγκλημα προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Επειδή όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις πολύ μεγάλες απομειώσεις ποινών, με το γεγονός ότι υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός αποφυλακίσεων το αποτέλεσμα το οποίο είδαμε δεν ήταν το αναμενόμενο. Οι ίδιοι άνθρωποι σχεδόν επαναλάμβαναν τα ίδια αδικήματα με έναν νομοτελειακό τρόπο και αυτό δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση όλης της κοινωνίας απέναντι στη δικαιοσύνη και εμείς θέλουμε αυτο να το προλάβουμε, δεν θέλουμε να επαναληφθεί», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Προφανώς πρέπει να συνδυαστεί και με πραγματικές πολιτικές σωφρονισμού και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση προγραμματίζει την ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, για αυτό το λόγο υπάρχει στον προγραμματισμό της κυβέρνησης μια νέα σωφρονιστική πολιτική αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά θέλουν χρόνο, δεν είναι κάτι το οποίο αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλουν όμως οπωσδήποτε να υπάρχει και προγραμματισμός και σχεδιασμός και να υλοποιείται βήμα βήμα. Και νομίζω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έλληνες πολίτες είναι σε θέση να καταλάβουν ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με χαμηλούς τόνους να κάνει τα απαραίτητα βήματα ούτως ώστε η ελληνική κοινωνία και οι έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς», συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας.

Αναφορικά με δημοσίευμα ότι είναι μύθος η προστασία των εμβολίων, δήλωσε: «Υπάρχουν θέματα τα οποία μας έχουν απασχολήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχεται και το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο να προστεθεί στο σύνολο όλων αυτών των δυστυχώς ατυχών δημοσίων παρεμβάσεων που αντί να κινηθούν προς την κατεύθυνση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου δημιουργούν σύγχυση, αμφιβολία και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι κρίμα και πρέπει κανείς να δει όλη αυτή την προσπάθεια μέσα από την πραγματικής της διάσταση η οποία ειναι μόνο μία. Αν δεν δημιουργήσουμε το λεγόμενο τείχος ανοσίας της ελληνικής κοινωνίας δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ οδυνηρότερες συνέπειες. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται και μέσα στις αλλαγές που θα κάνουμε στον ποινικό κώδικα θα φροντίσουμε ότι τέτοιου είδους ενδεχομένως παρεμβάσεις οι οποίες διασπείρουν πανικό, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα τρόπο».